Ovoliko bi ljudsko tijelo moglo preživjeti na svakom planetu Sunčeva sustava

Screenshot: YouTube

ZAMISLITE da je tehnologija toliko uznapredovala da ljudi bez ikakve pomoćne opreme mogu disati na svim planetima Sunčeva sustava. Gledajući velike i ambiciozne planove Elona Muska, možda ćemo svemirom putovati i prije nego što očekujemo, a BrightSide je istražio koliko bi ljudsko tijelo preživjelo na svakom od planeta.

Merkur

Ako ikada želite posjetiti ovaj planet i izbjeći neugodne posljedice, važno je dobro tempirati. Temperaturne promjene na Merkuru su nevjerojatne - dnevna temperatura može doseći do 427°C, a noćna i do -179°C. Merkur se okreće relativno sporo pa, da biste preživjeli, trebate samo uhvatiti trenutak kada se dnevna temperatura mijenja u noćnu i doseže onu nama uobičajenu.

Ipak, ljudsko tijelo tamo bi moglo preživjeti samo 90 sekundi.

Venera

Da imate priliku zakoračiti na Veneru, imali biste samo sekundu vremena za "uživanje" na njoj. Atmosferu ovog planeta čini 98 posto ugljikovog dioksida, a tlak je 90 puta veći nego na Zemlji. Uz to, cijela njegova površina prekrivena je gustim oblacima, a kiša je puna sumporne kiseline. Također, na Veneri je jako vruće - prosječna temperatura doseže gotovo 430°C.

Mars

Iako je Mars prvi kandidat za svemirsku kolonizaciju, najdulje vrijeme koje biste mogli provesti na tom planetu je oko 80 sekundi. Atmosfera mu sačinjava 95 posto ugljikovog dioksida i vrlo je hladan. Prosječna temperatura zraka na Marsu iznosi oko -62°C.

Jupiter

Najveći planet Sunčevog sustava bit će dobar prema vama na samo jednu sekundu, a onda će vas šokirati svojim žestokim vjetrovima i uraganima koje ljudsko tijelo jednostavno ne može podnijeti. Okružuje ga svijet plinova koji se u osnovi sastoji od vodika i helija. Osim toga, vrtlog podiže zagrijane plinske mase na površinu planeta. One tvore snježne kristale amonijaka pa je nemoguće zamisliti kako itko može podnijeti taj ludi toksični koktel.

Saturn

Ovo je još jedan svemirski div na kojem ne biste mogli biti više od jedne sekunde. Osim plinskih oblaka, Saturn stalno ima vrlo jake vjetrove koji mogu doseći brzinu i do 1800 kilometara na sat. Saturn tako stvara luda tornada na svojoj površini da niti jedno biće ne bi imalo vremena trepnuti prije nego što se pretvori u kozmičku prašinu.

Uran

Ovaj je planet prekriven vrućom mješavinom vode, amonijaka i metana. Zapravo, ne može se uopće reći koliko bi čovjek dugo mogao ostati na Uranu jer ne bi ni imao vremena sletjeti na njega. Gotovo sve se odmah rastopi u toj mješavini. Također, Uran je vrlo grube građe i nema tvrdu površinu na koju bi se moglo sletjeti.

Neptun

Vrijeme koje bi čovjek doživio na ovom planetu je manje od sekunde. Strašni uvjeti će uništiti bilo koji objekt, čak i bez trenutka trajanja, a opet su za sve krivi superjaki vjetrovi. Zastrašujući vjetar na Neptunu ponekad može postati još brži od brzine zvuka.

Pročitajte više