Pitali smo hrvatske gradove koliko plaćaju doček Nove godine. Evo cifri

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

TKO će od hrvatskih popularnih pjevača i pjevačica gdje nastupiti za doček Nove godine je stvar prestiža. Većina gradova u Hrvatskoj već je dogovorila izvođače koji će za doček Nove na otvorenom zabavljati građane, a za to su izdvojili i nemale iznose. 

Gradovima, turističkim zajednicama i organizatorima diljem zemlje poslali smo upite o tome koliko su platili doček Nove godine. Evo što smo (zasad) saznali.

Slavonski Brod - Grupa Magazin i Berde band

Doček Nove godine 2024. u Slavonskom Brodu održat će se na Trgu Ivane Brlić-Mažuranić. Za dobru zabavu odgovorni su Berde band koji nastupa od 22 sata, zatim grupa Magazin od 23 sata. Iz Grada su nam odgovorili kako cjelokupni trošak dočeka koji obuhvaća honorare izvođačima, vatromet, smještaj izvođača, reprezentaciju, najam razglasa, zaštitare, dežurstvo hitne pomoći, najam eko toaleta, ZAMP i postavljanje pozornice iznosi 51.815 eura. Što se tiče honorara izvođača, za Berde band će izdvojiti 5 tisuća eura, a za Magazin 30.625 eura.

Zagreb - Let 3 uz pratnju zagrebačke filharmonije

Turistička zajednica grada Zagreba i Grad Zagreb organizatori su manifestacije doček Nove godine na Trgu bana Josipa Jelačića. Turistička zajednica je za program izdvojila 102.000 eura, a isti uključuje DJ-a, Let 3 i Zagrebačku filharmoniju. Grad Zagreb, putem Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje i Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo, u suradnji s Kulturnim centrom Travno, na sebe je preuzeo dio aktivnosti za koji je predviđeni iznos troškova 76.000 eura.

Bjelovar  - Mejaši

Bend Mejaši nastupa na dočeku Nove godine u Bjelovaru od 22:30 sati u središtu grada. Cijena nastupa je 9 tisuća eura, odgovorili su nam iz Grada Bjelovara. Prema stranici bjelovar.live, u kreiranju ovogodišnjeg Adventa su osim Gradske uprave sudjelovali Gradski muzej, TZ Bilogora Bjelovar, CUK, Narodna knjižnica Petar Preradović, Zajednica udruga u kulturi, Komunalac i Bjelovarsko-križevačka biskupija. 

Karlovac - Begini, Učiteljice

Na dočeku Nove godine 2024. u Karlovcu građane će zabavljati bend Begini s početkom u 21 sat, a potom će nastupat Učiteljice s početkom u 23 sata. Koncerti će se održati na Glazbenom paviljonu na Šetalištu dr. Franje Tuđmana, javili su iz Grada Karlovca. Na naš upit o cijeni honorara izvođača i troškovima organizacije nam nisu odgovorili.

Zadar - Jole & Ivica Sikirić Ićo

Grad Zadar će doček organizirat će na više lokacija, na središnjem Narodnom trgu i adventskom Trgu Petra Zoranića. Od 22 sata na Trgu Petra Zoranića nastupa grupa Kanela, a zatim Jole i grupa Bolero. Na Narodnom trgu nastupa grupa Rockatansky, a potom slijedi nastup Ivica Sikirića Iće i grupe Dilema.

Iz Turističke zajednice grada Zadra rekli su nam kako ukupni troškovi honorara izvođača i produkcije iznose 48.450 eura. 

Opatija - Dražen Turina Šajeta & prateći bendovi

Grad Opatija nam je u upitu odgovorio kako su za trošak organizacije i honorar izvođača Night Expressa, Maura Staraj & La Banda, Dražena Turine Šajete i pratećeg sastava izdvojili ukupno 23.000 eura. 

Doček nove godine ispred gradske Tržnice u Opatiji počinje u 21 sat. Organizator dočeka je gradska ustanova Festival Opatija.

Pula - Indira & Vojko V, Luka Nižetić

Osim glavnih izvođača na dva gradska trga na dočeku Nove godine, Indire od 21 sat na pulskom Forumu i Vojka V na Trgu Portarata od 23 sata, na dočeku u podne nastupit će i Luka Nižetić. Organizator manifestacije Advent u Puli koji organizira i doček je Pula Film Festival iz kojeg su nam rekli kako ukupni neto honorari za navedene izvođače iznosi 28.500 eura.

Trošak organizacije dočeka dio je ukupnog troška manifestacije Advent u Puli koja traje 36 dana te obuhvaća preko 70 raznolikih programa, a ukupni budžet manifestacije planiran je u iznosu od 300.000 eura. 

