Ovaj grad u susjedstvu pun je zanimljivih događanja ovoga proljeća, evo što se zbiva

Foto: Aleksandar Milutinović

ODUVIJEK je na glasu kao grad kulture, a prošle je godine okrunjen titulom Europske prijestolnice kulture. Riječ o Novom Sadu, koji je godinu titule obilježio s više od 4 tisuće događaja i više od 6 tisuća umjetnika iz preko 35 zemalja Europe i svijeta. Novi Sad je prošle godine ostvario i rekordne brojke po pitanju noćenja turista, kojih je bilo više od pola milijuna.

I ove godine grad nastavlja s bogatim programom, pa ovoga proljeća građani i posjetitelji mogu uživati u izložbama, predstavama, predivnoj Fruškoj gori i još mnoštvu sadržaja, o čemu možete više pročitati u nastavku.

Vrata kulture otvorena za sve posjetitelje

Manifestacija "Muzeji za 10" omogućit će besplatne posjete novosadskim muzejima od 13. do 19. svibnja kako bi povećala vidljivost muzejske zajednice u cjelini, ali i pokazala bogatstvo svakog pojedinačnog muzeja. Ovom manifestacijom se širi pažnja javnosti na bogato kulturno nasljeđe Srbije te se potiče lokalne zajednice na aktivno uključivanje u muzejske programe. 

Tijekom manifestacije odvijat će se i brojne radionice i programi za djecu, edukativne radionice za odrasle, promocije knjiga, predavanja, predstave i slično kako bi svaki posjetitelj pronašao nešto za sebe.

U Galeriji Matice srpske možete pogledati stalni postav "Slike velikih formata - svjedočanstvo epoha" u kojemu su predstavljena djela najznačajnijih srpskih umjetnika 19. i 20. stoljeća, a bit će organizirana i radionica za djecu "Doktori za slike" koja tematizira restauraciju. 

Foto: Aleksandar Milutinović: Galerija Matice srpske

Muzej grada Novog Sada nudi obilazak stalnog postava "Građanski život u Novom Sadu od 18. do 20. veka" te obilazak podzemnih vojnih galerija koje su izgrađene kako bi branile tvrđavu Petrovaradin od prodora osvajača, što se pokazalo vrlo uspješnim pothvatom budući da tvrđava nikada nije osvojena. 

U Muzeju grada Novog Sada možete pogledati i hvaljenu izložbu "Mileva: Mi smo stena" koja predstavlja umjetničku interpretaciju biografije poznate srpske znanstvenice i supruge Alberta Einsteina Mileve Marić.

Ova izložba pokazuje iskorak u odnosu na klasični muzejski postav. Vrlo je suvremena, korištene su napredne tehnologije poput holograma, ali je i prepuna emocija i pruža svakom posjetiocu novi uvid u život Mileve Marić, izuzetno važne, ali i marginalizirane znanstvenice svjetskog glasa.

Više o programu manifestacije možete pogledati ovdje.

Foto: Aleksandar Milutinović: "Mileva: Mi smo stena"

Teatar u čast velikog komediografa 

Proljeće u Novom Sadu donosi i kazališni festival natjecateljskog karaktera koji će se održati od 26. svibnja do 03. lipnja u Srpskom narodnom pozorištu. Radi se o manifestaciji Sterijino pozorje koja slavi život i djelo velikog srpskog komediografa Jovana Popovića Sterije. Na festivalu će sudjelovati profesionalna kazališta iz Srbije i inozemstva koja će izvesti predstave rađene po tekstovima domaćih i stranih pisaca.

Posjetitelji će tako moći pogledati predstave "Deca", po romanu Milene Marković, "Noć s Aleksom" rađenu prema tekstu Marka Tomaša, koju je režirao Ivica Buljan, "Pokojnik" prema tekstu Branislava Nušića, "Tena - kronika raspada jedne ljepote" prema tekstu Josipa Kozarca te mnoge druge predstave nastale u suradnji različitih kazališta iz regije, o kojima možete pročitati nešto više na poveznici.

Obronci Fruške gore pozivaju na uživanje

U blizini Novog Sada nalazi se Nacionalni park Fruška gora, koji je osnovan 1960. godine i jedan je od najstarijih u Srbiji. Pun je zaštićenih pejzaža, vrijednih geoloških cjelina, rijetkih biljnih i životinjskih vrsta te šumskih kompleksa.

Na području Fruške gore nalazi se i naselje Vrdnik, koje će biti jedno od poprišta jedinstvene trodnevne manifestacije "Tour de Fruška" od 19. do 21. svibnja. Namijenjena je svim ljubiteljima biciklizma, rekreacije, boravka u prirodi, ali i dobre glazbe i vojvođanskih gastronomskih specijaliteta koji su dobro znani u cijeloj regiji. 

Foto: Aleksandar Milutinović

U sportskom dijelu manifestacije uživat će zaljubljenici u dva kotača, koji će moći sudjelovati u MTB maratonskim utrkama, drumskim vožnjama putovima Fruške gore, dok će najmlađi moći biti sudionici dječjih utrka i poligona. Poseban dio Tour de Fruške bit će i trail nazvan "Osvajanje Vrdničke kule". 

Program obuhvaća i Noćni bazar na kojem će biti predstavljeni vojvođanski poljoprivrednici, kulturna zbivanja u cijeloj Vojvodini te znamenitosti i lokaliteti ovoga kraja, a detalje programa provjerite ovdje.

Foto: Aleksandar Milutinović

Upoznajte agropotencijal ovoga kraja

Najveći poljoprivredni sajamski događaj u Srbiji i jedan od najvećih u Europi je 90. Međunarodni poljoprivredni sajam, koji će se odvijati od 20. do 26. svibnja. Okupit će najznačajnije kompanije u agroindustriji, mehanizaciji, poljoprivrednoj proizvodnji i stočarstvu. 

Sajam postoji od 1931. godine kao prva organizirana izložba i sajam priplodne stoke na cijelom teritoriju tadašnje Kraljevine Jugoslavije. Tada je na izložbi prikazano više od tisuću grla goveda, svinja, pastuha, ovaca i koza, a organiziralo ga je Akcionarsko društvo za izložbe i sajam uzoraka s ciljem ustaljivanja ove prakse, koja ove godine obilježava 100 godina postojanja. Detalje programa pogledajte ovdje.

Foto: Aleksandar Milutinović

Prođite kroz pasaže i otkrijte grad

Osim svih navedenih zbivanja, u gradu će se održati i "Festival ukusa - kave, čokolade i knjige", "Ritam Evrope", manifestacija koja slavi pobjedu nad fašizmom i obuhvaća izložbe, tribine i koncerte, "Čalabrc fest", koji će oduševiti sve ljubitelje domaće, zdrave hrane i još mnogo događaja koje možete provjeriti ovdje.

Novi Sad nudi i pregršt lokacija na kojima možete uživati u povijesnom i kulturnom nasljeđu grada, arhitekturi i najpoznatijim gradskim simbolima. Grad je pun pasaža pa se kroz njih možete otisnuti u malu pustolovinu i otkriti neobične galerije, knjižare, slastičarne i prodavaonice najrazličitije robe ili jednostavno odmoriti pod krošnjom ogromnih platana.

Tijekom boravka u Novom Sadu svakako posjetite i Petrovaradinsku tvrđavu, koja je poznata i kao Gibraltar na Dunavu i jedna je od najočuvanijih i najkompleksnijih tvrđava Europe. Gornjim gradom dominira simbol Novog Sada, Sat kula ili "Pijani sat", kako ga još zovu, s kojeg se pruža prelijep pogled i mjesto je nezaobilaznih turističkih fotografija. 

Foto: Aleksandar Milutinović

Dodatni prijedlozi lokacija i događanja u gradu koje vrijedi posjetiti obuhvaćeni su programom 52 Vikenda pa pronađite one savršene za sebe i guštajte ovog proljeća u jednom od najljepših gradova na Dunavu.

Sadržaj donose Index i Turistička organizacija Grada Novog Sada u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.