Pogledajte kako izgleda make-up tutorijal iz 1935.: Tanke obrve, porculanski ten...

Screenshot: YouTube

PRIJE stotinu godina šminka je tek počinjala biti dio svakodnevice. Iako iz toga vremena nema videozapisa, nego samo fotografije uz pomoć umjetne inteligencije napravljen je video koji prikazuje make-up tutorijal iz tridesetih godina prošloga stoljeća.

U videu se može vidjeti slavni vizažist Maxa Factora kako kreira look koji je vladao u to vrijeme. Također vidimo načine aplikacije šminke, tadašnje tehnike i proizvode. Žene su nosile tanke obrve, gotovo potpuno počupane u obliku luka, crtale su ih olovkom, a usne su bile obojene.

Puder se kupovao u obliku sticka, tekuća maskara bila nepoznanica

Ruž je tada bio jako popularan, prodaja mu je od 1921. do 1931. narasla za 1500 posto, objavio je u to doba Daily Mail, prenosi Glamour Daze. Kozmetičke kompanije u tridesetima osmišljavaju novu teksturu - kremasta sjenila, a onda i sjajilo za usne.

Žene su svakodnevno kupovale magazine, primjerice Photoplay, koji je obvezno objavljivao razne vodiče za ljepotu. Zvijezde poput Grete Garbo, Marlene Dietrich, Joan Bennet, Mae West, Jean Harlow i Carole Lombard bile su najveći idoli.

Tražen je bio puder u obliku sticka, a za mat efekt trebalo ga je nanijeti kistom, predlagao je Factor. Ovaj je stil bio obvezan za glumice i sve ostale pred kamerama. Maskara postaje dio kompleta za šminkanje, ali kao pločica koju se nanosi uz pomoć četkice. Naime, tekuća maskara izmišljena je tek tijekom pedesetih godina.