Pitali Srbe da objasne zašto ne vole ljetovati u Grčkoj: "Zato što postoji Makarska"

Foto: Profimedia

Grčka je mnogim Hrvatima, Srbima i strancima jedna od omiljenih ljetnih destinacija za odmor. Grčke plaže često se uz hrvatske nađu na listama najljepših plaža u Europi, nekad i svijetu. 

Turistički sektor u Grčkoj bori se s prekomjernom posjećenosti. Prošle godine Grčku je posjetilo gotovo 33 milijuna ljudi, pet milijuna više nego 2022. Unajmljivanje dviju ležaljki i suncobrana za dan na plaži u Grčkoj obično košta između 20 i 40 eura.

Istovremeno se turisti žale na gužve, cijene, loš internet i slične stvari. Stoga je srpski portal nova.rs pitao Srbe da navedu jedan razlog zašto ne vole ljetovati u Grčkoj, kako bi vidjeli što im najviše smeta. Neki su u svojim objašnjenjima spomenuli i Hrvatsku (u dobrom smislu). Ovo su neki od odgovora.

  • "Zato što volim Jadransko more. Plaže, otoke, poluotoke, slavnu vodu. Malo Hrvatska, malo Crna Gora i prođe ljeto. I da, nikada nigdje nisam imala problema, ali baš nikakvih. Jako volim kad sam tamo."
  • "Jadran uvijek vrati u djetinjstvo. Išli smo stojadinom i bili sretni. Natjecali se tko će prvi ugledati more."
  • "Istra, Vrsar, raj na zemlji. Za šest sati se stigne iz Beograda."
  • "Kad idem na ljetovanje, idem u Makarsku ili na Hvar."
  • "Zato što je Krk ljepši i bliži."
  • "Zato što postoji Makarska."
  • "Španjolska je puno ljepša i ne preseli se cijela Srbija tamo."

Prosvjedi lokalnog stanovništva u Grčkoj

Ovih dana lokalci u Grčkoj žale se na turiste i općenito na stanje u gradovima otkako je počela sezona. Lokalno stanovništvo prosvjedovalo je zbog toga što barovi i restorani ležaljkama i stolovima zauzimaju plaže. 

Umirovljenica Evgenia Rapti, koja ima vikendicu u blizini plaže Pefkohori, jedna je od mnogih ogorčenih neprestanim rastom grčke turističke industrije.

"Cijela plaža je okupirana stolovima, stolcima i ležaljkama", rekla je 64-godišnja umirovljenica za AFP.  "Kada smo kupili našu kuću prije 40 godina, bilo je potpuno drugačije", pripovijeda sa sjetom. 

"Plaža je bila prazna i bilo je lijepo ondje ležati", dodaje. Prema novim pravilima uvedenim u ožujku, suncobrani i ležaljke moraju biti na najmanje četiri metra od mora.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.