Ove legendarne filmske uloge bile su namijenjene drugim glumcima

Screenshot: Youtube

BI LI Han Solo kojeg ne glumi Harrison Ford bio isti sarkastični heroj kojeg obožavaju svi fanovi Star Warsa? Kako bi izgledao The Lord of the Rings s Nicolasom Cageom u jednoj od glavnih uloga?

Likovi postaju ikonični velikim dijelom zahvaljujući glumcima koji ih oživljavaju i često je teško zamisliti bilo koga drugoga u toj ulozi. No neke legendarne uloge prvo su bile ponuđene drugim glumcima, koji su ih odbili iz ovih ili onih razloga. Neki glumci žale što su odbili projekt, ali drugi, poput Jacka Nicholsona, znaju da to može biti pravi izbor, bez obzira na to koliko popularan ili obožavan film postao.

Ovo su neke od legendarnih filmskih uloga koje su gotovo glumili drugi glumci.

Al Pacino kao Han Solo u Star Warsu

Tijekom događaja Večer s Pacinom 2013. godine glumac je otkrio da je mogao glumiti kultnu ulogu Hana Sola u franšizi Star Wars.

"Bila je moja za preuzimanje, ali nisam razumio scenarij", rekao je Pacino, koji je također otkrio da je odbio uloge u Apocalypse Now i Pretty Woman koje su na kraju tumačili Marlon Brando i Richard Gere. 

Leonardo DiCaprio kao Dirk Diggler u Boogie Nights

Nakon što ga je gledao u The Basketball Diaries, Paul Thomas Anderson želio je da DiCaprio glumi u filmu Boogie Nights. DiCaprio je odbio zbog uloge u Titanicu, ali je preporučio svog prijatelja i kolegu iz The Basketball Diaries Marka Wahlberga. DiCaprio je za GQ 2008. rekao da mu je žao što je odbio ulogu.

"Boogie Nights je film koji sam volio i volio bih da sam ga radio", rekao je glumac, a na pitanje bi li promijenio svoju odluku da je mogao, rekao je: "Ne kažem da bih. Ali to bi bio drugačiji smjer što se tiče karijere. Mislim da su oba filma sjajna i volio bih da sam mogao napraviti oba."

DiCapriju je također studio Lionsgate ponudio 20 milijuna dolara da glumi ludog serijskog ubojicu Patricka Batemana u filmu American Psycho iako je redateljica Mary Harron htjela Christiana Balea u toj ulozi. Zamijenio ju je redatelj Oliver Stone, no DiCaprio i Stone nisu se mogli dogovoriti oko kreativnog smjera pa je DiCaprio otišao snimiti The Beach, a Harron se vratila na projekt i Bale je izabran za glavnu ulogu.

 

Marilyn Monroe kao Holly Golightly u Breakfast at Tiffany's

Truman Capote, autor knjige Breakfast at Tiffany's, želio je da Marilyn Monroe igra Holly, ali je ona to odbila jer je bila upozorena da bi portretiranje Holly moglo biti loše za njezin imidž, a ulogu je kasnije dobila Audrey Hepburn.

Matthew McConaughey kao Jack u Titanicu

U intervjuu sa Stephenom Colbertom u emisiji The Late Show Kate Winslet je otkrila da je bila na audiciji za Titanic s Matthewom McConaugheyjem. 

"Bila sam na audiciji s Matthewom McConaugheyjem, nije li to čudno? Nikad prije to nisam rekla u javnosti", rekla je Winslet.

McConaughey se također pojavio u emisiji Watch What Happens Live i rekao voditelju Andyju Cohenu da je njegova audicija za ulogu Jacka "prošla jako dobro", do te mjere da mu je rečeno: "Ovo je ono što tražimo, imaš to." Glumac je bio toliko uvjeren da će ga izabrati da je rekao svom agentu da je "uspio".

Tom Selleck kao Indiana Jones u Raiders of the Lost Ark

Nakon što je gledao Harrisona Forda u Star Warsu, redatelj Steven Spielberg želio je da on glumi Indianu Jonesa, ali George Lucas, koji je bio izvršni producent za Raiders of the Lost Ark, nije htio angažirati Forda u još jednom svom projektu.

Selleck je izabran da glumi Indianu Jonesa, ali je morao odustati zbog svojih ugovornih obveza za seriju Magnum, PI, pa je Lucas popustio i Ford je dobio ulogu.

