Ove domaće pjesme hitovi su u Hrvatskoj, no kao da smo ih već negdje čuli...

Foto: Press

Malo je dosadna cijela ova priča oko Baby Lasagne i "plagijata" (u drugom članku smo je pobliže pojasnili), ali zabavan je brojan popis hrvatskih hitova koji neodoljivo podsjećaju na neke druge, starije, svjetske hitove.

Ne mislim na ove bezvezne promašaje kežualnih slušatelja koji misle da Mojoj majci posuđuje od With or without you zbog sličnog aranžmana, pa čak ni na lagano dignute pjesme poput Geni kameni čiji riff previše sliči na Thunderstruck (ni na svu silu sličnih primjera poput Zaustavite zemlju, Jače manijače, Ništa kontra Splita…).

Nećemo se doticati ni nepoznatih primjera poput Ako vas nemam, u kojoj refren Lu Jakelić podsjeća, ni manje ni više, nego na Nedeljka Bajića Baju. Također izostavljam neke hitove na kojima su izvorni autori kreditirani - Da znaš Vesne Pisarović, Trag u beskraju Olivera Dragojevića i sl.

Mislim na pjesme koje su ukrale samu srž svoje privlačnosti od nečeg postojećeg. Tu nemamo neku duboku diskusiju - dobro je poznato da su naši autori plitki i željni brzog novca, a tržište nije dovoljno veliko da bi se netko važan bavio tužbama. Kako smo u svakom glazbenom pogledu zemlja trećeg svijeta, tako se i ovaj dio odrađuje jednako rudimentarno.

Ocjenjujem ponuđene pjesme po tri kriterija: 1) je li pjesma dobra, 2) koliko se postigao cilj posuđivanja i 3) koliko je smiješno što ovo postoji.

Krenimo...

Srce vatreno

Je li pjesma dobra? Pa… Dobar je refren!

Cilj posuđivanja: postignut, ovo je jedna od najvećih navijačkih pjesama.

Nije nimalo smiješno što ovo postoji, riječ je o užasnom primjeru korištenja glazbe u striktno komercijalne svrhe - od kopiranja do reklama u spotu.

Raj i pakao

Je li pjesma dobra? Ne, radi se o težoj smijuriji Nenada Ninčevića i Mire Buljana.

Cilj posuđivanja: pretpostavljam da postoji dobar broj šatora pod kojima ovo gori.

Je li smiješno? Ovo stavljam tu ponajviše zbog videa prve verzije Maje Šuput, sve u vezi tog videa je za muzej hrvatske pop kulture.

Iza devet sela

Je li pjesma dobra? Odlična, identitet pjesme je potpuno promijenjen usprkos potpuno dignutom refrenu!

Cilj: postignut, ovo je bio i ostao ogroman hit na jednom od najvećih hrvatskih pop albuma.

Nije smiješno što ovo postoji, Thompsonov tim oduvijek je proračunato koristio sve prečice do uspješnih pjesama - od glazbenih do socioloških.

Dečko sa Balkana

Je li pjesma dobra? Možda i najbolja u ljudskoj povijesti. Način na koji najavljivač izgovori "K" u uvodnom "Ivan Zakkk-uh" mi naježi čak i one dlačice na prvoj koščici prstiju.

Cilj: postignut, ovo je hit među sladokuscima hrvatske zabavne glazbe, tko god oni bili.

Jako je smiješno što ovo postoji, vrlo blammy od Ivana!

Ti si pjesma moje duše

Je li pjesma dobra? Kako ne bi bila, legendarni izdanak stare dalmatinske škole muških emocija, pametno rafinirana i ispeglana verzija izvornika.

Cilj: postignut, ovo je jedan od zadnjih golemih hitova Miše Kovača.

Nije smiješno što ovo postoji, jednako je proračunato kao i Thompson u prijašnjem primjeru.

Malo nas je al' nas ima

Je li pjesma dobra? Ne, oslanja se na jednu ukradenu foricu i sve što je mini Novković sam napravio u njoj je užasno.

Cilj: postignut, riječ je o hitu.

Ako vam je smiješno gledati kako sin ne uspijeva doseći s police nešto što njegov otac dosegne, a da se ni ne ustane iz stolice, da. Jako je smiješno!

Mašta moja

Je li pjesma dobra? Ne, ponovno je mini Novković uništio sve što je bio prisiljen sam napraviti u ovoj pjesmi. To što nije samo prekopirao jedan od najboljih gitarskih sola ikad je također samo glupo.

Cilj: postignut, ovo je također jedna od malobrojnih uspješnica mini Novkovića.

