Ovaj prirodni lijek može smanjiti bore i celulit, a pomaže i kod bolova u zglobovima

Foto: Shutterstock

VEĆ dulje vremena naglašava se kako neće biti ni civilizacije ako nestanu pčele. Ta mala, marljiva i dobroćudna bića jedan su od najvažnijih faktora ljudskog opstanka, ali i opstanka planeta. Osim što njihovi nusproizvodi poput meda i propolisa stoljećima pomažu ljudima, pčele proizvode i otrov koji ima pozitivne utjecaje na ljudsko tijelo, o čemu više pročitajte u nastavku.

Što je točno pčelinji otrov?

Pčelinji otrov je gusta tekućina koju pčele proizvode i koriste za obranu svog roja od potencijalnih prijetnji. Proizvodi se u žlijezdama u stražnjem dijelu tijela pčela i izlučuje se kroz žalac prilikom uboda. 

Njegovi glavni sastojci su melitin, apamin, peptidi i enzimi, no najzastupljeniji je melitin. Čini oko 52% svih peptida u pčelinjem otrovu, koristi se kao glavna komponenta određivanja kvalitete otrova, a služi i kao protuupalno sredstvo te potiče lučenje kortizola.

Vađenje pčelinjeg otrova ne šteti pčelama

Budući da pčele svoj otrov ispuštaju prilikom uboda, a neke vrste pritom umiru, važno je koristiti se tehnikama koje neće nanijeti štetu pčelama i cijelom roju. Tvrtko Matijević, vlasnik brenda BeeVenom touch, osmislio je inovativnu tehniku vađenja otrova koja ne šteti pčelama. 

Nakon gotovo dvije godine rada na razvoju te tehnike osmišljena je “kupola” gdje pčele ispuštaju dvije trećine otrova na staklo i nakon toga nastavljaju sa sakupljanjem nektara s dovoljnom količinom otrova u sebi da bi se mogle obraniti od potencijalne opasnosti. Cilj kupola je i zadržavanje feromona i privlačenje pčela na svjetlo da bi ispuštale što kvalitetniji otrov.

Foto: BeeVenom touch

Koriste ga i vrhunski sportaši

Liječenje pčelinjim otrovom primjenjivalo se još u staroj Grčkoj, Egiptu i Rimu i naziva se apiterapija. U tradicionalnoj medicini pčelinji otrov koristi se uglavnom kao antireumatik, dok se u modernoj medini koristi kao lijek za liječenje upala zglobova, akutnih upala krvnih žila i raznih neuralgija. Ovaj prirodni lijek je i jedna od najjačih supstanci koje poboljšavaju mikrocirkulaciju krvi, a zabilježena su i protutumorska djelovanja.

Pčelinji otrov se već dugo godina koristi i u vrhunskom sportu za povrede i istegnuća zglobova i bolova u ramenima i laktovima, no pomaže i starijim osobama koje muče bolovi u koljenima i leđima poput išijasa i križobolje. 

Kreme koje sadrže pčelinji otrov koristile su i poznate tenisačice Maria Šarapova i Ana Kournikova budući da nisu sadržavale nijedan dopinški nedopušten sastojak, a njihovo djelovanje može poboljšati radnu sposobnost mišića i za do 30%.

Foto: Shutterstock

Pomaže i kod bolova, oteklina i bolesti zglobova

Pčelinji otrov učinkovit je i u tretiranju reumatoidnog artritisa, što pokazuju i istraživanja u kojima je jedna skupina ljudi koji pate od reumatoidnog artritisa tretirana proizvodima na bazi pčelinjeg otrova i klasičnim lijekovima, a druga samo lijekovima. Pokazalo se da skupina koja je primala i terapiju pčelinjim otrovom bilježi značajno manje oticanja zglobova i jutarnju ukočenost.

Tvrtka BeeVenom touch u ponudi ima kremu za masažu koja ubrzava mikrocirkulaciju krvi, opušta mišiće, djeluje protuupalno te pozitivno utječe na rad imuniteta. Može se koristiti za bolesti poput išijasa, artritisa, artroze, osteoartritisa, neuritisa te osteohondroze, a budući da ne sadrži dopinške supstance, mogu je koristiti i svi sportaši.

Foto: BeeVenom touch

Može smanjiti bore i nepravilnosti na koži

Pčelinji otrov koristi se i u tretiranju promjena na koži, poput bora, akni i celulita. Istraživanja su pokazala kako proizvodi od pčelinjeg otrova pomažu u smanjivanju bora i njihove dubine, a takav proizvod u ponudi ima i tvrtka BeeVenom touch. 

Njihova krema za lice potiče mikrocirkulaciju za svjež izgled lica, ali i proizvodnju kolagena i elastina što može pozitivno utjecati na ublažavanje bora. Budući da ova krema stimulira i prirodne protuupalne procese, može se koristiti i za tretiranje problematične kože i ujednačavanje tena.

Još jedan proizvod iz BeeVenom touch ponude osmišljen je za njegu lica. Radi se o serumu za lice s pčelinjim otrovom koji koži lica pruža intenzivnu njegu i hidrataciju, a osim pčelinjeg otrova sadrži i ulja makadamije, badema, koštica grožđa te biljne ekstrakte zelenog čaja, nevena, zobi, kurkume, aloe vere, gaveza i smilja. U formulu su dodane i hijaluronska kiselina, kolagen i ceramidi koji dodatno pojačavaju djelovanje ovog seruma na osvježavanje i revitalizaciju kože lica.

Foto: BeeVenom touch

Koristi se i za tretiranje celulita

Osim što se pčelinji otrov koristi za poboljšavanje kože lica, on može biti i efektivan u borbi protiv celulita, potkožnih naslaga masnog tkiva koje znamo još i pod nazivom “narančina kora” budući da vizualno podsjeća na nju. 

S obzirom na to da pčelinji otrov potiče prirodnu proizvodnju kolagena i elastina te potiče mikrocirkulaciju krvi, tvrtka BeeVenom touch razvila je anticelulitnu kremu s pčelinjim otrovom i kofeinom koji se već dugo koristi za svrhe smanjivanja celulita.

Široka primjena pčelinjeg otrova čini ga sve traženijom supstancom u farmaceutskim i kozmetičkim krugovima, a kvaliteta pčelinjeg otrova skupljenog u Hrvatskoj viša je nego u inozemstvu. Želite li isprobati neki od proizvoda s kvalitetnim pčelinjim otrovom, ovdje možete pogledati ponudu tvrtke BeeVenom touch i odabrati proizvod koji najviše odgovara vašim potrebama.

Sadržaj donose Index i BeeVenom touch u skladu s najvišim profesionalnim standardima.