Ovo je lista odličnih filmova za one koji ne podnose romantične božićne komedije

Screenshot: YouTube

Ho, ho, ho… 

Doba je godine kada se žučno raspravlja o tome koji su najbolji božićni filmovi. Među njima postoje i svjedočenja o tome da na ovaj dan nisu baš svi sretni i "normalni".

U filmskoj industriji cijeli je jedan žanr posvećen Božiću, ali mi danas mislimo na one gledatelje koji ne podnose iluziju u kojoj se i roditelji i djeca pretvaraju da Djed Božićnjak postoji. Zaboravite Kevina kao što su ga i roditelji zaboravili kod kuće, ovo je lista odličnih filmova za one kojima su praznici lakmus-papir za detektiranje duševnih poremećaja.

Bad Santa, 2003. 

Billy Bob Thornton igra alkoholičara koji se ne uklapa u "ho, ho, ho" stereotip, djeca ga nerviraju i prema njima je brutalno iskren, kritizirajući blagdan koji se pretvorio u konzumerističko divljanje po dućanima. Biti Djed Mraz je posao kao i svaki drugi, ali biti zločesti Djed Mraz koji voli analni seks je nešto posve drugačije.

Bad Santa Terryja Zwigoffa će vam gubitničkim humorom objasniti koliko psiha i koljena najdražeg djedice trpe prilikom darivanja svakog djeteta. S nekoliko promila alkohola u krvi, on razbija sve naše iluzije. Ševi lake komade u kabinama robne kuće, dok ga za to vrijeme djeca čekaju da im podijeli darove. U filmu je oko 300 psovki, koje uključuju riječi fuck, shit, bitch i ass. 

Eyes Wide Shut, 1999. 

Da lampice s bora mogu baciti depresivno svjetlo na život, dokazuje posljednji film Stanleyja Kubricka Oči širom zatvorene, koji je prije dvadeset godina progovorio o delikatnom svijetu tajnih društava i ritualnih okupljanja na seksualnim orgijama. Nicole Kidman i Tom Cruise igraju bračni par koji se u vrijeme Božića nađe pred nepremostivim izazovima, propitujući seksualnost, kao i stvarnost kojom upravljaju moralni izopačenici.

Film svjedoči o tome kako je svaka obitelj nesretna na svoj način, a završava scenom kupovine poklona u dućanu zasićenom bljeskovima raznobojnih lampica. I da, u filmu se pojavljuje Rade Šerbedžija, kao prodavač maski i kostima, koji podvodi svoju kćer za novac. 

Stric, 2022. 

Da još domaćih snaga za perverznu filmsku utrku imamo, svjedoči i hrvatski triler Stric, koji se trenutačno nalazi na repertoaru domaćih kina. Neobičan izlet u žanr trilera donosi priču o psihopatskom nacionalističkom stricu iz dijaspore koji cijelu obitelj prisiljava da živi u njegovoj savršenoj viziji Božića.

Poremećeni stric je Miki Manojlović, konfuzni otac Goran Bogdan, a majka kojoj je i ovog puta zagorjela purica - Ivana Roščić. Plavi Mercedes, zvuk sintesajzera, VHS i bunda od lisice oživljavaju 40 godina daleku prošlost, a da je sve bolesno izrežirano postaje jasno kada stricu zazvoni iPhone. Film propituje naše poimanje stvarnosti, a obiluje hitovima Novih fosila. 

Violent Night, 2022.

U kinima je dosta neobičan film Violent Night koji predstavlja ciničnu verziju Božića i blagdanskog ozračja. Glumac David Harbour (Stranger Things) pretvara se u osvetoljubivu verziju Djeda Božićnjaka koji se bori protiv visoko obučenih plaćenika čija pljačka ometa njegovu rutu dostave darova.

Sinopsis glasi: "Kada tim plaćenika upadne na bogato obiteljsko imanje na Badnjak, uzimajući ukućane za taoce, nisu svi spremni na dolazak neočekivanog ratnika: Djed Mraz je na terenu i sprema pokazati da nije svetac". Universal je film Violent Night poslao u kina prije mjesec dana, zaradivši milijune dolara na kino blagajnama, kao i pozitivne kritike. 

Christmas. Uncensored, 2013.

