Ovo će biti odlična godina, ali ni blizu kao 2023. Za gejmere, naravno, ne za sve vas

Foto: Press

PROŠLA godina bila je jedna od najboljih u povijesti industrije jer mnogi dugo očekivani odgođeni naslovi napokon su se našli u prodaji. Logično, nakon takve godine teško je očekivati još jednu godinu prepunu hitova, ali gaming industrija očito ne spava jer i ove ćemo godine dobiti gomilu velikih igara.

Ipak, razlika se osjeti, a onih stvarno velikih igara nema ni približno mnogo kao u 2023. Sony u najavi ima tek nekoliko uistinu snažnih naslova kao što su Wolverine, Death Stranding 2 i remake drugog Silent Hilla, dok je priča s Microsoftom nešto bolja nego prethodnih godina, ali i dalje debelo kaska za konkurencijom. Nadajmo se da će se investicija teška gotovo 70 milijardi dolara na kraju isplatiti jer zasad još čekamo kvalitetne igre, a dobili smo samo vijest o gotovo dvije tisuće otkaza koje su nedavno podijelili. 

Sve u svemu, ova generacija konzola još uvijek čeka pravi val ekskluziva. Da ne bi bilo zabune, dobrih je igara više nego dovoljno, ali što se ekskluziva tiče, stvari nisu pretjerano poticajne. 

Skull and Bones

Kad izlazi: 16. veljače
Platforme: PC, Xbox Series S/X

Jeste li voljeli pomorske bitke u odličnom AC: Black Flagu? Ako jeste, ovo je sve što ste oduvijek htjeli, a ako ste pripadnik te skupine, vjerojatno već sve znate o nadolazećoj igri jer beta verzije dale su nam dovoljno toga da shvatimo kako se radi o slojevitoj igri koja će nam dati sate i sate vrhunske gusarske zabave. 

Final Fantasy VII Rebirth

Kad izlazi: 29. veljače
Platforme: PS5

Final Fantasy ili obožavate ili nemate pojma o čemu se tu radi, a ni interes da otkrijete. No postoji ogromna baza fanova koji će vas uvjeravati da je riječ o remek-djelu Square Enixa. I realno, nisu u krivu. Remake sedmice ne samo da je oduševio starije igrače već i privukao gomilu novih. Ovo je drugi dio planirane trilogije.  

Alone in the Dark

Kad izlazi: 20. ožujka
Platforme: PC, PS5, Xbox Series X/S

Stariji igrači vjerojatno jako dobro pamte kultnu horor igru koja u našim sjećanjima sigurno izgleda neusporedivo bolje nego što je stvarno izgledala. Ovog puta izgledat će onako kako zaslužuje izgledati, a u glavnim su ulogama zvijezde Killing Eve i Stranger Things Josie Comer i David Harbour. 

Dragon's Dogma II

Kad izlazi: 22. ožujka
Platforme: PC, PS5, Xbox Series X/S

Baš poput Baldur's Gatea, DD2 je kultni klasik koji napokon dobiva svoj dugo očekivani nastavak koji definitivno nije za svakoga, ali ima vjerne fanove. Zadržat će sve ono zbog čega smo voljeli prethodnika, a naglasak baciti na izbor igrača. Osim toga, koriste i engine koji nam je donio izvrsne remakeove Resident Evila. 

S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl

Kad izlazi: 5. rujna 
Platforme: PC, Xbox Series X/S

Dugo očekivani nastavak hvaljenog FPS-a napokon stiže, ali za one koji ne znaju, bilo bi pogrešno STALKER nazvati klasičnom pucačinom iz prvog lica. Ako ste voljeli Metro, ovo bi vam se moglo svidjeti jer kombinira sve od survivala horora do tzv. imerzivnih simova.  

Star Wars Outlaws

Kad izlazi: 2024. 
Platforme: PC, PS5, Xbox Series X/S

Prema svemu onome što smo vidjeli o nadolazećoj igri Massive Entertainmenta, novi Star Wars trebao bi biti sve ono što smo oduvijek željeli od SW igre. U redu, ono što su željeli neki od nas kojima su Star Wars Jedi: Fallen Order/Survivor bili vizualno predivno obezglavljeno lutanje mapama. Outlaws djeluje kao klasična avantura za jednog igrača, izgleda odlično i obećavajuće.  

Avowed

Kad izlazi: 2024.
Platforme: PC, Series X/S

Nakon Grounded i Pentiment, Obsidian se ponovno vratio onome zbog čega ih najviše volimo, RPG-u. Ovog puta igru su smjestili u svijet Pillars of Eternity i dali nam igru iz prvog lica, a budući da smo veliki fanovi New Vegasa, znamo da i u toj perspektivi znaju odraditi fenomenalan posao. 

