Pitali smo mlade o sezonskim poslovima. Misle da nije teško i da se dobro zaradi

Video: Index

DOLASKOM ljetnih mjeseci i sve većeg obujma posla u gradovima i mjestima uz more, mnogi se odlučuju za sezonski posao kojim će zaraditi novac. Najčešće su to poslovi u ugostiteljstvu, no neki u vrijeme sezone održavaju i čiste apartmane, peru i glačaju rublje... Tim smo povodom prošetali Osijekom i pitali mlade jesu li ikad radili sezonski posao.

"Poslodavci se nisu držali obećanog"

Jedna djevojka ispričala je da je ove godine prvi put trebala raditi na sezoni, no to je naposljetku propalo. 

"Poslodavci se nisu držali obećanog - od smještaja do satnice i mjesta rada. Sve se poklopilo tako da nije funkcioniralo. Trebala sam raditi tetovaže s kanom i airbrushem na štandovima", objasnila je Osječanka. Dodala je kako bi mogla bilo što raditi tijekom sezone, osim konobarenja. 

@index.hr Građani o sezonskim poslovima #hrvatska #sezonskirad #croatia ♬ original sound - Index.hr

"Najradije bih radila u Zadru"

Još jedna djevojka ispričala nam je da dosad nije radila sezonski posao, ali da planira razmisliti o tome. 

"Imam prijateljicu koja radi u animaciji pa sam mislila možda to, ali pošto nemam ranijeg iskustva moram razmotriti koje opcije bi mi odgovarale. Možda bih mogla raditi i nešto povezano s fotografijom", ispričala je. Kaže kako bi najradije sezonski posao radila u Zadru. 

@index.hr Koje sezonske poslove vi nikada ne biste radili? #vox #hrvatska #ljeto2023 #croatia ♬ original sound - Index.hr

"Kažu da se dobro zaradi"

I jedan mladić ispričao je da nikada nije radio na sezoni na moru. Kaže kako o tome ne razmišlja jer u Osijeku ima dobar posao. 

"Nemam potrebu, ali da nemam dobar posao, otišao bih. Sestra mi je otišla na tri mjeseca, kažu da se dobro zaradi, a nije toliko teško", dodao je.

"Kad bih otišao raditi na sezonu, definitivno bih odabrao Pašman. To je lijepo turističko mjesto i čuo sam da se lijepo može zaraditi. Pristao bih na sve osim konobarenja", zaključio je.

@index.hr Konobarenje kao sezonski posao, da ili ne? #hrvatska #ljeto2023 #sezonskirad ♬ original sound - Index.hr

"Ako ne moram, ne bih radila cijelu sezonu"

Naišli smo i na jednu djevojku koja se nedavno vratila u Osijek iz mjesta Tar koje se nalazi između Novigrada i Poreča.

"Vratila sam se neki dan s dvotjednog rada. Nije cijela sezona, ali radila sam na festivalu dva tjedna. Radila sam za šankom i točila piće. Bilo mi je super, ali mislim da su uvjeti rada bili odlični igrom slučaja. Dva tjedna mislim da je savršeno - ako ne moram, ne bih radila cijelu sezonu. Nemam ništa protiv konobarenja, no ne bih radila neke poslove spremanja", ispričala je.

@index.hr Pišite nam u komentare vaša iskustva sa sezonskim radom #hrvatska #ljeto2023 ♬ original sound - Index.hr

"Što manje kontakta s vanjskim ljudima"

Zadnja djevojka koju smo u Osijeku pitali je li ikad radila sezonski posao rekla nam je da to "nije njezin đir", ali da podržava sve one koji to rade. No kad bi morala raditi sezonski posao, kaže, to bi vjerojatno bilo u Istri. "Mislim da nisam za konobarenje, mogla bih raditi u nekom skladištu ili kao spremačica. Što manje kontakta s vanjskim ljudima", dodala je.

@index.hr "Što manje kontakta s vanjskim ljudima" 😀 #sezonskirad #ljeto2023 ♬ original sound - Index.hr

Pročitajte više