Nicolas Cage kao Aragorn u The Lord of the Rings

U intervjuu za Newsweek Nicolas Cage otkrio je da je odbio ulogu Aragorna u serijalu The Lord of the Rings zbog obveze koju je snimanje uključivalo.

"Bilo je različitih stvari koje su se događale u mom životu u to vrijeme, zbog kojih nisam mogao putovati i biti odsutan od kuće tri godine", rekao je Cage i dodao da ne žali zbog toga jer može uživati ​​u serijalu kao obožavatelj.

Tom Hanks kao Jerry Maguire u istoimenom filmu

Zamislite Toma Hanksa kako viče "show me the money" jer to se skoro dogodilo. Redatelj Cameron Crowe napisao je scenarij imajući Hanksa na umu za glavnu ulogu, ali glumac je bio zauzet režiranjem svog prvog igranog filma That Thing You Do! i uloga je na kraju pripala Tomu Cruiseu.

Jack Nicholson kao Michael Corleone u The Godfatheru

Al Pacino je zaradio dvije nominacije za Oscara za portret mafijaškog šefa Michaela Corleonea u filmu The Godfather, ali uloga je prvo ponuđena Jacku Nicholsonu. U intervjuu za Movieline glumac je rekao da je odbio jer je "tada vjerovao da Indijanci trebaju glumiti Indijance, a Talijani Talijane".

Burt Reynolds kao Garrett Breedlove u Terms of Endearment

Iako je uloga Garretta Breedlovea u Terms of Endearment bila napisana za Reynoldsa, on ju je odbio. Nicholson je na kraju osvojio Oscara za najboljeg sporednog glumca za tu ulogu, a Reynolds, koji nikad nije osvojio Oscara, rekao je za Business Insider da je to glumačka odluka za kojom najviše žali.

"Za tim najviše žalim jer je to bila prava glumačka uloga. Volio bih da sam to učinio, a kad sada razmislim, bila je to stvarno glupa odluka, ali donio sam puno glupih odluka u tom razdoblju. Mora da je to bilo moje glupo razdoblje", rekao je glumac, koji je odbio i prilike da glumi Jamesa Bonda i Hana Sola.

Will Smith kao Django u Django Unchained

"Za mene je to savršena priča kakvu samo možete poželjeti: tip koji uči kako ubijati kako bi vratio svoju ženu koja je odvedena kao robinja. Ta ideja je savršena. I bilo je upravo ono što Quentin i ja nismo mogli vidjeti zajedno", rekao je Smith za The Hollywood Reporter i dodao da je on želio da se radi o ljubavi, a ne o osveti.

"Ne možemo gledati terorističke napade u Parizu i željeti sjebati nekoga zbog toga. Nasilje rađa nasilje. Jednostavno se nisam mogao povezati s nasiljem kao rješenjem. Ljubav je morala biti rješenje", rekao je.

 

John Travolta kao Forrest Gump u istoimenom filmu

Teško je zamisliti da itko drugi igra ulogu koja je Tomu Hanksu donijela Oscara za najboljeg glumca 1995. godine, ali Forresta Gumpa zamalo je glumio John Travolta.

"Ako nisam napravio nešto što je napravio Tom Hanks, onda sam napravio nešto drugo što je bilo jednako zanimljivo ili zabavno. Ili ako nisam učinio nešto što je Richard Gere učinio, učinio sam nešto jednako dobro. Ali osjećam se dobro zbog nekih od kojih sam odustao jer su stvorene druge karijere", rekao je Travolta, koji se iste godine kada je izašao Forrest Gump pojavio u Pulp Fictionu, koji mu je ponovno oživio karijeru.

Rachel McAdams kao Andy Sachs u Devil Wears Prada

"Morala sam biti strpljiva. Nisam bila prvi izbor", rekla je Anne Hathaway o ulozi Andy Sachs u hit filmu Devil Wears Prada. Zapravo, producenti su se nekoliko puta obratili kanadskoj glumici Rachel McAdams za ulogu, ali ih je ona više puta odbila.

Denzel Washington kao detektiv David Mills u Seven

U intervjuu za Off Script na Yahoou Washington je rekao da je odbio film Seven, u kojem bi igrao ulogu koja je kasnije pripala Bradu Pittu. 

"Mislio sam da je scenarij previše demonski. Onda sam pogledao film i rekao sam: 'Ah, uprskao sam'", kazao je Washington.