Dubrovnik - Zdravko Čolić

Još od srpnja se zna kako će Zdravko Čolić za doček Nove nastupiti u Dubrovniku, a za to će dobiti 130.000 eura. Bit će to najskuplji nastup za dočeke Novih godina u Hrvatskoj.

DUBROVNIK DOČEK NOVE 2024. GODINE Bit će to doček za pamćenje, pripremite se!

Objavljuje Mato Frankovic u Nedjelja, 16. srpnja 2023.

"Spada u top tri ili top pet regionalnih zvijezda, tu je još Dino Merlin i izvođači tog kalibra. Izvođači za Nove godine uzimaju od dva i pol do tri puta veći honorar nego inače", rekao je Adnan Mehmedović Medo, organizator koncerata i festivala.. 

Vukovar - Matija Cvek

Na Trgu Republike Hrvatske u Vukovaru okupljene će zabavljati Matija Cvek & The Funkensteins, a program počinje u 23 sata. Honorar za izvođača iznosi 17.000 eura. Ukupan trošak dočeka Nove godine planiran je u iznosu od 30.000 eura, odgovorili su nam iz Turističke zajednice grada Vukovara. 

Osijek - Parni valjak, Mia Dimšić

Iz Grada Osijeka smo dobili odgovor da organizacija dočeka Nove godine, koja uključuje uz Središnji doček na Trgu Vatroslava Lisinskog u novoobnovljenoj osječkoj Tvrđi i Dječju Novu godinu, te Umirovljeničku Novu godinu, stoji 75 tisuća eura.

Još samo 1️⃣ dan do ✨️ Adventa u Osijeku! ✨️ Spremni smo za ples i zabavu u čarobnoj Tvrđi 🕺 ----- Only 1️⃣ day 'til ✨️...

Objavljuje Visit OsijekČetvrtak, 30. studenoga 2023.

Na Dječjoj Novoj godini u podne na Trgu Vatroslava Lisinskog nastupa Mia Dimšić. Središnji doček, na kojemu nastupa Parni valjak počinje oko 22 sata. Organizirana je i besplatna podjela čaja i kuhanoga vina. Za 300-njak osječkih umirovljenika Grad Osijek tradicionalno organizira besplatan doček u jednoj od osječkih dvorana za svečanosti, uz svečanu večeru i bend.

Poreč - Petar Grašo

Iz turističke zajednice grada Poreča su nam rekli kako se osim tradicionalnog velikog dočeka na središnjem gradskom Trgu slobode na kojem nastupa Petar Grašo od 23 sata, na Trgu Matije Gupca bit će održani paralelni funky doček, doček za najmlađe na Staru godinu u podne, kao i već tradicionalna repriza dočeka.

Bruto honorar iznosi 70.000 eura plus 30.000 eura troškovi produkcije.

Rijeka - Gibonni

Jedan od najuspješnijih hrvatskih izvođača je već nastupio u Rijeci na dočeku 2017. i, naravno, oduševio je publiku. Iz Grada Rijeke su nam odgovorili da Gibonni nastupa na riječkom Korzu od 23 sata, a trošak nastupa, koji uz izvođača i prateće glazbenike, uključuje kompletnu tehničku podršku, odnosno razglas i rasvjetu te osoblje za produkciju, iznosi 74.500 eura ( bez PDV-a). 

Split - Doris Dragović, Grše, Kuzma & Shaka Zulu

Tradicionalni novogodišnji doček u Splitu održat će se na Rivi, a u Novu 2024. godinu Splićani i svi posjetitelji ući će uz poznate taktove i s glazbenim spektaklom za koji će se pobrinuti diva naše glazbene scene Doris Dragović od 23 sata. Atmosferu će prije toga zagrijati popularni Grše od 21 sat, dok će Kuzma i Šaka Zulu zabavljati publiku iza ponoći do jutarnjih sati. U ponoć se uz se vatromet očekuje čestitka gradonačelnika, a nakon toga Doris nastavlja program.

Iz tvrtke Žnjan (koja organizira doček Nove godine u Splitu) odgovorili su nam da cijena cjelokupnog programa u koji je uključena i cijena produkcije, kompletne tehnike, noćenja, cateringa, osiguranja, vatrometa itd. je bruto 147.000 eura. Cijena glazbenog programa je 80.000 eura bruto.

Upite smo poslali i ostalim hrvatskim gradovima, a odgovore ćemo objaviti čim ih dobijemo.

Inače, OVDJE možete pratiti što koji hrvatski grad ove godine organizira za doček Nove. Popis ćemo nadopunjavati kako se budu pojavljivale nove informacije.

Pročitajte više