Ovaj film je hrvatski kandidat za prestižnu nagradu Goya

Foto: Press

Novi dugometražni igrani film Lijepa večer, lijep dan, scenaristice i redateljice Ivone Juke, hrvatski je kandidat za prestižnu 39. nagradu Goya, Španjolske akademije filmske umjetnosti i znanosti, u kategoriji najboljeg europskog filma. Svečana dodjela nagrada održat će se 8. veljače 2025. godine u Granadi.

Film je izabralo Hrvatsko društvo filmskih djelatnika, a nastao je u koprodukciji s Kanadom, Poljskom, Ciprom i Bosnom i Hercegovinom. Priča je to o filmašima 1950-ih koji su se borili za svoju slobodu i slobodu govora u Jugoslaviji.

Nagrada Goya najznačajnija je španjolska nacionalna filmska nagrada, koju se smatra španjolskim ekvivalentom američkog Oscara. Dodjeljuje se od 1987. godine, a od 1992. uvedena je i u kategoriji Najbolji europski film.

Prethodni film Ivone Juke ostvario velik uspjeh

Prethodni dugometražni igrani film iste redateljice Ti mene nosiš premijerno je prikazan na Karlovy Vary International Film Festivalu 2015. godine, a od tada je bio na više od 20 međunarodnih filmskih festivala te osvojio 17 nagrada. Ti mene nosiš natjecao se za titulu Najboljeg europskog filma, nagrade koju dodjeljuje Europska filmska akademija, te sudjelovao i u utrci za Oscara za Najbolji strani film.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.