Ovim šalama je uspio razbjesniti Amerikance u samo sat vremena

Foto: Press

ŽIVIMO u preosjetljivim vremenima i vrlo je malo potrebno da vas vječito nabrijani borci za političku korektnost razapnu na društvenim mrežama zbog stavova koje ste javno iznijeli, a isti ćete tretman imati i ako ste nešto izjavili prije 10 ili 15 godina.

Ovo je posebno problematično za komičare stare garde koji se sve češće susreću s kritikama zbog politički nekorektnog humora koji je 90-ih i ranih dvijetisućitih bio općeprihvaćen stil u stand-up komediji da bi današnjim generacijama isti bio potpuno neprihvatljiv. 

Iako su o ovom problemu javno govorili svi na potezu od Jerryja Seinfelda do Rickyja Gervaisa, malo je tko uspio razjariti "SJW (Social Justice Warrior) generaciju" više nego legendarni komičar Dave Chappelle koji je načeo ovu temu u svoja četiri povratnička specijala da bi konačni udarac zadao svojim najnovijim "Sticks and Stones" koji se prije samo nekoliko dana pojavio na Netflixu i u kratkom vremenu uspio uzburkati strasti na društvenim mrežama.

Jedna velika provokacija

Ovo i nije preveliko iznenađenje jer kompletan materijal djeluje kao serija provokacija u kojima su se na meti njegovih šala našli svi, od pripadnika LGBTQ zajednice, preko navodnih žrtava zlostavljanja Michaela Jacksona pa sve do #MeToo pokreta i kulture zabranjivanja svega što se sadržajem ne uklapa u postojeće sustave vrijednosti. 

Specijal je podijelio i fanove i Chappelleove kolege. Neki su mu istog trena dali podršku dok su mu drugi zamjerili pretjerano oslanjanje na prvoloptaške provokacije i napade na one najslabije dok istovremeno, uvjereni su kritičari, brani slavne koji tobože ničime nisu zaslužili ovakav tretman.

Chappelle nije ni prvi ni posljednji komičar koji je potaknuo ovu raspravu, ali čini se da je u njegovom slučaju poticanje rasprave naišlo na posebno plodno tlo. 

"Napad" na žrtve Michaela Jacksona

I dok je kritiziranje LGBTQ aktivista prošlo relativno bezbolno, tim više jer se ne radi o posebno oštroj kritici, šale na račun navodnih žrtava Michaela Jacksona iz popularnog dokumentarca "Leaving Neverland" doživjele su jaku odmazdu, ne samo medija već i samih žrtava koje su reagirale. 

"Slama mi se srce zbog djece koja će ovo vidjeti i shvatiti na kakve će reakcije naići jednom kada skupe hrabrost da progovore o zlostavljanju", napisao je James Safechuck, jedan od sudionika dokumentarca koji je javno progovorio o zlostavljanju od strane Kralja popa. 

Baviti se ovom temom dodatno je zanimljivo upravo zbog toga što se ovaj dio rasprave vodio daleko od svjetala reflektora. Navodne žrtve dobivale su prostor u primetimeu, a oni koji su u pitanje dovodili u najmanju ruku upitne motive Safechucka i Robsona, uglavnom su ostali u sjeni daleko prisutnijeg suosjećanja sa žrtvama. Mnogi im ne vjeruju, ali to nije politički korektno izgovoriti javno. Chappelle s tim nema problema. 

Međutim, ovo i jest poanta kompletnog specijala. Javno iznositi kontroverzne stavove i dovesti u pitanje razloge zbog kojih zaziremo otvoreno raspravljati o tabu temama. I razumljivo je zapitati se nije li Chappelle mogao s više takta i razumijevanja upustiti su u osjetljive teme, ali ne smijemo zaboraviti da ovo nije gostovanje kod Opre. Naravno da je mogao biti pun suosjećanja i na svakom koraku paziti da nekog ne povrijedi, ali ovo je stand-up komedija i daleko bolje funkcionira ako podigne prašinu. jedino je pitanje je li vas Chappelle uspio nasmijati. Ako jest, odlično, a ako nije, ovo nije vaš tip komedije. 

"Ne zaboravi, kučko, ti si kliknula na moje lice"

U redu je ne slagati se s njim i smatrati da je pretjerao, ali ne i ukidati sve ono s čime se ne slažete. I to nije samo problem konzervativaca koji su poslovično skloni gušiti sve s čime se ne slažu već i liberalnog dijela javnosti koji čini identičnu stvar, ali pod krinkom borbe za prava potlačenih. 

No, bez obzira na to kojoj strani pripadate, činjenica jest da je komičar uspješno pokrenuo raspravu o tome što je dopušteno pomisliti i izgovoriti, a što ne i što o nama govore pokušaji da utišamo te "loše" misli u nama samima. 

Smatrali njegov pristup zastarjelim ili ne, Chappelle je i dalje jedan od najkontroverznijih komičara današnjice i sve ono što je izgovorio možda nije ugodno čuti, ali je legitiman stav s kojim se možete i ne morate složiti. Možete ga javno dovesti u pitanja (što mnogi i čine), ali pokušati ga utišati (neki već prozivaju Netflix koji mu daje platformu s koje "širi mizoginiju, homo i transfobiju") bio bi velik gubitak ne samo za komediju već i slobodu izražavanja.

S druge strane, ne treba pretjerivati i naricati nad svim ovim kritikama. Ovo nije situacija u kojoj postoji realna šansa da će netko stvarno utišati Chappellea. U posljednjih par godina izbacio je pet specijala i za njih osvojio nagrade, a Netflix je to koštalo milijune dolara. Sva ova laprdanja u konačnici se svode na kritiku, a kritika je odlična stvar u ovoj fazi karijere. 

Na kraju krajeva, Chappelle je oduvijek takav. Ovo je upravo tip komedije koja ga je proslavila. Vi ste ti koji su se upustili u novi specijal znajući što vas tamo čeka. 

Kao što je i sam rekao u skrivenom epilogu (koji s emitiranjem započne nakon završetka odjavne špice): "Ne zaboravi, kučko, ti si kliknula na moje lice". A dok klikaju, dobro je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.