Pokopan je legendarni Žarko Potočnjak, ispratili ga brojni kolege i prijatelji

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

SPROVOD Žarka Potočnjaka održan je u zagrebačkom Krematoriju.

Brojni prijatelji i kolege oprostili su se od legendarnog glumca, a među njima su bili Hrvoje Hitrec, Božidar Koščak, Višnja Babić, Duško Valentić, Tara Rosandić... Potočnjak je ispraćen uz vojne počasti.

Žarko Potočnjak preminuo je prošlog tjedna u 76. godini. Igrao je u oko 150 kazališnih premijera te snimio 25 igranih filmova, a u njih deset imao je glavnu ulogu.

Za vrijeme Domovinskog rata bio je član 106. osječke brigade, bio je u protuzrakoplovnoj obrani te član umjetničke brigade.

Potočnjak je dobitnik brojnih nagrada za životno djelo, među kojima se ističu Nagrada hrvatskog glumišta, Marul, Zlatni osmijeh, Dubravko Dujšin, Nagrada na susretima hrvatskih kazališta, nagrada Dani komedije.

Nakon više od 50 godina karijere Potočnjak se 2021. odlučio umiroviti. 

"Negdje tamo s približavanjem 2012. godine i približavanjem radnog vijeka od 65 godina, polako sam se počeo pripremati za odlazak u mirovinu. Nisam htio koristiti vojna olakšanja pa sam bio polako spreman. Međutim, zbog velike zastupljenosti u repertoaru, tadašnja intendantica je smatrala da ću kazalištu, kad sam mu već potreban, biti jeftiniji ako ostanem u angažmanu nego da preuzmem uloge kao slobodnjak", rekao je u veljači.

"Osim toga, postoji i jedno nepisano pravilo da se stariji i istaknutiji glumci zadrže još neko kraće vrijeme u angažmanu. Time se pokaže potreba kazališta za takvim umjetnicima, a na neki način i poštovanje tih članova koji su duže vrijeme proveli u tom teatru. To je bilo pravilo kojeg smo se mi u Gavelli intenzivno držali i naši veterani nisu odlazili izbačeni na ulicu. Tako je i meni intendantica Ana Lederer produžila gotovo godinu i pol angažman, negdje do 2013. No tada se počeo otvarati mali kaos. Znajući da više nisam vezan uz matičnu kuću, počele su pljuštati ponude, od straha da ne ostanem bez posla ja sam sve prihvaćao. Tu su još bili i filmovi pa su se stvari počele tako komplicirati da sam odlučio od tada prihvaćati samo jedan posao i njega se držati", dodao je.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.