Par srednjoškolaca i jedan veliki rock bend: Ovo je priča o povijesti izraza "420"

Screenshot: YouTube

DANAŠNJI se datum, 20.4., u popularnoj kulturi obično povezuje s marihuanom, a kombinacija brojeva iz datuma – 420 – međunarodno je poznati izraz za kanabis. Međutim, manje je poznato koji je tome razlog. Jedni misle da je to broj kemikalija u marihuani, a drugi da ima veze s pjesmama Boba Dylana ili čak s Adolfom Hitlerom, koji je rođen na današnji dan.

No veza marihuane i broja 420 započela je sedamdesetih godina u Kaliforniji, a za to je zaslužno, kako piše history.com, nekoliko tinejdžera i jedan poznati rock bend.

Ekipa zvana "The Waldos"

Petorica učenika iz kalifornijske škole San Rafael obično je "hengala" ispred zida škole, po čemu su i dobili nadimak "The Waldos" (od engleske riječi za zid, wall). U jesen 1971. godine grupa prijatelja je saznala da je jedan pripadnik Obalne straže negdje u blizini posadio marihuanu. Nabavili su i kartu na kojoj je bilo označeno "blago". Sastajali bi se svaki dan, poslije treninga, u 4:20 ispred kipa Louisa Pasteura, i kretali u potragu.

Steve Capper, jedan od pripadnika družine, rekao je svojevremeno za Huffington Post da bi se na školskim hodnicima podsjećali da se moraju sastati u 4:20. "Prvo smo govorili 4:20-Louis, ali je Louis s vremenom ispao iz kombinacije", ispričao je Capper.

Biljku ipak nikada nisu našli, ali su skovali termin koji će ući u povijest, a u tome će im pomoći i članovi benda Grateful Dead.

Uloga benda Grateful Dead

Školska družina s bendom je bila višestruko povezana. Otac jednog od prijatelja, Marka Gravitcha, surađivao je s bendom, a brat drugoga, Davea Reddixa, bio je prijatelj s basistom Grateful Deada Philom Leshem. Članovi benda ubrzo su preuzeli poštapalicu grupe srednjoškolaca i proširili je među zajednicom.

No globalno širenje fraze započinje ipak nešto kasnije, u devedesetima. Steven Bloom, tada novinar časopisa High Times, otišao je 1990. godine na koncert grupe Grateful Dead u Oakland. Tamo mu je netko dao letak na kojem je, među ostalim, pisalo: "Naći ćemo se u 4:20 20.4. zbog 420 u Okrugu Marin."

Nakon što je High Times objavio priču o letku, koja se poziva na ekipu iz srednje škole San Rafael, krenuo je put globalne popularnosti šifre koja se, među ljubiteljima marihuane, koristi i dandanas.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.