Ponuda na Adventu u Zagrebu ove je godine žalosna. No, ovo je 10 dobrih kućica

Foto: Luka Šangulin/Index

PONUDA hrane na ovogodišnjem Adventu u Zagrebu nas je, blago rečeno, ostavila u čudu. Nikad manje kućica i nikad slabija gastroponuda, barem što se tiče dijela Adventa koji je organizirao Grad Zagreb.

Obišli smo Gornji grad, Trg bana Jelačića, Europski trg, Gajevu i Bogovićevu ulicu te se na jedvite jade zaustavili tek na četiri kućice - što zbog toga što ih ni nema nešto puno više, a što zbog toga što je ponuda izuzetno nezanimljiva.

Te četiri kućice nas, valja naglasiti, nisu razočarale pa smo ih uvrstili u svoj top 10. Uspjele su unijeti nešto zanimljivo u najdosadniju zagrebačku adventsku ponudu dosad.

No, tek smo na Fuliranju, koje se ove godine nalazi kod hotela Esplanade, pronašli zaista zanimljivu hranu koja bi posjetitelje i konkretno mogla privući na Advent u Zagrebu. I ne, ovo nije plaćena reklama za Fuliranje. Izgleda tako, djeluje tako, ali ne, nisu nam platili. Jednostavno, Fuliranje je trenutno jedini adventski događaj na koji vrijedi otići.

Zašto su nam u top 10 i mjesta ocijenjena sa samo dvije zvjezdice, pitate se? Vrlo jednostavno - takva je ove godine ponuda na Adventu u Zagrebu.

No, da ne duljimo, ovo je naših top 10.

10. Mangosta

Stross

Ljuta slavonska (28 kn + 5 kn dodatak)

Ivana:

Kao što smo spomenuli u uvodu, ponuda na ovogodišnjem Adventu je toliko dosadna da je već dobro i samo to što nas je Mangosta privukla svojom ponudom. Njihova ljuta slavonska kobasica je klasična adventska kobasica kakvu ćete pronaći na svakom Adventu ikad igdje.

No, možete birati između niza umaka i dodataka, što je plus, a i pecivo je dobro. Također, ovo je cjenovno najpristupačnija kućica na koju smo naišli.

Hrvoje:

Problem je što smo prije ove već probali kobasice u RougeMarinu pa mi se ova učinila nešto slabijom i nezanimljivijom. Ne radi se o tome da nije ukusna, ali ako već date 30 i nešto kuna za kobasicu, ipak očekujete malo više od toga da je pecivo ono što na kraju smatrate iznenađujuće dobrim.

Ponuda na Gornjem gradu je, najblaže rečeno, slabašna pa, nažalost, ovo nije dovoljno da bi vas privuklo gore jer je RougeMarin prisutan na puno lokacija i zaista ne postoji jedan jedini razlog da dolazite gore zbog hrane.

9. El Toro

Fuliranje

Big Beef Taco (68 kn)/Cannole (27 kn)

Ivana:

Cannole mi je bio super jer i ga inače volim. U El Torovu verziju dodan je i cimet, što daje zimski štih i riječ je o baš jako, jako dobrom cannoleu - hrskav biskvit, čvrsta krema... Super je i sve preporuke.

Big Beef Taco me ipak nije toliko oduševio. Bila sam, doduše, jedina od nas četvero koju nije oduševio okusom, drugima je bio odličan. No, to je sad stvar ukusa, nema sumnje u to da je riječ o kvalitetnom mesu i jelu općenito.

Meni je više zasmetalo nešto drugo. Mrzim govoriti o cijenama jer - ako ti je puno, nemoj kupiti i to je to. No, za jelo koje košta 68 kuna (najskuplje koje smo probali), u konkurenciji kakva jest na Fuliranju (gdje je svaka kućica na vrhunskom nivou), stvarno morate ponuditi nešto nevjerojatno. Ili barem nešto što se neće smazati u dva (po meni, okusom prosječna) zalogaja. To ovdje nije bio slučaj.

Hrvoje:

Što se cannolea tiče, nisam fan cimeta i jednostavno nisam pravi čovjek za slastice pa ću taj dio prepustiti Ivani jer ne želim davati mišljenje o nečemu što očito nije za mene.

Ono o čemu imam izuzetno pozitivno mišljenje je njihov Big Beef Taco koji je sve ono što treba biti. Fantastično bogat okus bez onog klasičnog pretjerivanja sa začinima na koje često nailazim. Sve je savršeno dozirano i, što se samog okusa tiče, jedna od najboljih stvari koje smo probali na Fuliranju.

