HRVATI su ovih dana kupili tisuće kilograma brašna i kvasca i što se god dogodi, valja ga iskoristiti za izradu domaćeg kruha kakav smo jeli kod naših baka.
Samoizolacija na koju su se samovoljno odlučili mnogi idealna je prilika da uživamo u domaćem kruhu koji će probuditi okuse djetinjstva.
Na YouTube kanalu Sašina kuhinja pronašli smo super recept za divan domaći kruh.
- Kvasac izmrviti, dodati šećer i 200 g brašna te pola litre mlake vode. Dobro promiješati i ostaviti da stoji 10 minuta
- U posebnu posudu dodati 700 g istog brašna te 15 g soli pa dobro promiješati. Postepeno dodavati kako je prikazano u video receptu i umijesiti loptu tijesta
- Ostaviti da se tijesto za domaći kruh diže samo pola sata, kako bi se udvostručilo. Promijesiti pa ga ostaviti poklopljeno da se diže narednih sat vremena, kako bi se tijesto utrostručilo
- Promijesiti pa staviti na lim prethodno premazan i pobrašnjen lim
- Preokrenutom kuhačom napraviti rupe posvuda pa ravnomjerno rasporediti ulje i premazati. Zašto 1 dcl ulja? zato što je ukusnije, bolje i kruh je sam po sebi daleko ukusniji. Prođe dio kroz rupice i posvuda pruži onaj čaroban prefini okus kad je kruh pečen. Uostalom, vidjet ćete kad bude gotov
- Ostaviti da se diže 15 minuta, taman da se zagrije pećnica na 200 stupnjeva
- Peći narednih pola sata a nakon što je kruh pečen, ostaviti da se ohladi barem 15-20 minuta