Počela druga sezona HRT-ove serije Šutnja, gledatelji najviše hvale jednu glumicu

Screenshot: HRT

DRAMSKA kriminalistička serija Šutnja redatelja Dalibora Matanića krenula je s emitiranjem druge sezone. 

Oprez! Tekst može sadržavati spoilere

"Prošlo je godinu dana od noći koja im je zauvijek promijenila živote i naši junaci sada žive odvojeno. Dolazak Mile Mihaljević, 'neovisne europske savjetnice za sigurnosna pitanja', u Osijek, vraća ih na ono što su morali zaboraviti, jer netko i dalje ima videosnimku na kojoj se vidi kako ministar Horvatić siluje maloljetnicu.

Milin službeni zadatak je pronaći snimku, ali uskoro joj postane jasno da može riješiti puno veće europske probleme povezane s ratom u Ukrajini. Provala u kuću bivšeg javnog tužitelja Branimira Kovača tek je početak onoga što će Osijek ponovno vratiti na stranice crne kronike", glasi najava prve epizode druge sezone.

🔜 S prikazivanjem druge sezone dramske kriminalističke serije Šutnja redatelja Dalibora Matanića, snimane na lokacijama u Osijeku, Zagrebu, Beogradu i Kijevu, počinjemo od srijede, 4. listopada na Prvom. 📺

Objavljuje Moj HRT u Petak, 29. rujna 2023.

Druga sezona je snimana na lokacijama u Osijeku, Zagrebu, Beogradu i Kijevu. U seriji glume Sandra Lončarić, Darko Milas, Goran Bogdan, Kseniya Mishina, Branka Katić, Leon Lučev, Anđelka Prpić, Domagoj Janković, Mijo Jurišić, Iva Jerković...

Scenarist je Marjan Alčevski, producent Miodrag Sila, a urednica Jasmina Božinovska Živalj. Serija je temeljena na romanima Izborna šutnja, Ispovjedna tajna i Kijevska piletina Drage Hedla.

Gledatelji o drugoj sezoni: Klimav početak, zanimljiv zaplet

Gledatelji su o prvoj sezoni imali podijeljena mišljenja. Jednima se nije svidjela, dok su drugi pisali da je jedna od boljih hrvatskih serija. I sada je po društvenim mrežama i forumu.hr bilo komentara o prvoj epizodi druge sezone. Nekoliko njih pohvalilo je Anđelku Prpić koja glumi novinarku.

"Svi cliffhangeri isparili u prvih par minuta. A baš sam se nadao da nećemo više morati gledati Milasovu lošu glumu", "Matanićev stil i dalje plijeni", "Anđelka Prpić je zbilja vrhunska glumica. Ne bi ju nikad skužio...", "Uboli su zlato s Anđelkom Prpić. Nadam se da će imati veću ulogu u ovoj sezoni", "Čim je tu Branka Katić, nema greške", neki su od komentara.

"Pa ok je bila prva epizoda. Nakon klimavog početka složili su zanimljiv zaplet koji bi sad trebali dobro razraditi i ubaciti nekoliko twistova, a ne da se sve bezvezno i sporo razvije kao u prošloj sezoni. Gluma je na mjestima loša, na mjestima dobra. Anđelka Prpić očitala lekciju glume većini glumačke postave u to malo minutaže što je dobila.

Jedino mi je skroz loša ta veza i flertanje dvoje inspektora/ policajaca. 'Hoćemo večeras kod tebe ili kod mene.' Precringe su i uopće si ne pašu. Sve u svemu, puno bolje nego onaj horor od Gore", glasio je jedan opširan komentar na prvu epizodu nove sezone.

O čemu je riječ u seriji?

Prva sezona prikazivala se prošle godine. Problemi dječje prostitucije i trgovine bijelim robljem isprepleteni su s preispitivanjem intimnih odnosa, gubicima i traumama glavnih junaka te ekonomskom i socijalnom slikom tranzicijskih društava.

Dramatični događaji prve sezone odvijali su se u Hrvatskoj i Ukrajini. Prva djevojka se utopila, druga je umrla od predoziranja drogom. Glavni osumnjičeni za ove smrti uskoro ispada nevin, i mrtav. Dok se detektiv Vladimir (Darko Milas) i novinar Stribor (Goran Bogdan) bore za rješavanje tih ubojstava u Hrvatskoj, Olgina (Ksenija Mišina) nećakinja Katja nestala je u Kijevu. 

Olgin suprug Ivan Horvatić (Leon Lučev) obvezuje se pomoći u istrazi. No nestala djevojka pronađena je mrtva u Osijeku. Ona je već treća žrtva i izgleda da serijski ubojica djeluje u Hrvatskoj. 

Druga sezona donosi nove zaplete

Godinu dana od završetka prve sezone Olga se fokusira na humanitarnu pomoć u Ukrajini, dok je Stribor dočekao objavljivanje Horvatićeve autobiografije koja je postigla veliki uspjeh. Vesna (Sandra Lončarić) radi kao glavna inspektorica na važnim slučajevima.

"Godinu dana nakon noći koja im je zauvijek promijenila živote, naši junaci žive odvojeni jedni od drugih. Slučaj zlostavljanih maloljetnica službeno je okončan. Krivac je ubijen prilikom uhićenja i istraga je zaustavljena.

Olga je zbog rata u Ukrajini prisiljena živjeti u lažnom braku s Ivanom Horvatićem, koji je postao ministar unutarnjih poslova, te se u potpunosti posvetila organiziranju pomoći za izbjeglice i civile u Ukrajini.

Stribor Kralj povukao se iz novinarstva i uživa u roditeljstvu. Vesna Horak je napredovala, postala je glavna inspektorica u postaji, ali jedina joj je ambicija pronaći onoga tko je ustrijelio inspektora Vladimira", najavio je HRT. 

Osijek ponovno počinju potresati ubojstva, ovaj put politički moćnih muškaraca. Izgleda da netko ne želi šutjeti o pozadini ubijenih maloljetnica te uzeti pravdu u svoje ruke. "Osječki osvetnik", kako mediji i javnost nazivaju ubojicu za kojim traga policija, uvijek je korak ispred istražitelja koji rade na slučaju.

Tražili statiste

Početkom godine društvenim mrežama proširio se oglas jedne casting-agencije koja je tražila statiste za snimanje serije. Kako je u oglasu navedeno, tražile su se osobe koje bi glumile ukrajinske izbjeglice, volontere i novinare u izbjegličkom centru.

Za izbjeglice mogle su se prijaviti žene, djeca i stariji muškarci, a kao volonteri i novinari žene i muškarci u starosti između 25 i 50 godina. Iz produkcije su tada naveli da snimanje može trajati do 12 sati, a za osam sati rada naveli su da će statistima biti plaćeno 23.89 eura, a oni koji mogu biti prisutni tijekom cijelog snimanja zaradit će 33.18 eura.

Pročitajte više