Nakon što sam ovo napisao, reći ću i o čemu nemam izuzetno pozitivno mišljenje, a to je cijena. Skoro sedamdeset kuna je jednostavno previše za veličinu ove porcije, bez obzira na to koliko dobra bila i bez obzira na činjenicu da se radi o Fuliranju, gdje ste spremni dati više za vrhunsku hranu. Da, uživao sam, ali cijenu ili treba "zauzdati" ili porciju povećati.

8. Taika

Fuliranje

Taika's Salmon (74 kn)/Shrimp Sandwich (54 kn)/Salmon Roll Sandwich (54 kn)/Arctic Scallop (30 kn)

Ivana:

Taika ima vrhunsku riblju ponudu i dokaz je da adventska ponuda ne mora biti samo kobasice, meso i još malo mesa. Tu smo probali sendviče s lososom i kozicama. Sendvič s lososom je bio odličan, onaj s kozicama nas se malo manje dojmio. Ako volite losos, ali ne želite ga u sendviču, definitivno probajte Taika's Salmon - lagan, osvježavajuć, ukusan... Na ovoj kućici možete pronaći i poprilično dobre Jakobove kapice, a način pripreme (na ploči pokraj kućice) posebno je zanimljiv element. Dakle, ako se ne želite prejedati kobasicama i burgerima, Taika je odlična alternativa.

Hrvoje:

I inače sam ljubitelj lososa, a Taika je u tom pogledu definitivno oduševio. Sve što je donio, a vezano je za lososa, bilo je savršeno. Za početak, Taika's Salmon preporučujem svakom ljubitelju lososa jer se radi o objektivno vrlo laganom, ali zapravo zasitnom odresku na salati s umakom čijih se sastojaka, priznat ću, ne sjećam, ali pamtim ono najbitnije - da je bio izvrstan.

Nakon toga uslijedio je i sendvič s lososom koji je također sve ono što sam očekivao, a moram pohvaliti i više nego zadovoljavajuću porciju od dva sočna sendviča. Malu zamjerku imam na sendvič od kozica koji mi je bio malo presuh. No, ako je zamišljeno da tako bude, neću se petljati u odluke. Najmanje me se dojmio Arctic Scallop koji mi je bio samo solidan.

7. Institut za kobasice by Mate Janković

Fuliranje

Kranjska sa sirom (42 kn)/Debrecinka (42 kn)

Ivana:

Ponuda Instituta za kobasice je klasično odlična. Ako ste tip koji od adventske ponude traži samo dobru kobasicu u dobrom pecivu, nema potrebe da gledate dalje od Instituta. Mi smo probali kranjsku sa sirom i debrecinku. Kranjska je bila odlična, zasitna, sočna, ukusna, a sir daje poseban "šmek". Debrecinku i nisam nešto posebno zapamtila, ali bila je ok.

I da, da, cijena kobasice je 42 kune, no ako želite samo obični jeftini hot dog, onda ćete ionako jednostavno otići u pekaru, platiti ga 10 kuna i biti sretni (kao i ja ako poželim jeftiniju verziju onog Beef Taca iz gornjeg dijela teksta).

Hrvoje:

Jankovićev Institut za kobasice bio je prva stanica po dolasku na Fuliranje i odmah smo uboli dva zicera. Iako definitivno naginjem kranjskoj, moram priznati da ni debrecinka nije daleko od savršene. Realno, jedina zamjerka debrecinki je to da nisam fan hrena, ali budući da sam uživao unatoč njemu, nemam što dodati osim da je sve dobro pogođeno.

Iako su ovo bile jedine kobasice koje smo probali na Fuliranju, sudeći po reakcijama svih koji su ih probali, prilično sam uvjeren da nije bilo ni potrebe tražiti dalje.

U ponudi su još i bavarska i frankfurterka koje, nažalost, nismo probali, ali svakako ću se vratiti da ispravim tu grešku.

6. Grinch hut by Proper pub

Europski trg

Sliced Proper's Special (39 kn)

Ivana:

Od kućica na potezu od Bogovićeve do Europskog trga ovo je možda jedina koju bi zaista bila šteta zaobići. Sliced Proper's Special je u principu narezana kobasica s krumpirom od batata i sweet chilli umakom. Jako ukusno, batat je odličan, kobasica je dobra, umak je vrhunski. Zgodno je za jesti jer je sve već narezano i u principu je konkretan obrok.

