Kako čuvate hranu? Nakon ovog omota nećete htjeti natrag

Foto: PR

Sadržaj nastao u suradnji s: Dukat

HRANA se može čuvati na razne načine. Netko je voli vakuumirati, netko je pohranjuje u plastičnim posudicama, a netko zamota u aluminijsku ili plastičnu foliju. No, na tržištu se pojavila održiva varijanta folija - pamučna rola za zamatanje hrane, napravljena od organskog pamuka s premazom od pčelinjeg voska, za višekratno korištenje.

Plastične i aluminijske folije danas se najčešće koriste za zamatanje namirnica i hrane, no njihova je loša strana to što su namijenjene jednokratnom korištenju. Njihovim redovitim korištenjem stvaramo nepotrebne količine otpada.

Ilustracija: Shutterstock

Pamučni omoti izdržljivi su i lako se čiste

Jedno od novih rješenja su pamučni omoti premazani pčelinjim voskom i namijenjeni višekratnom korištenju, čak do godinu dana. Izrađeni su od stopostotnog organskog pamuka impregniranog pčelinjim voskom, borovom smolom i organskim uljem jojobe. Osim što dulje čuvaju hranu svježom i jednostavni su za održavanje – peru se vodom. Nakon toga suše se na zraku. Praktično, zar ne? 

Ove omote možete i sami isprobati idući put kad odlučite spremiti hranu u hladnjak ili smočnicu. Do njih možete doći sudjelovanjem u edukativnom online kvizu Do posljednje mrvice, koji je osmislio Dukat u sklopu svog projekta Hrana se ne baca. Najveći je to food waste projekt u zemlji, koji ima cilj educirati i potaknuti građane na odgovornije postupanje s hranom. 

Sudjelovanjem u interaktivnom kvizu možete provjeriti i unaprijediti svoje znanje o tome zašto je važno smanjiti otpad od hrane i kako to najjednostavnije učiniti. U kvizu mogu sudjelovati svi punoljetni građani od 30. rujna do 23. listopada. Objava nagrađenih uslijedit će najkasnije 6. studenoga. 

Foto: Promo

Osim odličnog kviza s korisnim nagradama, na stranicama projekta Hrana se ne baca možete pronaći brojne savjete o smanjenju otpada od hrane kod kuće, prilikom kupnje i u restoranu. Poražavajuće je da se 76 posto otpada od hrane stvara u kućanstvima, a da više od polovine građana baca ispravnu hranu. Kako bi smanjio te postotke i educirao građane, Dukat je pokrenuo i razvija projekt od 2023. godine.

Jedan od bitnih alata u smanjenju otpada od hrane je buđenje svijesti građana o tome kako nastaje, koje su posljedice prekomjernog bacanja hrane te kako spriječiti bacanje hrane. Korištenjem okolišno prihvatljivih omota za hranu svakako pridonosimo boljitku našeg planeta Zemlje.

Kako se koristi pamučni omot s pčelinjim voskom? 

Koristi se na isti način kao i plastična folija. Dovoljno je oblikovati omot rukama oko hrane ili posude s ostacima. Možete ga i presaviti u vrećicu za praktično nošenje hrane poput granole na posao. Nakon korištenja pamučne role s premazom od pčelinjeg voska potrebno ju je isprati u toploj vodi i osušiti te odložiti ili ponovno koristiti.

Foto: Shutterstock

Važno je napomenuti da omote ne treba zagrijavati ni koristiti za pohranu sirovog mesa.

Pamučni višekratni omoti ne samo da smanjuju otpad već su i biorazgradivi, što ih čini izvrsnim izborom za one koji žele smanjiti svoj ekološki otisak. 

Sponzorirani sadržaj donose Index i Dukat u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.