The Wolf Among Us 2

Kad izlazi: 2024. 
Platforme: PC, PS 4/5, Xbox One/Series X/S

Prvi dio igre jedna je od ponajboljih Telltaleovih avantura i premda se nije radilo o hitu svih hitova, lijepo je vidjeti da se Telletale uspio ponovno sastaviti u nekom obliku kako bi nam donio nastavak priče smještene šest mjeseci nakon događaja iz prve igre. 

Warhammer 40,000: Space Marine 2

Kad izlazi: 9. rujna
Platforme: PC, Xbox Series S/X

Prethodnik iz 2011. nije nužno najbolja igra franšize, ali imao je prilično velik broj fanova koji su istinski uživali u toj hack n slash (& shoot) makljaži. Bitno je znati da se kapetan Titus vraća i da imamo mogućnost igrati co-op za tri igrača, što je definitivno plus. 

Hades II

Kad izlazi: Ljeto 2024.
Platforme: PC

U vremenima kad je svaka druga igra "roguelike" ili "roguelite", Hades je u kategoriji "plemstva" jer mnogo je pretendenata za titulu najbolje igre žanra, ali na prste jedne ruke možete izbrojati one koje mogu biti u istoj rečenici s remek-djelom Supergiant Gamesa. Early access trebao bi se pojaviti tijekom ljeta, a za početak će ga zaigrati samo vlasnici PC-ja. 

Indiana Jones and the Great Circle

Kad izlazi: 2024. 
Platforme: PC, Xbox Series S/X

Iako možda ne bi dobio nagrade za originalnost, MachineGames propustio je priliku za pravi metatrenutak tako da objavi igru iz trećeg lica. Naime, nakon uspješnih franšiza Tomb Raider i Uncharted, koje su na sve moguće načine iskopirale jedna drugu i prije svega filmski serijal o Indiani Jonesu, igra koja bi pokrala sve ono najbolje od dviju franšiza i dala nam ono što su Lara Croft i Nathan Drake željeli biti bila bi pun pogodak. No MachineHead odlučio se za igru iz prvog lica, a kako će to ispasti, vidjet ćemo do kraja godine. 

Princess Peach: Showtime!

Kad izlazi: 22. ožujka
Platforme: Nintendo Switch

Nintendo na sve moguće načine pokušava izmusti sve što njihova konzola na odlasku nudi. No sudeći prema izvrsnom Wonderu, postoji vrlo dobar razlog za veselje svakom novom kopanju po katalogu IP-jeva. Ovo je prva solo igra popularne princeze nakon Super Princess Peach iz 2005. i djeluje zanimljivo. 

Black Myth: Wukong

Kad izlazi: 20. kolovoza
Platforme: PC, PS5, Xbox Series X/S

Kineski klasik "Putovanje na zapad" inspirirao je mnoge filmove, stripove i videoigre, a ovaj akcijski RPG najnoviji je pokušaj da se ovo slojevito djelo prenese u nekom drugom mediju. Doduše, brojne promjene datuma izlaska možda su malo utjecale na isprva velik interes koji je nastao oko ove igre. 

Funko Fusion

Kad izlazi: 2024.
Platforme: PC

O igri ne znamo mnogo, ali ako je ovo kombinacija Fortnite tipa igre i simpatičnih figurica, koje već godinama uživaju ogromnu popularnost, moglo bi se raditi o velikom hitu koji, zahvaljujući korištenju popkulturalnih općih mjesta, može privući ogroman broj igrača. No vidjet ćemo jednom kad izađe. Ako uopće izađe ove godine. 

Luigi's Mansion 2 HD

Kad izlazi: 2024.
Platforme: Nintendo Switch

Ne znamo kako će funkcionirati nova Nintendova konzola i hoće li uopće biti kompatibilna s naslovima za Switch, ali nadamo se da hoće jer bit će žalosno ako ovako kasno dobijemo još jedan remake koji će biti dostupan samo na jednoj novijoj platformi, a pritom nemamo potpunu kolekciju jer Nintendo je iz nekog razloga prvo odlučio napraviti remake dvojke, dok je jedinica još uvijek zarobljena na Gamecubeu i 3DS-u. 

Paper Mario: The Thousand-Year Door

Kad izlazi: 2024.
Platforme: Nintendo Switch

Nintendo je ove godine odlučio rimejkati sve što mu je preostalo, a na red je došao i poznati RPG iz 2004., koji smatraju najboljim nastavkom Paper Mario serijala. Koliko će toga zadržati, što će promijeniti i može li 20 godina stara igra zaživjeti u novoj eri, doznat ćemo do kraja godine. 

Pročitajte više