Ovo je jednako smiješno kao i činjenica da je glazbeno zabavan izvornik uronjen do grla u težak slučaj kriperske pedofilije: "never gonna stop, give it up, such a dirty mind / I always get it up for the touch of the younger kind" i onaj ogavni "when you gonna give to me / is it just a matter of time / is it just destiny / or is it just a game in my mind?". Nije baš smiješno.

Samo je jedno

Pjesma: ima dobru melodiju! Ova verzija Delija je i dobar primjer nevještih glazbenika koji su napravili puno lošiju adaptaciju od Connecta i Zaprešić boysa.

Cilj: više nego postignut, ova pjesma se vrti kao luda kad god Hrvatska pristojno igra.

Jako je smiješno što su članovi Connecta uredno potpisani na pjesmi i što im idu svi tantijemi, da. Ipak su navijačke pjesme slična kategorija kao i božićne pjesme, a ovi momci znaju štošta o tome (njihova užasna božićna pjesma s Ivom Ajduković također je poprilično slična jednom hitu, živjela brza parica!).

Brad Pitt

Pjesma je maniristički superiorna izvorniku, i to tako što je ziheraški ubačena fraza Black Eyed Peas hita - profesionalan lov na hit.

Cilj: postignut na najvišoj razini, pjesma je ogroman benger bila i ostala.

Nije smiješno, ovo je još jedan tipičan primjer industrijske glazbe.

Rođena da budem prva/Što si ti meni/Broš

Sve pjesme su bile popularne, Lana je stupila na scenu na velika vrata s podrškom Severine, Mihaljević i Fayo su ga malo prenamijenili za Seve u jako komičnom nastavku, a kasnije je i Tony dobio siguran hit. Valjda ima nešto u toj melodiji!

Cilj: kvalitetno postignut.

Jako, jako smiješno. Sve ovo odigralo se u razmaku od 4, 5 godina!

Odlaziš

Pjesma: odlična! Senzibilna balada koju La Lana Ju Jurčević izvrsno isporučuje.

Cilj: itekako postignut, pjesma je njen najveći hit uz Pravu ljubav, ali i kvalitativno najbolje nešto što je ikad napravila.

Ništa smiješno, osim što je ova pjesma zaradila fani mani autorima Milani Vlaović i aranžeru Nikši Bratošu. Zanimljivo je i kako Lana od početka karijere radi s kremom hrvatske glazbene industrije, to je inače skupo ako nisi wunderkind!

Godinama

Jedna od najboljih pjesama na ovim prostorima. Merlin je uzeo odličnu melodiju i izvukao sve najbolje iz nje uz dodatak fantastičnog aranžmana i teksta. Ovo bi bio primjer 9/10 pjesme da refren nije već prije poslušan.

Cilj: fantastično ispunjen, jedan od najvećih regionalnih hitova.

Privatno mi je bilo jako tužno saznati da je ovo dignuto, jedna od prvih glazbenih uspomena mi je slušanje ove pjesme s balkona dok je Ivana nastupala u blizini. Osjećao sam se kao američko dijete kad sazna da ne postoji Djed Mraz, dosta nelagodno.

Varalica

Pjesma: veliki hit, besramno komičan, emotivan i samosvjestan.

Cilj: itekako postignut, pjesma je velik hit.

Posezanje za istočnoeuropskim pjesmama odlika je većine srpskog popa u tadašnje doba, možda Alkino posuđivanje od Despine Vandi nije smiješno koliko je progresivno?

Brane srušit ću sve

Pjesma: kompetentno odrađeno posezanje istrošenog benda za australskim hitom na albumu iz 1998. na kojem su osim Ako tražiš nekoga uspjeli iznjedriti samo ovu pjesmu i gostovanje Tram 11 koje im je međusobno proširilo publiku.

Cilj: pa onako, moglo je to i bolje.

Smiješno je prvenstveno što je Jasenko interpretirao izvornu pjesmu i napravio razmjerno uspješnu ispraznu ruminaciju o svemu i ničemu. Dobar Ana Bučević trenutak.

Pisma ljubavna

Pjesma: odlična, Prljavci su 1990. bili u naponu snage, a Princea je teško upropastiti. Gitara je za svaku pohvalu, bekvokali komični, a pjesma diskutabilno još bolje teče i izravnija je od Princeove verzije.

Cilj: pristojan hit, isplatilo se. Možda je i značajnije to što je Jaju pjesma očigledno dosta inspirirala, zaista zvuči kao da im je bilo zabavno raditi na njoj.

Dostojna obrada originala, ali podsjećam da nitko od autora izvornika nije kreditiran za tantijeme, kao što je i praksa na ovom popisu.

