Ova slika je nastala jer je Sanader na vrhuncu moći zeznuo slavnog Splićanina

Foto: Jadran Lazić

SLAVNI hrvatski paparazzo Jadran Lazić izdao je fotomonografiju Jadran Lazić: 50 godina fotografije, monumentalno luksuzno reizdanje svojih dviju knjiga - Ja paparazzo i Reporter. 

U knjigama su pored fotografija i priče koje stoje iza njih, a jedna od upečatljivijih je ona o Ivi Sanaderu i dogovoru s Lazićem kojeg je prekršio u posljednji trenutak.

FRANE PAŠALIĆ

- Ovo na Matejuški, je li to Frane Pašalić?

- Je.

- Pa zašto ga nisi snimio u Rogoznici, u marini, nego ga namještaš tu u splitskom mandraču? Ovo je namještena fotka, režirana, je li tako?

- Ma je, naravno, ali čekaj. Prvo moraš pogledati i ovu sliku.

- Oho! Pa otkud ti među ta tri čovjeka?

- Ajde ne pravi se duhovit! Vidi, na kraju srednje škole, poslije mature, otišao sam malo na odmor kod prijatelja u Podgoru, tako, na desetak dana. E, ali ostao sam cijelo ljeto. Ponio sam aparat i zaposlio se kao honorarac kod Jure Odaka, on je imao svoju fotografsku radnju, "Foto Odak" se zvala. Zadužio sam i tog slatkog magarčića, šetao s njim po plaži i obali, pa snimao turiste. Solidno se zaradilo, za ono doba i za jednog maturanta, a kombinacija kamere i tovara imala je stanovitog učinka i kod mlađe ženske populacije, nije da se hvalim…

E, i onda, nekoliko desetljeća kasnije, upoznam se ja s Franom Pašalićem, a on mi kaže: „Znaš li da si ti na svoj put prema Parizu, Cannesu, Hollywoodu i svemu tome zapravo započeo na mojoj robi?“. Ja se zbunim, a onda mi Frane objasni: još u ono doba dok sam ja šetao magarčića po Podgori, on je u Njemačkoj imao tvrtku koja je najkvalitetnijim zapadnim fotomaterijalom, od filmova do papira i kemikalija, opskrbljivala manje-više cijelu Jugoslaviju. Stvarno, tko zna kako bi moji „rani radovi“ izgledali da Jure Odak nije upravo od Frane naručivao sve potrepštine?

A ovo na Matejuški, to je druga i duga priča… Dakle, godina je 2007., ja pripremam svoju retrospektivnu izložbu portreta, onu putujuću, s velikim finalom u Zagrebu, a odlučio sam unaprijed da zadnja fotografija mora biti snimljena te godine, i to baš u Splitu. Koga da portretiram? Premijer je tada bio Ivo Sanader, na vrhuncu moći, a taman je dolazio na otvaranje Croatia Boat Showa. Upravo me Frane Pašalić, koju godinu ranije, upoznao s njime.

Nije mi bio problem nazvati ga i nagovoriti da mi pozira na Matejuški, kao kontrapunktu svemu tom ušminkanom šušuru, ali da slika ipak bude, onako, "vanityfairovska". Kao – premijer je u rodnom gradu, vozi se pored stare ribarske lučice, spazi ribara u barci, kaže vozaču da stane, on izlazi, olabavljuje kravatu, skida sako i zavrće rukave, pa pomaže tome ribaru da isprazni i rasplete mrežu…

- Pardon, ali to nije jedna fotka, tu ih je onda barem deset, cijeli foto-strip…

- Ajme tebe… To je sve uvod u priču koja se trebala iščitati iz te jedne, zaključne fotografije, gdje on prčka po mreži. Dva dana su trajale pripreme, angažirao sam rekvizitera i scenografa iz kazališta, raširili smo mreže, donijeli kašete s ribom, zamolio sam ribara Franu Bačića Žilu da mi bude statist… Sanader otvori taj nautički sajam, ja ga pozovem na stranu, ajmo sad na deset minuta do Matejuške da snimimo onu fotografiju, sve je spremno, a on se krene izvlačiti. Te umoran je, te uznojen je, te ovo, te ono… Ukratko, izmigolji se on, a moja scenografija tamo čeka. Hodam ja prema Matejuški sav pokisao, smišljam što ću reći ljudima tamo, i onda putem sretnem Pašalića, taman lijepo u odijelu. Dođi, reko', Frane, da ti snimim jednu neponovljivu uspomenu. A Frane, zajebant, odmah pristane.

To ti je, dakle, priča kako sam od magarčića došao do namagarčenoga, a Frane Pašalić je ključna poveznica.

- Čekaj, bio sam na toj izložbi, ali ne sjećam se ovog Pašalićevog portreta.

- Naravno, pa to smo napravili samo onako, iz zezancije. Na zaključnoj fotografiji izložbe bila je Sanja Duggan s velikim trudničkim trbuhom, daleko ljepši motiv od onoga koji sam planirao.  

Lazić će svoju fotomonografiju ljubiteljima fotografije predstavljati do kraja ove godine diljem Hrvatske i bivše Jugoslavije. Obožavatelji njegovog lika i djela luksuzno će izdanje moći kupiti na izložbama koje su planirane za ovu godinu.

Ovo su planirani datumi izložbi:

Split, Foto Klub Split 15.07.2021. - 18.07.2021. god.

Hvar – Jelsa, točna lokacija još nije potvrđena, 20.07.2021. - 28.07.2021. god.

Vis, točna lokacija i vrijeme još nisu potvrđeni

Dubrovnik, točna lokacija još nije potvrđena, 30.07.2021. - 09.08.2021. god.

Porto Montenegro - Crna Gora, 30.07.2021. - 09.08.2021. god.

Sarajevo - u sklopu Sarajevo Filmskog Festivala 2021. god., 12.08.2021. - 22.08.2021. god.

Zagreb, Hrvatski glazbeni zavod, 03.09.2021. - 15.09.2021. god.

Beograd, točna lokacija još nije potvrđena, 18.09.2021. - 28.09.2021. god.

Ljubljana, Galerija Fotografija - Barbara Čeferin, prosinac 2021.

Prodaja Jadran Lazić - 50 godina fotografije

• hrvatsko luksuzno izdanje - limitirana edicija od 150 primjeraka s potpisanom fotografijom  - 4.000,00 kn + poštarina;
• englesko luksuzno izdanje - limitirana edicija od 50 primjeraka s potpisanom fotografijom - 4.000,00 kn + poštarina

• hrvatsko izdanje - normalna edicija - 2.000,00 kn + poštarina;
• englesko izdanje - normalna edicija - 2.000,00 kn + poštarina;

Knjige se mogu naručiti na: www.haa.hr/hr/

Info@haa.hr, telefon: 01 4828060

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.