Ova serija ima 27 nominacija za Emmy. I kritičari i gledatelji nahvalili su njen kraj

Foto: Press

NAKON četiri mjeseca odgode zbog štrajkova u Hollywoodu u noći s ponedjeljka na utorak po srednjoeuropskom vremenu održava se 75. dodjela nagrada Emmy u Los Angelesu. Glavni favorit je serija Nasljeđe (Succession) s čak 27 nominacija. Očekuje se da će serija, koja se snimala i u Hrvatskoj, osvojiti mnoštvo nagrada, među kojima je i ona za najbolju dramsku seriju, koju je osvojila već dva puta. 

Oprez! Tekst može sadržavati spoilere

Nasljeđe je jedna od najpopularnijih HBO-ovih serija svih vremena. Dobila je brojne nagrade i milijune gledatelja i obožavatelja diljem svijeta. Serija je o obitelji Roy koja posjeduje globalni medijski konglomerat Waystar RoyCo sa sjedištem u New Yorku.

O čemu je riječ u seriji?

Obiteljskom patrijarhu Loganu Royu pogoršalo se zdravlje. Njegovih četvero djece - otuđeni najstariji sin Connor, Kendall, koji je gladan moći, nepoštovani Roman i politički pametna Shiv - s različitim stupnjevima povezanosti s tvrtkom, počinje se pripremati za budućnost bez oca i natječu se za istaknutost unutar tvrtke.

Kreator serije je Jesse Armstrong, a u glavnim ulogama su Kieran Culkin, Jeremy Strong, Sarah Snook, Matthew Macfadyen, Nicholas Braun, Alan Ruck i Hiam Abbass. Dijelom je snimana i u Hrvatskoj. Snimalo se 2019. godine na Korčuli, oko Dubrovnika i u Zagrebu, a riječ je bila o drugoj sezoni serije. 

Finale sezone sve je oduševilo

Zadnja sezona emitirala se od ožujka do svibnja 2023. godine, a finale serije oduševilo je i gledatelje i kritičare. Neki su posljednju epizodu uspoređivali s djelima Williama Shakespearea. "Zašto je ovo finale bilo tako briljantno? Zato što je imalo sve: komediju, tragediju, preokrete, vrhunske dijaloge, pa čak i dašak sentimentalnosti", napisala je Carol Midgley iz The Timesa.

 

Ed Power iz Daily Telegrapha rekao je da je "teško postići savršeno finale, no scenarist Jesse Armstrong došao je blizu tome". "Briljantna obiteljska noćna mora", piše Daniel Fienberg u The Hollywood Reporteru, dok Variety piše da je "serija postigla svoj cilj".

Guardian piše da je riječ o "najtežem kraju u povijesti TV-a". "Bilo je to kao da je tvorac serije Jesse Armstrong donio ogledalo našem raspadnutom društvu", piše Financial Times.

Posljednja epizoda nosi naslov With Open Eyes. Riječ je o stihu pjesme Johna Berrymana Dream Song. 29. epizoda prati Romana, Kendalla i Shivu dok pokušavaju utjecati na članove odbora Waystara Royca prije glasanja o GoJovoj akviziciji tvrtke. Promjena u planovima vodstva tvrtke nakon akvizicije u zadnji tren mijenja saveze braće i sestara Roy...

"Istini za volju, potomci su bili sami sebi najgori neprijatelji, zabadajući si noževe u leđa i predajući vlast autsajderu... Dokaz da su ponekad 'zamjenjiva prazna odijela' ta koja se penju na vrh. Depresivno realna rezolucija", stoji u Guardianovoj recenziji finala serije.

Ocjene gledatelja su odlične

Gledatelji su na IMDb-ju seriji dali visoku ocjenu - 8.9/10. Slično je i s ocjenama na Rotten Tomatoesu - 95%. Najbolje su ocijenili treću epizodu zadnje sezone, pod nazivom Connor's Wedding. Dali su joj 9.9/10. U zadnjoj sezoni gledatelji ni jednoj epizodi nisu dali manju prosječnu ocjenu od 8.6. 

>> Tko su stvarne bogataške obitelji koje su inspirirale HBO-ovu hit seriju Succession?

Pročitajte više