Par dana smo koristili iPhone 16 da vidimo bi li nam bilo žao dati 1500 eura za njega

Foto: Press/Index

RASPRAVE o pametnim telefonima preselile su s terena brzih procesora i kristalno čistih fotografija na teren beskrajnih priča o tome što umjetna inteligencija može učiniti za nas. I tako je već neko vrijeme. 

Upravo zato priče o novom iPhoneu 16 Pro Max teško da mogu biti dokaz dominacije jer područja u kojima Apple prednjači više nisu zanimljiva kao što su nekoć bila. Da, fotić na novom Pro Maxu je vjerojatno maksimum koji trenutna ponuda "flagshipova" nudi, a zatvoreni operativni sustav možda ima svoje nedostatke, ali teško je odoljeti načinu na koji sve glatko funkcionira u Appleovom ekosustavu jednom kada se u njega uvučete. 

Vrhunski uređaj koji me ipak ne bi usrećio

Međutim, to je to. Novi Pro Max imao sam prilike koristiti nekoliko dana i teško bih to nazvao situacijom u kojoj bi me Apple "pokrstio" i natjerao me da postanem njegov sljedbenik. Da ne bi bilo zabune, ovo je vrhunski uređaj koji odiše "Premium vajbom" do najsitnijih detalja, ali bih li se osjećao sretnim da sam za njega iskeširao 1500 eura? Teško. 

No, u obzir treba uzeti činjenicu da sam ja specifičan tip korisnika koji nema potrebe za onime u čemu iPhone prednjači. Pritom, naravno, gotovo isključivo mislim na kameru jer, iskreno, ne vidim razlike u brzini većine telefona iznad 700 eura. Štoviše, osjećao bih se prevarenim da mogu uočiti razlike. To ne znači da razlika nema, ali nije me briga za njih. 

S druge strane, da sam influencer ili netko tko stvara videosadržaj, 16 Pro Max vjerojatno bi bio jedina opcija jer što se kvalitete videosnimke tiče, to je ono što se traži, a novi sustav razdvajanja audiotraka je apsolutno remek-djelo i nešto što vidim kao jednu od zanimljivijih novih značajki Appleove perjanice. 

Nakon što su dugo pričali o budućnosti bez fizičkih tipki, Apple je ove godine uveo još jednu - camera control. 

Kao što joj i ime govori, ova tipka služi kako biste kontrolirali kameru i teoretski bi vam trebala olakšati njezino korištenje. Nažalost, u praksi je to tek funkcija koju su proizvođači godinama softverski izgnali iz sfere bitnosti. Drugim riječima, postoji, ali osim ako se baš ne natjerate na korištenje, u svakodnevnoj upotrebi nećete ni primijetiti da postoji. 

Isto tako, ne smijete zaboraviti ni da je Action Button i dalje tu.  

Odličan fotić, ali...

E sad, što se fotografija tiče, one su tek neznatno bolje nego prošle godine i pritom se prvenstveno radi o noćnim snimkama. Nažalost, nisam imao prilike usporediti s 15 Pro Max, ali lutajući bespućima interneta, naišao sam na mnoge usporedbe onih koji su to detaljno istražili i potvrdili su moje sumnje. Ovo je gotovo nezamjetno poboljšanje. Međutim, sve to na stranu, korištenje ovog fotića nije posebno zabavno... ali na to ću se vratiti malo kasnije. 

Kvaliteta je tu i neupitna je, ali u to nitko nije ni sumnjao. Ono što me zateklo jest da nisam ostao zapanjen time koliko je iPhone bolji od onoga što koristim. Ovo je odličan fotić, ali ne 1500 eura odličan. 

Kamera je daleko bolje iskustvo i u tom slučaju nemam što dodati. Ako tražite uređaj koji neprestano vucarate sa sobom, a treba vam kvalitetan video, ne tražite dalje. I premda će snimanje 4K videa nemilosrdno žderati vaše gigabajte, Apple je prije par godina otvorio mogućnost vanjske pohrane pa će to biti rješenje za sve ambicioznije snimatelje. 

A sad da se vratim na dio o zabavnom fotiću. Naime, većina toga što drugi donose, a zanimljivo je u kontekstu snimanje, stvari su povezane s umjetnom inteligencijom. Apple je u tom pogledu zakazao. Čak i kada upogone svoj Apple Intelligence, neće to biti bogznakakva revolucija jer većinu toga smo vidjeli kod konkurencije. 

Osim toga, Apple je cijelom AI ludilu pristupio vrlo oprezno i ozbiljno. I da se razumijemo, to je pohvalno i itekako bitno jer proizvođači pametnih telefona dosta su nonšalantni što se sigurnosti u eri AI-ja tiče. 

Nažalost, to ih čini užasno dosadnom i neseksi kompanijom. Tim više jer su im satovi postali pomagala za srčane bolesnike, a slušalice slušni aparati. Kad na sve to dodate i ovo staračko popovanje o opasnostima umjetne inteligencije, jasno vam je da Apple već odavno nije "zločesto dečko", već sigurni lik sa zapasanom košuljicom. 

Zajebanciju na stranu, sveukupno se radi o prilično ugodnom iskustvu koje u kombinaciji s njihovim Ultra 2 satom stvara izuzetno primamljivu ponudu. 

Videoigre

Isprobao sam i videoigre, ali nisam siguran da će Apple napraviti posebno značajan boom na gaming sceni. Assassin's Creed Mirage izgleda odlično i sve je to, objektivno gledajući, "jako lijepo", ali u eri streamanja igara s računala i konzola postoje daleko jeftinija i zanimljivija rješenja pa vam ne treba pila od 1500 eura da biste na svojim uređajima igrali igre u PS5 kvaliteti.

Instalirate Remote Play i igrate to na svojoj staroj kanti od mobitela. I da, nije na uređaju i trebate imati konzolu ili računalo i jak internet, ali, hej, na kraju dana nije ni bitno jer prekompleksne igre, što AC Mirage svakako jest, ionako su davež na malim uređajima s kontrolama na ekranu. 

iPhone 16 je odličan telefon, ali je samo još jedan u nizu

Sveukupno gledajući, iPhone 16 Pro Max otišao je još dublje u sferu uređaja koji "nisu za svakog". I tu ne govorim samo o cijeni jer taj aspekt je zapravo blesavo spominjati. Kao što ne gunđamo Bugattiju zato što radi preskupe aute, nećemo gunđati ni Appleu koji je napravio naprednu verziju svog telefona i usmjerio ga na one koji žele najbolje za svoj novac. 

S tim na umu, je li ovo najbolje što možete dobiti za taj novac? Pa, realno gledajući, osim kamere, i to s naglaskom na videu, sve ostalo teško opravdava cijenu, osim ako niste posebno nabrijani na titanska kućišta, tanje bezele ili procesore čija poboljšanja nećete osjetiti, već ćete se razbacivati brojkama s AnTuTua koje značaj imaju samo za vas. Ali da si ne seremo, plaćate onaj logo jabuke i tu svaka priča staje. Ako vam to ima značaj, onda je bitno. 

Apple svoju publiku ima i jedino je pitanje jesu li vlasnike svojih starijih telefona uvjerili da im treba ovaj skok. Uzmemo li obzir to da su svi Appleovi telefoni neupitno kvalitetni, suzdržanost korisnika da se obnove samo je kompliment kompaniji i njihovim uređajima. Hoće li privući nove korisnike? Možda. Ono što znam je da Apple već godinama nije izbacio telefon koji bi me natjerao da im se vratim. Jednostavno nisu zanimljivi. 

Prilika im se pružila s umjetnom inteligencijom, ali i tu su podbacili jer prekasno su ušli u igru pa djeluju kao da samo ponavljaju ono što je konkurencija već rekla. Dolaze s ponekad briljantnim, ali sitnim poboljšanjima i značajkama koje ne privlače nove korisnike. Google je imao odličnu prezentaciju i, premda je Pixel sam po sebi telefon kao i svaki drugi, AI priča je odrađena besprijekorno. Apple to ove godine nije imao. 

Imali su razdvajanje zvuka kod snimanja videa, slušalice koje brinu za vaš sluh... i to je to. 

Ne mogu to dovoljno naglasiti, ali iPhone je odličan telefon. Nažalost, živimo u eri u kojoj se morate pošteno potruditi da ubodete smeće od telefona, a od Applea očekujemo da učine veliki korak koji su obećali jer od 2007. su na vrhu i tu poziciju moraju opravdati. 

Nažalost, morat ćemo još pričekati jer ovo nije "the one", već samo još jedan u nizu. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.