Ove vinarije kod Novog Sada morate posjetiti

Foto: Aleksandar Milutinović

NOVI SAD je nadaleko prepoznatljiv po srdačnim ljudima, ukusnoj hrani, bogatoj arhitekturi i povijesnom naslijeđu, ali jeste li ste znali da se na njegovom teritoriju još u prvoj polovici 18. stoljeća nalazilo oko tri stotine vinograda? Danas ovo područje predstavlja vinski put koji svaki ljubitelj "pića bogova" treba obići.

Novosadski vinski put, jedan od šest posebno kreiranih vinskih puteva, obuhvaća vinarije locirane od Sremske Kamenice, preko Ledinaca, Rakovca pa sve do Begeča i Kovilja. Turistička organizacija Grada Novog Sada kreirala je posebnu, istoimenu brošuru u kojoj se mogu saznati priče o osam vinarija s ovog vinskog pravca. Brošura donosi i prijedloge turističkih atrakcija koje treba posjetiti kada se krene ovim putem i ukratko predstavlja preostalih pet vinskih puteva lociranih diljem Fruške gore i novosadske okoline.

Kada krenete Novosadskim vinskim putem tradiciju dugu blizu 170 godina možete osjetiti u Podrumu Šukac, u Sremskoj Kamenici, koju njeguje već šesta generacija obitelji Savić. Sorta grožđa na kojoj zasnivaju proizvodnju više puta nagrađivanih vina čine: Laški rizling, Sauvignon bijeli, Merlot, Cabernet Sauvignon, Frankovka i Muškat hamburg.

Nakon degustacije vina i šetnje ovim srijemskim mjestom, put vas vodi dalje prema naselju Ledinci i Stari Ledinci. Povijest drugospomenutog naselja kaže kako je 1942. godine ono bilo spaljeno, da bi se potom desetljećima kasnije obnavljalo.

U Ledincima u Obiteljskoj vinariji Antonijević upoznat ćete se sa seoskim gospodarstvom čija se organizacija odnosi na tradiciju uzgoja grožđa i proizvodnju vina dugu pet generacija. Dočekat će vas jedinstven vinski podrum ukopan u prapor iz 1963. godine, čiji su oblik i namjena identični danas kao i prvog dana.

Vina Podruma Miljević iz Starih Ledinaca potječu s vinograda iz Vrdnika i to od sljedećeg sortimenta grožđa: Traminac mirisni, Pinot noir i Muškat hamburg. Porodica Miljević uz degustaciju vina, hrane i smještaja, nudi i organizaciju drugih sadržaja poput šetnje Fruškom gorom do atrakcija koje se nalaze u neposrednoj blizini.

Posljednje mjesto sa srijemske strane Novosadskog vinskog puta je Rakovac s čak tri vinarije vrijedne pažnje. Ovo mjesto, uz brojna spomen obilježja koja nose povijesna predanja, nudi i prirodne ljepote koje krase šume hrasta, bukve i graba.

Obitelji Tadić iz Vinarije Salaxia veoma je važno da se prilikom svakog gutljaja vina osjeti duša i srce vinara koji ga stvara. Kod njih je sve podređeno hedonističkoj ljepoti koja prkosi svakodnevici i prolaznosti. Povezanost ove vinarije s Organskom vinarijom Imperator dijeli se kako u degustacijskom i restoranskom prostoru, tako i u filozofiji života. Njihova vina nastaju njegovanjem grožđa, ručnim branjem, te korištenjem tehnologije pravljenja vina lišenog herbicida, pesticida i industrijskih kvasaca.

Majstorstvo pravljenja vina Vinarije Dumo, gdje čak čokot i pol stane u jednu bocu vina, dovodi do toga da konzumenti njihova vina piju tek treću godinu od branja grožđa. Prva godina rezervirana je za mirovanje vina u barriqueu, potom slijedi selidba u boce, a zatim dvogodišnje čekanje ovog rajskog pića na isprobavanje.

Da ni bačka strana Novog Sada nije imuna na pravljenje kvalitetnih vina dokaz su vinarije čija se sjedišta nalaze u Begeču i Kovilju. Tipične vojvođanski uređene kuće oslikavaju novosadsko podunavsko naselje Begeč, dok je Kovilj još sredinom 18. stoljeća podijeljen na Gornji i Donji Kovilj, pa se tako u istoj ulici nalaze dvije crkve.

Godine 2016. Vinariju Vojnović iz Begeča su s kćerima Tijanom i Jelenom, osnovali Sava i Nina Vojnović, koji imaju dugogodišnjeg iskustva u vinogradarskoj i vinarskoj proizvodnji. Njihov zaštitni znak su jedra – kako panonska, tako i jadranska, dok vina predstavljaju balans između mladosti i iskustva, ali i novih tehnologija i tradicije.

Vinski podrum Do kraja sveta nalazi se u Kovilju, dok su vinogradi ove vinske kuće smješteni na području Leskovca i Bujanovca. Vlasnici vinarije vode se idejom da je osnovni cilj proizvesti kvalitetno vino što se postiže korištenjem prednosti podneblja na kojem su podignuti vinogradi, poštovanjem tradicije i proizvodnog procesa i ljubavi prema vinarstvu.

Svaka od vinarija sa svih šest vinskih puteva posjeduje bar neku nagradu za kvalitetu vina, što samo dokazuje da ih vrijedi posjetiti jer predstavljaju pravo zadovoljstvo za osjetila onih koji uživaju u čaši dobrog vina.

Turistička organizacija Grada Novog Sada.