Lica

Pjesma: pouzdan hit, ali i odličan primjer značaja fonetike u refrenima, a i dobrog aranžmana - Huljić verzija inferiorna je i Ceci i izvorniku obje pjesme.

Cilj: pjesma je ostvarila solidan uspjeh i ima svoje mjesto u repertoaru pjevačice, ali mi se čini da su ambicije ipak bile veće ako se već drznulo kopirati baš Cecu, i to u 2000. godini.

Ovo nije smiješno, nego urnebesno, pogotovo jer su Huljići tih godina bili apsolutni vladari hrvatske pop glazbe (nisu ni danas daleko, ali to više govori o našoj industriji nego o njima), a Doris dalmatinska majka, ikona Torcide i velika tragičarka istih tih navijača netom nakon što je izašao ovaj album, a ona pjevala premijeru Crne Gore na Novu godinu.

Bi li ovo bio prominentniji faux pas da su torcidaši bili glazbeno obrazovaniji? Je li ovo bio znak svega što će doći? Previše drame za jednu pjesmu!

Anica kninska kraljica

Pjesma: himna proustaških Hrvata o paljenju srpskih štabova, a i glazbeno simpatičan komad reference na povijest.

Cilj: postignut na najvišoj razini, pogledajte samo snimku nastupa u Kninu, pjesma je golem uspjeh u Thompsonovom opusu.

Ovo je jako smiješna i zanimljiva priča jer se Thompson vjerojatno namjerno referira na ove narodne pjesme. Narodni hitovi Nad Kraljevom živa vatra seva (ili Dva Dražina momka) i Na Kordunu grob do groba nastali su kao interpretacija iste melodije u otprilike isto vrijeme, a bave se sličnom problematikom.

Srpska verzija pjeva o četnicima koji su umrli od ruke partizana i Nijemaca za slobodu (a nego za što bi drugo?), a partizanska verzija govori o pokolju partizana od strane ustaša na Kordunu. Thompson je 1995. tek radio tranziciju iz šlagerske vojničke budalice u mačo Hrvata koji će oženiti Danijelu Martinović, a zahvaljujući ratnoj uspješnici Čavoglave lukavo je obogatio pijanu požudu prema Anici iz Knina motivom paljenja srpskih štabova u Krajini.

Thompson je kasnije napravio dva klasik pop albuma i obogatio se na tematici poslijeratnih jada Hrvata, autor Dražinih momaka je nepoznat, a Desanka Ćuić-Kačar (autorica Na Kordunu grob do groba) u više navrata izražavala je bijes zato što nije kreditirana bar za svoje stihove "jer mora tražiti zaštitu od mnogih izvođača koji su njenu melodiju pretvorili u kojekakve bojovnice i podstrek onim strujama protiv kojih se ona borila".

Navodno i danas živi potpuno sama u rodnom selu Čujića Krčevina (negdje oko Titove Korenice), koje je spaljeno tijekom Oluje. Možda da je Thompson useli u neke od ovih ilegalno sagrađenih kvadrata za koje se bori na sudu? Zašto ne, za kolegicu glazbenicu.

Mala fufica

Pjesma: dosadni dječji derivat dobrih dionica.

Cilj: postignut, ovo je bio solidan hit u to vrijeme.

Nije smiješno, Ivaniš je prevelika autorska faca za ovakve gluposti, a i ovo mu je najgora kopija u odnosu na druge reference iz najvećih hitova (Krumpira! je Madonnina, Seks u školi uvodni riff dignut od Sonic Youtha, Ja sam sve što vole mladi od Clasha…).

Poštar lakog sna

Pjesma: iznimno ostvarenje, ovo bi bila jedna od najboljih hrvatskih pjesama ikad da ne gubi toliko bodova na originalnosti. Nije posudio iz samo jedne, nego iz čak dvije pjesme! U njegovu obranu, rezultat je stvarno izvrstan i svi Ivaniševi autorski pothvati na pjesmi su odlični.

Cilj: postignut, pjesma je omiljen klasik za bilo koga tko ima uši.

Nije smiješno, ali je ovo definitivno pjesma na kojoj se može povući argument isplativosti posuđivanja. Pipsi su koristeći dvije postojeće pjesme napravili nešto dojmljivo, ispoštovali original, a čak je i izvorni autor službeno kreditiran, za razliku od svih ostalih pjesama na ovom popisu.

Najbolji?

Moj top 5: Godinama, Poštar lakog sna, Iza devet sela, Odlaziš i Pisma ljubavna. 

Jesam li u pravu? Jesam li nešto zaboravio?

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala.

Pročitajte više