Ovo su najveći tech failovi 2024. (ne 2026.)

Foto: Instagram

TEK SMO na pola godine, a sve je već prepuno tehnologije koja u najboljem slučaju "nema baš najsjajniju budućnost". To je, naravno, eufemizam za tehnologiju koja je na putu za zaborav. 

Budući da živimo u "UI balonu" i sve je prepuno velikih obećanja i crnih predviđanja, UI oprema imala je posebno tešku godinu jer su previše obećali i premalo ispunili. I dok su to najozbiljniji kandidati za veliko odlagalište otpada, nije isključeno da će istu sudbinu doživjeti i ostali s liste koju je sastavio Mashable. 

P.S. Na listi nema robotaksija, čekamo 2026.

Rabbit R1

Kada se prvi put pojavio na ovogodišnjem CES-u, Rabbit R1 izazvao je val oduševljenja. UI uređaj retro izgleda, koji uz pomoć umjetne inteligencije radi sve one poslove koje i očekujete od suvremenog "UIređaja". Želite naručiti Uber ili ručak, Rabbit će to učiniti za vas. 

U teoriji. 

U praksi ne samo da nije mogao već generalno nije ni razumio korisnike niti njihove zahtjeve. Postoje daleko gori UI uređaji, ali ovaj je tek kretao osvajati tržište i obećavao je. 

Humane Ai Pin

UI uređaj koji nosite na odjeći rezultat je petogodišnjeg rada ekipe koja je stala iza bivših dizajnera Applea, Bethany Bongiorno i Imrana Chaudrija. Uz takvu iskusnu ekipu, kako je bilo što moglo poći po krivu?

Pa pošlo je jer predstavili su mnogo toga, od dizajna koji u potpunosti miče potrebu za zaslonom do projekcije zelenog svjetla, što se u oba slučaja pokazalo kao malo preambiciozna najava nečega što nije ni približno toliko impresivno. 

Osim toga, uređaj se zagrijava, košta 700 dolara i u to nije uračunata pretplata koja je potrebna da biste bili spojeni na internet. 

Apple Vision Pro

Kada su ga prvi put predstavili, Apple Vision Pro djelovao je kao pogled u budućnost. Novi uređaj koji će savršeno spojiti sve gadgete u jedan ili se barem dobro uklopiti u već ionako napučeni Appleov ekosustav. 

I mnogo toga odlično funkcionira. Od uređaja koji je došao možda najbliže AR/VR uređaju koji bismo mogli koristiti svaki dan do hand/eye tracking tehnologije koja je impresivna. 

No glavni problem je to da ljudi jednostavno nisu spremni za ovo. Malo grublje bilo bi reći da ovo STVARNO nitko ne želi jer je preskupo, neudobno i ima premalo primjena u svakodnevnom životu. 

Nije katastrofalno niti loše, ali korisnici se jednostavno nisu uhvatili za ovu novu igračku. Žalili su se na glavobolje zbog dizajna koji je neudoban, a i naglasak koji su prebacili na to da je Vision Pro savršen gadget za dulja putovanja, pokazao se kao neistinit.   

UI kolica za šoping

Da, dobro ste pročitali, postoje šoping-kolica koja koriste umjetnu inteligenciju da bi napravila... nešto. Točnije, ideja je da vas i kolica zatrpavaju reklamama. 

Ukratko, Instacart je na CES-u predstavio kolica koja će, pogađate, vrtjeti reklame i podsjećati vas da kupite stvari koje vam ne trebaju. 

Podsjećat će vas na popuste i davati vam preporuke na temelju onoga što ste već ubacili u kolica. 

Pogađate, nisu oduševili. 

UI PC-jevi

Početkom ove godine pojavio se niz Windows laptopa koji su predstavljeni kao UI PC-jevi jer imaju procesore koji su stvoreni s konkretnim ciljem da obavljaju zadatke koji koriste umjetnu inteligenciju. 

Nažalost, njihova funkcionalnost u ovom je trenutku zanemariva i prednosti su gotovo nepostojeće.

No, to ne znači da taj tip PC-jeva neće imati bitno mjesto u nadolazećim godinama, ali ako ste ga kupili sad, iskoristit ćete vrlo malo potencijala jer tek će u idućem valu doći Qualcommovi Snapdragon X Elite čipovi koji imaju NPU od 45 TOPsa, što je daleko bolje od trenutnih 11 koji će u trenutku kada će moći pokazati sve što mogu biti već debelo zastarjeli. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.