Ova filmska gromada je Ala Pacina naučila rukovati oružjem za ulogu u Kumu

Foto: Profimedia

Slike sa snimanja ili povezane sa snimanjem Kuma su same po sebi antologija, međutim jedna je apsolutni vrh. Riječ je o fotograifji na kojoj Al Lettieri, momak koji igra Virgila "Turčina" Sollozza, podučava mladog Pacina kako baratati vatrenim oružjem i priprema ga za egzekuciju u restoranu, kad Michael Corleone presuđuje Lettierijevom Turčinu i kapetanu McCluskeyju.

Priča je posebno zanimljiva zato što je Lettieri bio blisko povezan s kriminalom u pravom životu. Naime, bio je oženjen mladom damom iz obitelji Eboli, inače jedne "ugledne" podzemne obitelji u to vrijeme. 

Pacina učio talijanski i - baratanje pištoljem

Jednom prilikom je na večeru kod svojih doveo Marlona Branda, Jamesa Caana, Morganu King (mama Corleone), Giannija Russoa (zet Carlo) i producenta Ala Ruddyja. Svi su se sjajno proveli dok su ih FBI-ovci promatrali kako ulaze i izlaze, a onda je nekoliko tjedana kasnije doveo i ovog mladića - Pacina.

Na slici se vidi trenutak kada Lettieri za stolom objašnjava Pacinu kako pravilno držati pištolj, a iste večeri ga je uz šest boca vina učio talijanski, jer je i to Al (Pacino) morao svladati zbog par scena. A prilično se mučio s jezikom.

Lettierijeva nećakinja se kasnije prisjetila ove zgode, priložila je i fotku, a prema njenim riječima Pacino je bio nevjerojatno stidljiv i poslušan. Također, nije imao love za taksi, pa su mu oni dali kad je krenuo kući. No, bitno da je zapamtio poneku lekciju.

Obitelj je pitao za sve

Što se tiče Lettierija, on je naravno bio sjajan kao Sollozzo, čovjek koji je posijao sjeme zla u "pet obitelji", ali ulogu je dobio tek kada mu je to odobrio Pasquale "Patsy Ryan" Eboli, dakle obitelj se za sve pitala. 

Fantastičan glumac i inače, igrao je hulju i kod Sama Peckinpaha u The Getaway, bio je posebno opasan s Charlesom Bronsonom u Mister Majestyku, s Johnom Wayneom u McQ te s Michaelom Caineom u filmu Pulp. S Brandom je dijelio ekran i prije Kuma, a u pitanju je film s kraja šezdesetih pod nazivom Noć sljedećeg dana. 

Nažalost, preminuo je 1975. kada je imao svega 47 godina. Srčani udar mu je okončao život.

Stvoren da bude loš na platnu i da uči druge kako da budu loši. Alfredo Al Lettieri.

 

Pročitajte više