Ovaj srpski grad udaljen je samo 4 sata vožnje od Zagreba, a pun je događanja

Foto: Dragan Kurucić

JEDAN od najljepših gradova u regiji je Novi Sad, a da je u jesen još ljepši i življi, pokazat će bogatstvom kulturnog i zabavnog programa. Novi Sad je od Zagreba udaljen tek 4 sata vožnje, a mnogi kažu kako ga je nemoguće posjetiti samo jednom pa smo izdvojili događaje zbog kojih ćete se iznova vraćati u srce Vojvodine. 

Nemoguće je otići u Novi Sad i vratiti se gladan

Svi mi iz regije tvrdimo da se najbolje jede upravo na Balkanu, a Novi Sad to potvrđuje i ponudom gastronomskih događaja. Novembar fest, koji traje od 12. do 13. studenog, idealan je za sve obožavatelje suhomesnatih delicija jer su glavne zvijezde festivala kobasice i čvarci. 

Nešto drukčiji gastro događaj je Futoška kupusijada kojemu je cilj promocija najznačajnijeg poljoprivrednog proizvoda i brenda Futoga - kupusa. Futog nazivaju i prijestolnicom kupusa, a u okviru ove manifestacije bit će predstavljeni i drugi proizvođači tradicionalnih proizvoda Srbije kako bi se ukazalo na važnost očuvanja starih zanata.

Na kupusijadi, koja se održava 5. studenog, bit će organizirana i uzbudljiva natjecanja u pripremanju jela od kupusa, kao i izbor najteže glavice kupusa, a sve će biti popraćeno kulturno-zabavnim programom. 

Želite li isprobati nešto zaista novo, uputite se na Taste of Planet festival nacionalnih kuhinja na kojemu će, od 24. do 30. listopada, svakoga dana jedna strana ambasada predstaviti svoja karakteristična jela, kulturnu baštinu i glazbu. 

Za sve one koji su uvijek više žedni nego gladni idealan događaj su Novosadski dani piva na kojima će se 4. i 5. studenog predstaviti novosadski pivari sa svojim proizvodima. Ljubitelji vina svoju žeđ utažit će ako posjete Sremske Karlovce koji nose nadimak "vinska galaksija". Na području ovog malog grada pronaći ćete čak 14 vinara i vinskih podruma i moći isprobati hvaljena vina od poznatih domaćih sorti, ali i stranih koje ovdje uspijevaju.

Foto: Dragan Kurucić

Od stripa do visoke kulture

Kao veliko finale projekta Europska prijestolnica kulture, čiji je ovogodišnji nositelj Novi Sad, započet će Grad stripa. Ovaj događaj koji traje do 30. listopada okupit će strip-crtače i obožavatelje iz cijele regije na izložbama, koncertima, konferenciji i zanimljivoj zombi-šetnji, a moći će se vidjeti i što je zajedničko stripašima i tkaljama. Naime, dvogodišnja suradnja umjetnika i Ustanove za izradu tapiserija "Atelje 61" rezultirala je s 9 stripova na tapiserijama koji tematiziraju heroje svakodnevice i bit će izloženi tijekom ove manifestacije.

Sedma umjetnost bit će predstavljena tijekom 2 filmska festivala - Slobodna zona i Filmski front. Slobodna zona festival je angažirane kinematografije na kojem će biti prikazani filmovi koji potiču na promišljanje i razumijevanje aktualnih društvenih pojava i problema u svijetu, regiji i zemlji, a traje od 3. do 9. studenog.

Filmski front je međunarodni festival kratkometražnog filma na kojem će od 27. do 30. listopada biti prikazano više od 100 najnovijih kratkometražnih filmova podijeljenih u natjecateljski i prateći program. Naglasak festivala ove je godine na afirmaciji stvaralaštva mladih autora iz Srbije i regije, a ulaz na sve projekcije bit će besplatan.

Univerzalne umjetnosti čiji jezik svi razumiju su glazba i ples, a kako bi se dodatno približile građanima, Srpsko narodno pozorište osmislilo je posebni repertoar opernih i baletnih predstava u kojima će moći uživati svi, od onih najmlađih do najstarijih.

Foto: Aleksandar Milutinović

Kroz izložbu Art brut koja traje do kraja listopada bit će predstavljen presjek art brut, tj. sirove umjetnosti, kako bi se podigla svijest o toleranciji i integraciji umjetnosti u društveno marginaliziranim skupinama. 

