Ove nevjerojatne lokacije izgledaju kao da su s drugog planeta

Foto: 123rf

IAKO se turistička putovanja u svemir sve češće spominju, i dalje su samo teorija ili izvjesna budućnost tek nekolicine bogataša. Ipak, i na Zemlji postoje lokacije koje izgledaju kao da se nalaze na nekom drugom planetu i prava su čuda prirode, praznik za oči te mjesta dostupna običnim turistima. Portal Matador popisao je najegzotičnije.

Deadvlei, Namibija

Za ova stabla pretpostavlja se da su umrla prije 600 do 700 godina, ali se zbog izrazite suhoće nisu raspala. Riječ je o mjestu koje doista ne izgleda kao ništa na ovom svijetu, prvenstveno zbog izraženih kontrastnih boja - plavog neba, bijelih oblaka, narančastih pješčanih dina i smeđih dramatičnih stabala. "Deadvlei" prema nekim tumačenjima znači "mrtvo jezero između dina", a na afričkom i "marš smrti".

Nacionalni park Quttinirpaaq, Kanada

Baffin je otok na kanadskom teritoriju, a nalazi se blizu Grenlanda. Na površini od 990 tisuća četvornih kilometara prema popisu stanovništva iz 2016. godine žive samo 62 osobe. Nacionalni park koji se nalazi na otoku nije mjesto za prosječnog putnika i preporučuje se samo onima najiskusnijima i najizdržljivijima, a uključuje glečere i polarne medvjede.

Bijela pustinja, Egipat

Satima udaljena od najbližeg naseljenog mjesta, Bijela pustinja pravo je čudo prirode u kojem se bijelo kamenje uzdiže iznad beskonačnih pješčanih površina. Neobične kamene formacije dolaze u svim nijansama bijele, zbog čega posjet ovom egzotičnom mjestu ostavlja dojam kao da ste na Mjesecu.

Leteći gejzir, Nevada

Bizarna višebojna struktura nastala je svojevrsnom nezgodom - propali projekt bušenja rezultirao je mineralima koji su stvorili bazene, a zelene i crvene nijanse nastale su zbog algi. Od 2016. godine ovo je mjesto dostupno posjetiteljima, zahvaljujući projektu Burning Man koji je otkupio zemljište na kojem se gejzir nalazi.

Planine na Islandu

Planinska regija Islanda doista je vanzemaljsko iskustvo, a Lakagigar krateri najbolji su primjer crno-zelenog vulkanskog krajolika koji je nastao nakon erupcije u 18. stoljeću. Neki dijelovi ovog netaknutog čuda prirode podsjećaju na fotografije s Marsa, a znanstvenici su upravo ovu regiju koristili kao mjesto pokusa kako bi bolje razumjeli površinu Crvenog planeta.

Depresija Danakil, Etiopija

Ovo posebno mjesto nastalo je kao rezultat razdvajanja Afrike i Azije, a s obzirom na to da se nalazi na dodiru triju tektonskih ploča, geografske promjene i vulkanska aktivnost tamo su izrazito česte. Slavni fosil Lucy pronađen je upravo na ovom području koje zato zovu i "kolijevkom čovječanstva". Usto, riječ je i o jednoj od najvrućih lokacija na našem planetu.

Uyuni Salt Flats, Bolivija

Jezero s pokrovom od soli koji seže unedogled svakako spada među najposebnija i najčudnija mjesta na svijetu. Ako ste sretni, ovdje možete sresti flamingosa, a u obližnjem gradu Uyuniju potražiti prenoćište nakon cjelodnevnog razgledavanja ove nevjerojatne lokacije.

Wadi Rum, Jordan

"Mjesečeva dolina", kako je nazivaju, zbog velike je sličnosti s površinom Marsa bila lokacija mnogih filmskih setova, pa i "Ratova zvijezda". Tamošnji beduini od nje su napravili pravu turističku atrakciju pa posjetitelji mogu jahati deve i konje, planinariti ili spavati pod zvijezdama.

Dolina smrti, Kalifornija

Dolina smrti je vrelo pustinjsko čudo s čak tri rekorda - radi se o najtoplijem, najsušem i najnižem mjestu u Sjevernoj Americi. U njoj vrlo rijetko rastu suncokreti, toliko rijetko da se to doba naziva "cvatom stoljeća", a uključuje spektakularni sag od 10 do 12 kilometara suncokreta. Ipak, i bez cvijeća spada u najegzotičnije krajolike na svijetu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.