Pjesma o prostitutki digla na noge njemačke političare, došlo i do zabrana izvođenja

Screenshot: YouTube

DA NJEMAČKA ima novi ljetni hit postalo mi je jasno kad sam čuo kako ga prilično glasno pušta i pjeva skupina veselih mladića blizu kolodvora u Koblenzu (što inače nije baš uobičajena slika na njemačkim ulicama). Pjesma Layla je zarazna i ritmična, ovdje to zovu Mallorca-hit – i dakako da nije vrijedna neke dublje glazbene analize. Četiri jednostavna akorda strpana unutar jedne oktave, tako se danas prave hitovi.

A onda su o pjesmi sasvim ozbiljno krenuli raspravljati političari i razne javne ličnosti, čak i akademski glazbenici. 

I usred liberalne Njemačke počele su zabrane javnog izvođenja.

Masna ljetna priča

Dvojac DJ Robin i Schürze (čovjek se, naravno, ne zove Pregača, nego Michael Müller) imaju iza sebe višegodišnje i ne posebno uspješne karijere. Schürze je svojedobno pobijedio na natjecanju mladih upravo na Mallorci i onda izdao nekoliko poluhitova. A sad su pogodili ukus publike i došli ne samo do vrha njemačkih top lista nego i do globalnog 35. mjesta na Spotify streamingu.

Najkraće prepričano, tekst govori o njihovom susretu s nekim vlasnikom bordela, koji je toliko oduševljen svojom "bordel-mamom" (mi bismo rekli "madame") Laylom, da i ova dvojica ulaze kako bi vidjeli to čudo od žene. 

Za nju presretni narator veli da je "mlađa, ljepša, napaljenija" (ne kaže se od koga, ali vjerojatno od ostalih "djelatnica"). Pritom je časti i epitetom "luder", što bismo možda najbolje preveli sa "sponzoruša". Duga je povijest iza te riječi, u srednjem vijeku je značila mamac, pa onda neku nepotrebnu stvar, kasnije čak i raskalašenu ženu (dakle, kurvu), da bi se u zadnjih par desetljeća koristila za opis žena koje traže pažnju istaknutih osoba. Iako je imenica u srednjem rodu, ona se isključivo odnosi na žene. 

Od svadbe do javne kuće

Spot za pjesmu čini ju dodatno pikantnom: Layla pleše oko štange, a nju glumi – muškarac (imenom Patrick Schmittinger). Sve je to izvedeno krajnje zezatorski, ali ga na YouTubeu možete pogledati samo ako potvrdite da ste punoljetni. Najveća zaliha videa na svijetu ovo tretira gotovo kao uradak s PornHuba. Uvjerite se i sami, kliknite na spot prije logiranja. 

Zvuči ironično da je Schürze dosad bio najpoznatiji po jednoj pjesmi koja se izvodi na svadbama i veliča život udvoje. Sad je namjesto ljepote braka jednostavno odlučio malo propagirati uživanje u prostitutkama, što je malo čudan zaokret – no u komercijalnom smislu pogodio je u sridu.

I stvarno treba biti naivan pa misliti da nisu očekivali reakcije javnosti. Dapače, to im i je bio cilj.

Zabranjena zbog seksizma

Valjda je cijela frka počela na skupu Saveza mladeži pokrajine Hessen, kad je njihov predsjednik Sebastian Sommer, sasvim u skladu sa svojim prezimenom, veselo otpjevao ljetnu pjesmu koja u to vrijeme još nije postala neki hit. Usput, radi se o savezu mladih iz demokršćanskih stranaka CDU i CSU, okupljaju i dosta maloljetnika, tako da je izvođenje pjesme o prostitutki pred takvom publikom, najblaže rečeno, pomalo priglupo.

A ima u bogatom Hessenu i mladih socijalista te je njihova predsjednica odmah zgroženo na Twitteru komentirala glazbeno ne baš uspješni nastup svog demokršćanskog kolege: "Seksizam!" I otada se ta riječ neumoljivo zalijepila za pjesmu namijenjenu partijanerima na ljetnoj pozornici.

A da optužba nije nimalo bezazlena pokazalo se ubrzo kad su gradske vlasti Würzburga zabranile izvođenje pjesme tijekom gradske dvotjedne ljetne fešte. 

Sličnu preporuku, premda sa sviješću da nemaju pravnih osnova, dalo je i gradsko poglavarstvo Düsseldorfa. Spremno ih je poslušao osam stoljeća stari Streljački klub Sv. Sebastijan i oni su na svojoj proslavi puštali samo instrumentalnu verziju pjesme. A na glavnoj gradskoj fešti neki se DJ osmjelio i pustio stvar bez cenzure – izazvavši erupciju radosti rasplesane publike. 

Laylu nećete slušati ako u listopadu odete na legendarni Oktoberfest. Muška zabava s lokanjem piva i žderanjem kobasica jednostavno ne trpi seksizam. Na zabranu javnog emitiranja pjesme pozvala je i feministička reperica Sookee. Glas razuma u cijelu zbrku unio je ministar pravde Marco Buschmann: ne moraju se voljeti riječi pjesama, ali se ne trebaju zabranjivati, objavio je na svom Twitteru.

Zemlja stotina bordela

I tu nije kraj ovoj vrućoj priči u zemlji koja se usred vala poskupljenja sprema za tešku zimu bez ruskog plina i novu bitku s koronom. Njemačka televizija ZDF najavila je da će 31. srpnja u svom programu pustiti pjesmu bez ikakve cenzure. S druge strane, najavljuje se i verzija pjesme prilagođena djeci (Layla kao teta u vrtiću?).

Naravno da mogu shvatiti zašto ova pjesma izaziva sablazan. 

Samo što mi to malo teže ide u glavu usred zemlje koja je legalizirala prostituciju, tako da svaki oveći grad ima barem po jedan bordel. U kojima legalno "rade" Layle uglavnom s europskog istoka, pravim imenom Nastasja, Alina, Elena.

Njima je dopušteno da po ulicama Frankfurta, Hamburga i Dortmunda reklamiraju svoje usluge radnicima iz Bugarske, bauštelcima iz Bosne i penzionerima iz Njemačke. Imaju plaću, imaju radnu knjižicu (u kojoj NE piše pravo zanimanje), nitko nije siguran da su sve one tu zato što su baš htjele.

Koliko one zarade – ne znam, ali se u prebogatu državnu riznicu godišnje iz tog "biznisa" slije par milijardi eura.

Samo što o tim ne baš uvijek mladim, lijepim i napaljenim Laylama još nitko nije ispjevao pjesmu. Ne bi to bio ljetni hit.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala.