Počela je državna matura. Znate li odgovore na prošlogodišnja pitanja iz hrvatskog?

Ilustracija: Sandra Simunovic/PIXSELL

JUČER je ispitima iz materinskih jezika nacionalnih manjina počela državna matura, na koju se ove godine prijavilo 30.157 pristupnika. Prvi rok mature pisat će se do 28. lipnja, a prvi tjedan ispita otvorili su testovi materinskih jezika nacionalnih manjina - češkog, mađarskog, srpskog i talijanskog te ispit iz Grčkog jezika. 

Sutra, 2. lipnja, maturanti polažu Engleski jezik, a idući tjedan na redu su ispiti iz Njemačkog, Vjeronauka, Etike, Biologije, Španjolskog, Geografije, Francuskog, Politike i gospodarstva, Likovnog, Logike, Informatike, Povijesti... 

U finalnom, petom tjednu polaznici će pisati Hrvatski (test i sažetak) u ponedjeljak 26. lipnja u 9 sati, a esej idući dan ujutro. Matura završava u srijedu 28. lipnja ispitima obje razine Matematike koji počinju u 9 sati.

Lani ni jedan učenik nije riješio točno sva tri obvezna predmeta zato što na Hrvatskom jeziku nitko nije imao stopostotni rezultat. Odlučili smo se prisjetiti prošlogodišnjih pitanja na maturi iz Hrvatskog jezika. Ovo su pitanja s B razine.