Za pregled trailera litvanskog filma na YouTubeu trebate dokazati da imate više od 18 godina jer vas ova bizarna priča vodi u jednu od onih postsovjetskih republika u kojima tabui i stroga katolička tradicija upravljaju društvom.

Vlada izuzetna homofobija, a što može poći po zlu kada se obitelj i nekolicina prijatelja okupe kako bi proslavili Božić - jednostavno morate vidjeti da biste povjerovali. U toj noći, u jednom stanu gdje je vrijeme stalo i gdje se ništa nije promijenio desetljećima, tajne jedne Ane će isplivati na površinu i povezati svakog člana obitelji. 

Die Hard, 1988.

Serijal koji je proslavio bijelu potkošulju ultimativni je hit iz osamdesetih zbog kojeg je Bruce Willis postao planetarna zvijezda. Umri muški započinje u božićnom raspoloženju, a završava kao punokrvni akcijski film. Badnja je večer u Los Angelesu, ali tatica (ne) dolazi doma.

Jer na 30. katu zgrade korporacije Nakatomi u Los Angelesu traje božićna zabava za zaposlenike, ali u zgradu upada skupina njemačkih terorista. Tatica je policajac McClane (Bruce Willis) koji ni ne sluti da će događaji koji slijede poremetiti njegov susret s obitelji kada se nađe u talačkoj krizi…

Edward Scissorhands, 1990. 

Zanimljivo je i da je Tim Burton u svom stilu imao poprilično depresivnu viziju Božića jer je u njegovo ozračje pozicionirao čak dva filma, Edwarda Škarorukog i animirani film The Night Before Christmas. Ovaj potonji spaja atmosferu Halloweena i Božića i potpuna je oprečnost prazničnim filmovima.

Radi se o jednom od najvećih hitova vizionara Tima Burtona, koji je ime Johnnyja Deppa učinio prepoznatljivim diljem svijeta. Edward je mladić koji umjesto prstiju ima škare, što ga neće spriječiti da doživi ljubav kakva i zaslužuje biti ovjekovječena na velikom platnu. 

Elf, 2003. 

Raskrinkavanje jeftinog Djeda Mraza iz šoping-centra vidljivo je i u božićnoj komediji s uvrnutim smislom za humor Elf iz 2003. godine. Buddy (Will Ferrell), koji je sada visok dva metra, nekada je zalutao u torbu u Djeda Mraza pa ga ostali vilenjaci šikaniraju.

Zato odluči krenuti sa Sjevernog pola i potražiti svoje prave roditelje u New Yorku, koji nemaju nikakav odnos prema Božiću. Uspijeva pronaći oca Valtera (James Caan), koji se nalazi na listi zločestih djedova mrazova i desetogodišnjeg brata koji ne vjeruje u vilenjake. Dobro, iako neobičan, ovo je jedan tipičan božićni film koji otuđene ljude vraća na pravi put. 

Fatman, 2020.

Istina, rekli smo i da je ovo lista odličnih filmova, ali ne možemo vas ne podsjetiti na propali film Mela Gibsona - Fatman, u kojem proslavljeni glumac igra Chrisa Cringlea, posrnulog djedicu koji svakog Božića jedva uveseljava dječicu. Kako bi spasio svoj posao koji propada, Djed Božićnjak je prisiljen na partnerstvo s američkom vojskom.

Stvari se zakompliciraju kada se Chris upusti u smrtonosnu bitku protiv visoko kvalificiranog atentatora. Njega je unajmio drski dvanaestogodišnjak nakon što je dobio komad ugljena u paketiću. Film je ocijenjen s 5.9 na IMDB-ju. Nije Braveheart, nije Mad Max, ali je Mela Gibsona uvijek lijepo vidjeti. Kako god. 

Krampus, 2015. 

Michael Dougherty donosi malodušnu viziju Božića, s impresivnom glumačkom ekipom koju čine Adam Scott, Toni Collette, Allison Tolman i David Koechner. Krampus je priča o disfunkcionalnoj obitelji koja mora ostaviti po strani svoje sitne razlike kada nadnaravna sila napadne njihov dom koristeći sablasnu magiju.

Hvatajući bit klasičnog sadržaja o dječjoj traumi, Krampus nije baš toliko zaživio u popularnoj kulturi kao Sam u kući, ali je postao nezaobilazan film za entuzijaste koji uživaju u blagdanskim hororima. 

Pročitajte više