Počinje ludilo zvano "Zvjezdani ratovi": Je li "Rogue One" najbolji nastavak ikad?

Foto: Press

IAKO je i prethodnik stenjao pod pritiskom neopisivo velikih očekivanja, "Rogue One: A Star Wars Story" mora se nositi ne samo s teretom simpatija ili antipatija publike i fanova već i industrijom koja od prvog "paralelnog dodatka" franšizi očekuje nevjerojatne rezultate.

Ne prođe li dobro na blagajnama, to će se odraziti ne samo na Disneyjeve sljedeće korake već i na kompletnu industriju. Ukratko, "Rogue One" mora biti uvjerljivo najuspješniji film godine.

Novi film svake godine

Naime, ovo je osjetan odmak od tradicije što će gledatelji primijetiti od samog početka filma. Nema prepoznatljivog žutog uvoda, nema "epizode" niti nezaboravne glazbe Johna Williamsa. Imamo zaseban film u istom univerzumu. što je velik izazov, ali i rizik za Disney koji je po prvi puta u 39-godišnjoj povijesti filmskog serijala odlučio razvući, razvodniti i proširiti priču što bi neki fanovi mogli doživjeti kao "svetogrđe".

I dok "Rogue One" tek kreće u svoj pohod na vrhove ljestvica, Disney razvija planove za sljedeće desetljeće franšize. To su nastavci, osma (15. prosinca 2017.) i deveta (23. svibnja 2019.) epizoda, ali i samostalna priča Hana Soloa (25. svibnja 2018.) i još niz samostalnih projekata u istom univerzumu. Ukratko, radi se o eksploataciji u stilu Marvela pa nove "Zvjezdane ratove" možete očekivati svake godine.

A sve ovisi o tome kako će proći "Rogue One".

Star Wars koji nije Star Wars, ali to mora biti

E sad, prosječnom gledatelju ovo se čini kao projekt koji je prevelik da bi podbacio, a istog su mišljenja i mnogi analitičari koji predviđaju da će tijekom otvaranja zaraditi 130 milijuna dolara samo u Sjevernoj Americi.

Uzmemo li u obzir da je prošlogodišnji film zaradio preko dvije milijarde dolara, nije teško doći do zaključka da prevelikog razloga za strah nema. Međutim, prosječni gledatelji možda neće znati što "Rogue One" uopće predstavlja jer mogli bi ga doživjeti kao "Star Wars koji nije Star Wars" ili nešto potpuno drugo.

Radnja filma smještena je između treće i četvrte epizode "Zvjezdanih ratova" i vrti se oko pokušaja pobunjeničkih špijuna koji namjeravaju ukrasti planove prve Zvijezde smrti. Disney je učinio sve da imidž "Zvjezdanih ratova" bude prepoznatljiv pa su ranije ove godine odrađena i dodatna snimanja s upravo tim ciljem.

Je li dobro za fanove dobro za blagajne?

Čini se da razloga za strah nema, barem što se prvih kritičarskih reakcija na film tiče. Naime, neki već sad tvrde da se radi o najboljem filmu franšize.

Hvale ga zbog odlične priče, dijaloga i glume, a neki tvrde da su "Zvjezdani ratovi" napokon dobili film u kojem mogu uživati i odrasli. A to su uistinu odlične kritike, posebno ako u obzir uzmemo činjenicu da se ovog puta ne oslanjaju na nostalgiju kao što je to bio slučaj sa sedmom epizodom koja je, najblaže rečeno, djelovala "jako poznato". Drugi bi u svojoj ocjeni bili daleko grublji.

Mnogi kritičari tvrde da je ovo ujedno i prvi film u franšizi koji se bavi činjenicom da ljudi ginu u ratovima i dok su ostali filmovi govorili o vječnoj borbi između slobode i tiranije, ovaj govori o ljudima koji odlaze u rat i spremni su umrijeti. Neki su očekivali da će ovo na neki način biti i kritika jačanja desnice u svijetu, ali čini se da se nije išlo tim putem.

No, fanovi franšize ionako ne očekuju ništa više od stare dobre svemirske opere, a ako je vjerovati ranijim kritikama, ovdje će dobiti to i malo više. Ili barem mračnije.

Malo poznatog, malog novog, nešto za starije, malo toga za klince, ali neki generalni stav je da će pravi fanovi biti itekako zadovoljni viđenim. Jedino je pitanje je li to pozitivna ili negativna stvar. Vrijeme će pokazati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.