Ovi muzeji nude virtualne ture dok ste zatvoreni u kući tijekom samoizolacije

Pixabay.com

TIJEKOM samoizolacije ili kućne karantene osim nedovoljno zaliha za dva tjedna problem može biti i dosada. Gledanje serija i filmova i pretraživanje interneta nakon nekog vremena dosadi pa ako ste ljubitelj umjetnosti, možete tijekom pandemije novog koronavirusa posjetiti neke od svjetskih muzeja koje imaju virtualne ture.

Google Arts & Culture na jednom mjestu napravile su listu od 500 muzeja koje možete posjetiti preko interneta, a ovo su samo neki od njih.

1. British Museum, London

Ovaj muzej u srcu Londona dopušta virtualnim posjetiteljima da turu u kojoj mogu vidjeti Kamen iz Rosette i egipatske mumije. Osim toga, dostupne su još stotine artefakata.

2. Muzej Guggenheim u New Yorku

Googleov Street View dopušta posjetiteljima ući u muzej Guggenheim i prošetati poznatim spiralnim stubama iz svog doma. Tamo možete vidjeti mnogo važnih djela impresionista, postimpresionista, djela iz vremena moderne i djela koja pripadaju suvremenoj umetnosti.

3. National Gallery of Art, Washington

Ovaj poznati američki muzej sadrži dvije online izložbe koje možete vidjeti preko Googlea. Prva je izložba američke mode od 1740. do 1895., gdje se mogu vidjeti komadi odjeće iz vremena kolonizacije, a druga je kolekcija djela nizozemskoga baroknog slikara Johannesa Vermeera.

4. Musée d’Orsay, Pariz

Virtualno možete prošetati popularnom galerijom koja je dom desetaka poznatih umjetničkih djela francuskih umjetnika koji su živjeli i stvarali između 1848. i 1914. godine, kao što su Monet, Cézanne i Gauguin.

5. National Museum of Modern and Contemporary Art, Seoul

Jedan od najpopularnijih muzeja u Južnoj Koreji omogućava pristup korisnicima interneta širom svijeta. Googleova virtualna tura vodi vas kroz šest katova suvremene umjetnosti Južne Koreje i cijelog svijeta.

6. Pergamski muzej Berlin

Kao jedan od najvećih njemačkih muzeja, Pergamon ima puno toga ponuditi. U njemu se nalazi veliki broj drevnih artefakata, uključujući i Ištarine dveri i Pergamski oltar.

7. Rijksmuseum, Amsterdam

U ovom muzeju možete vidjeti umjetnička djela iz zlatnog doba Nizozemske, uključujući djela Vermeera i Rembrandta. Google nudi Street View turu ovog muzeja pa ćete se na trenutke osjetiti kao da ste zaista u njemu.

8. Van Goghov muzej, Amsterdam

Svi koji vole jedinstveni stil ovog nizozemskog umjetnika mogu vidjeti njegova dela posjetivši ovaj muzej virtualno. U njemu se nalazi preko 200 njegovih slika, 500 crteža i preko 750 pisama.

9. The J. Paul Getty Museum, Los Angeles

Europska umjetnost stara čak 12 stoljeća može biti viđena u ovom kalifornijskom muzeju umjetnosti. Virtualno ga možete posjetiti zahvaljujući Googleovoj Street View turi, a u njemu ćete naći veliku kolekciju slika, crteža, skulptura, rukopisa i fotografija.

10. Uffizi Gallery

Jedna od najpoznatijih umjetničkih galerija koja sadrži umjetničke kolekcije jeste Uffizi koja se nalazi u Firenci i koju je dizajnirao Giorgio Vasari 1560. godine za Cosima I. de Medicija, a njenim ljepotama možete da se diviti i online.

11. MASP, Sao Paula

Museu de Arte de São Paulo je neprofitni muzej i prvi brazilski moderni muzej. On izgleda kao da lebdi u zraku zbog svoje posebne arhitekture, a ono što čuva u sebi možete vidjeti u virtualnoj turi.

12. National Museum of Anthropology, Mexico City

Sagrađen 1964. godine, ovaj je muzej posvećen arheologiji i povijesti Meksika pretkolumbovske ere. U njemu se nalaze 23 izložbena prostora puna drevnih artefakata, uključujući i neke koji pripadaju civilizaciji Maja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.