Playstation 5 mogao bi se pojaviti već iduće godine, a vlasnici četvorke osjećaju se prevareno

Foto: Press

IAKO su se Playstation 4 Pro i Slim tek nedavno pojavile na tržištu i izazvale lavinu pozitivnih i negativnih reakcija konzolaša, pojavili su se i prvi napisi o novoj Sonyjevoj konzoli koja bi se na tržištu trebala pojaviti do kraja 2018.

Naime, pojava čak dviju poboljšanih verzija četiri godine stare konzole mnoge je natjerala da se zapitaju je li ovaj model poslovanja, koji po mnogočemu podsjeća na izbacivanje novih modela pametnih telefona, održiv u svijetu igraćih konzola od kojih se ipak očekuje dulji život na tržištu.

I dok će neki reći da je to loš potez koji će mnoge vlasnike natjerati da razmisle o kupnji svake nove Sonyjeve konzole koja će se pojaviti u ponudi, drugi smatraju da je krajnje vrijeme da napokon napustimo zastarjelu ideju o konzolama koje s rokom trajanja duljim od tri ili četiri godine.

Je li Scorpio dovoljno velika prijetnja?

Playstation 3 hrabro se držao gotovo deset godina, ali to nije bio slučaj s četvorkom koja će, ako je vjerovati predviđanjima analitičara Damiana Thonga (koji je predvidio i pojavu modela Pro i Slim), nasljednika dobiti već iduće godine.

U članku koji je nedavno objavljen u Wall Street Journalu, Takashi Mochizuki, pišući o 60 milijuna prodanih primjeraka četvorke i Sonyjevim financijskim predviđanjima, spomenuo je i vjerojatnost da bi Sony do kraja iduće godine mogao izbaciti potpuno novu konzolu što je iznenadila mnoge koji su vjerovali da će se PS4 zadržati još barem nekoliko godina.

Ipak, čini se da kompanija priprema nešto veliko, vjerojatno potaknuti pričom o Xboxu i njihovoj novoj konzoli, kodnog naziva Project Scorpio koja bi se trebala pojaviti do kraja ove godine i osmišljenja je s ciljem da u potpunosti iskoristi potencijal 4K Ultra HD televizora i pritom ostane kompatibilan s Xbox Oneom.

Neki su uvjereni da je Sony u ovoj utrci već pobijedio i da su njihovi modeli Pro i Slim ispunili očekivanja pa ne vide smisao u tako skorom izbacivanju nove konzole. S druge strane, WSJ nije bilo koji medij, a tu su i točna predviđanja Damiana Thonga.

Kad nova konzola prebrzo postane stara kanta

No, prije nego odlučite da je vrijeme za promjenu i stavite svoju četvorku u oglasnik, u obzir treba uzeti i sljedeću opciju. Sony bi vrlo lako mogao objaviti još jedan model četvorke. Tim više jer su i Sony i Microsoft zabilježili rast prodaje na svojim online servisima. Playstation Store prošle je godine prodao više naslova od Nintenda.

Ipak, reakcije vlasnika četvorke već pune društvene mreže i mnogi od njih nisu sretni jer osjećaju se prevareno. Posebno oni koji su prošle godine nabavili Pro. To bi značilo da će njihova nova konzola postati "stara kanta" za samo dvije godine što je izuzetno kratak vijek za bilo koju konzolu.

S druge strane, Sony u pripremi ima gomilu AAA naslova, a 4K još uvijek nije toliko proširen da bi opravdao dolazak nove konzole. Na kraju krajeva, Pro već nudi tu opciju i postavlja se pitanje koliko bi petica uopće mogla biti bolja od dvije godine starog Proa. Razlike bi bile neprimjetne ili barem nedovoljno očite da bi natjerale velik broj kupaca da se prebace na konzolu nove generacije, a to nikako ne bi bilo u cilju velike kompanije koja, budimo iskreni, nije do kraja ni iskoristila potencijal četvorke (predviđaju još 18 milijuna prodanih primjeraka do kraja ove godine).

Bio bi to loš potez, a Sony rijetko griješi. No, nešto bi se ipak moglo pojaviti jer očekuje se njihov odgovor na Scorpio kojem mnogi znalci predviđaju sjajnu budućnost. Hoće li to biti petica ili samo poboljšana četvorka, pokazat će vrijeme, ali ako se ostvari bilo koji od scenarija, za vratom bi mogli imati gomilu ljutitih konzolaša.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.