Ovaj hrvatski film osvojio glavnu nagradu na Festivalu mediteranskog filma u Belgiji

Foto: Press

FILM Murina, dugometražni prvijenac Antonete Alamat Kusijanović, osvojio je glavnu nagradu Festivala mediteranskog filma u Bruxellesu - Cinemamed, posebno priznanje žirija kritike te nagradu filmskog portala Cineuropa, izvijestio je u ponedjeljak HAVC.

"Grand Prix ide očaravajućem prvijencu koji gledatelja 'uvuče' u uzbudljivu i napetu priču o ženskoj emancipaciji", objasnio je žiri 21. Cinemameda, koji se ove godine održao u hibridnom obliku od 2. do 11. prosinca. Film se na Festivalu u Bruxellesu prikazivao u glavnom natjecateljskom programu, s još samo sedam naslova.

Uz Grand Prix, film je osvojio i posebno priznanje žirija kritike te nagradu filmskog portala Cineuropa, koju dijeli s još jednim debitantskim dugometražnim uratkom, filmom Košnica kosovske redateljice Blerte Basholli. 

 

Na Cinemamedu se u programu Panorama prikazivala i hrvatska manjinska koprodukcija Nebesa redatelja Srđana Dragojevića, koja se u hrvatskim kinima možete pogledati od 23. prosinca. 

Zlatnom kamerom u Cannesu nagrađena Murina posljednjih mjeseci prikazana je na cijelom nizu velikih međunarodnih festivala, među kojima je i nedavno završeni 31. Filmski festival međunarodne mlade publike Ale Kino u poljskom Poznanju, na kojem je film osvojio nagradu Marcin žirija mladih. 

Krajem siječnja Murina se premijerno prikazuje u Perthu

Uz to, Murina se nedavno predstavila i berlinskoj publici na međunarodnom festivalu Oko svijeta u 14 filmova, a trenutno se prikazuje i na Festivalu europskog filma Les Arcs u francuskom skijaškom resortu u Alpama. Krajem siječnja slijedi mu australska premijera u sklopu službenog programa festivala u Perthu.  

Film je nedavno obišao i festivale u SAD-u (Hamptons u New Yorku, Fort Lauderdale na Floridi), Brazilu (Sao Paulo), Nizozemskoj (Leiden), Španjolskoj (Sevilla), Danskoj (CPH PIX u Kopenhagenu), Tajvanu (Golden Horse u Taipeiju) te Meksiku (Los Cabos). 

Producenti Murine su Danijel Pek (Antitalent) i Rodrigo Teixeira (RT Features), a koproducenti Zdenka Gold (Spiritus Movens), Jožko Rutar (SPOK Films) i Miha Černec (Staragara). 

Tijekom 2019. sniman je na nekoliko lokacija u Hrvatskoj, među kojima je i Nacionalni park Kornati, koji je uvršten među pet finalista izbora za najbolju europsku filmsku lokaciju Europske mreže filmskih komisija (EUFCN).

Pročitajte više