Ljubitelje povijesti umjetnosti oduševit će i stalni postav Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, kao i obilazak Trga galerija gdje se mogu vidjeti najznačajnija djela iz svih razdoblja srpske umjetnosti. Muzej Vojvodine čuva važne dokaze razvoja povijesti i kulture Vojvodine, a posebno je zanimljiva arheološka zbirka paradnih rimskih šljemova koji podsjećaju da je nekadašnji Sirmium (današnja Sremska Mitrovica) bio jedan od 4 centra velikog Rimskog Carstva.

Na Trgu galerija možete posjetiti Galeriju Matice srpske gdje će biti postavljena izložba Uroš Predić: Život posvećen lepoti i umetnosti koja nudi presjek rada ovog velikog srpskog slikara. Izložba Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata osmišljena je tako da se obraća širokom spektru publike pa će svatko pronaći nešto po svom ukusu.

Foto: V. Veličković, EKP NS 2022.

Dobri koncerti i mnoštvo zabave

Želite li uživo doživjeti neke od najboljih svjetskih klasičnih glazbenika, međunarodni festival klasične glazbe nazvan Novosadske muzičke svečanosti (NOMUS) je mjesto na kojem trebate biti. Festival traje od 20. do 27. listopada i savršeno će upotpuniti posjet Novome Sadu.

Ako ste skloniji nešto suvremenijoj i alternativnijoj glazbi, svidjet će vam se Festival srpskog podzemlja koji ugošćuje predstavnike regionalne i domaće underground kulture koji će se publici predstaviti glazbom i fanzinima, a bit će organizirana i razmjena vinila.

Projekt Suba još je jedan finalni projekt Europske prijestolnice kulture i posvećen je velikom glazbenom producentu Mitru Subotiću, jednoj od najoriginalnijih ikona alternativnog rocka bivše Jugoslavije. Projekt obuhvaća multimedijalnu izložbu Suba soba, zvučnu instalaciju The Dreambirds i koncert brazilske pjevačice Céu.

Na Međunarodnom sajmu turizma također ćete moći poslušati zanimljive koncerte, pogledati razne izložbe, poslušati predavanja u sklopu stručnoga programa i sudjelovati u zabavnim aktivnostima.

Foto: Aleksandar Milutinović

Izvan grada vojvođanska ravnica pruža se kao na dlanu

"Gledam Banat, Srem i Bačku s Fruške gore" pjevao je Balašević, a mnogi mu nisu vjerovali. Naime, radi se o planini visokoj tek 500-tinjak metara, što opravdava sumnju u taj stih, no s vrha se vojvođanska ravnica pruža kao na dlanu. Ako još uzmemo u obzir i stari latinski naziv Fruške gore "alma mons", što u doslovnom prijevodu znači planina duše, jasnije je zašto ova planina osvaja na prvi posjet.

Poznata fruškogorska izletišta poput Letenke, Jabuke i Lepinjice idealna su za izlete s obitelji ili prijateljima, posebice u jesen. Svjež zrak i šuma u svim bojama napunit će vam baterije, a ako vas zanimaju gljive i ljekovito bilje, onda je kraj listopada najbolje vrijeme za posjet Fruškoj gori. U to doba održavaju se susreti gljivara, ljubitelja prirode i ljekovitog bilja pa vaš izlet može poprimiti i edukativnu notu.

Fruška gora pokazat će svoje čari i ljubiteljima adrenalina. Invictus Challenge, koji se održava 22. listopada, adrenalinsko je natjecanje u savladavanju prepreka na tri različita terena - Štrandu, bazenu na SPENS-u (Sportski i poslovni centar Vojvodina) i Fruškoj gori. Idealna prilika za uživanje u prirodi i osvajanje medalje.

U gomili zanimljivih sadržaja koje Novi Sad nudi ove jeseni teško je odabrati samo jedan u kojem ćete uživati, no ono zbog čega biste se ozbiljno mogli zaljubiti u ovaj grad su njegovi ljudi. Gostoljubivi i srdačni, učinit će svaki od ovih događaja nezaboravnim pa požurite u susjedstvo i otkrijte još jedan grad koji ćete voljeti.

Sadržaj donose Index i Turistička organizacija grada Novog Sada u suradnji te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više