Međutim, ono što MORATE probati na ovoj kućici jest njihov vrući koktel Teranino Magic. 36 kuna za kojima nećete žaliti ni trenutka.

Hrvoje:

Prženi fries od batata (evo ga opet) i narezana domaća dimljena kobasica još su jedna od stvari koje vam na prvu neće privući pažnju. I tu biste pogriješili jer možda nazivom prolazi ispod radara, ali uz solidnu kobasicu i izvanredan batat sa slatko-kiselim umakom ovo je jedna od porcija koje sam morao silom prestati jesti da se ne natrpam previše na jednom mjestu.

E da, i Teranino Magic je do jaja.

5. Chef's Burgers by Ivan Pažanin

Fuliranje

Truffle Panceta Burger (59 kn)

Ivana:

Chef's Burgers smo nahvalili na ovogodišnjem Burger Festu (što dovoljno govori o kvaliteti njihovih burgera) i sve to ću ponoviti i sad. Uspjeli su napraviti lagan burger s okusom tartufa koji se svidio čak i onima među nama koji nisu fanovi okusa i mirisa tartufa. Genijalno.

I moram reći - jako ugodno, pristupačno i simpatično osoblje.

Hrvoje:

Vjerojatno se ponavljam kad kažem da ne volim tartufe jer mislim da sam to ponovio u svakom tekstu koji sam napisao tijekom naših adventskih prežderavanja. No, to bih trebao preformulirati u daleko logičniju rečenicu: "Ne volim kad netko ne zna s tartufima."

Burger kod Pažanina je savršen i tu se nema što dodati. Dakle, tartufe sam osjetio, ali ne samo da mi nisu smetali nego mi burger bez njih ne bi bio potpun jer upravo su tartufi dali "to nešto" što cijelu ovu kombinaciju diže na drugu razinu i čini je posebnom.

4. Fajnšmeker

Trg bana Jelačića

Ho ho ho gulash (60 kn)

Ivana:

Jedina ozbiljna kućica na Trgu bana Jelačića je Fajnšmeker powered by Catering Kvatrić. Tu smo probali fantastičan ragu od jelena s domaćim kroketima. Naravno, bit će onih koji će primijetiti da to sve "fantastično" i košta, no za 60 kuna ćete ovdje dobiti veliku, konkretnu porciju jela restoranske kvalitete.

Meso se raspadalo u ustima, kroketi su bili odlični, a nije nedostajalo ni povrća. Baš jako dobro.

Hrvoje:

Nema maštovito ime, ali okus je fenomenalan. Iako na Adventu u pravilu tražimo stvari koje su malo zanimljivije od gulaša, ragu od jelena, domaći kroketi, mrkva i slavonski jalapeno savršena su kombinacija. Osim što je svaki sastojak savršeno odabran, uklopljen i pripremljen, ako ste u potrazi za zdravim i konkretnim obrokom koji će vam utažiti glad, ovo je sve što trebate.

Kad sve zbrojim i oduzmem, ovo je definitivno najbliže kompletnom obroku što se ovogodišnjeg Adventa tiče. Porcija je taman, kroketi ni premekani ni prežilavi, a sve zajedno je čista petica.

3. Esplanade

Fuliranje

Kroketi (55 kn)/Šnenokle (35 kn)

 

Ivana:

Chefica Ana Grgić iz Esplanade ove je godine prvi put svoj meni predstavila izvan samog hotela i to je zaista prilika koju ne biste trebali propustiti. Cijene su puno pristupačnije nego što biste pomislili na prvu kad bi vam netko rekao da Esplanade ima svoju kućicu na Adventu, a ponuda je jedinstvena. 

Mi smo probali krokete s pršutom i paškim sirom koji su neopisivo ukusni, mekani i sočni, ali zvijezda su definitivno šnenokle s malinama za 35 kuna koje su, po meni, najbolji desert na ovogodišnjem Adventu u Zagrebu.

Hrvoje:

Nakon kobaja malo smo se prebacili na fensi-šmensi priče sa šnenoklama i kroketima od pršuta i paškog sira. U oba se slučaja radi o punom pogotku jer, iako nisam fan slastica, ovo je bilo fenomenalno. Ne znam puno o slatkom, ali znam da mi je ovo bilo fenomenalno. Lagano, pjenasto i prepuno okusa.

Kombinacija sira i pršuta je nešto o čemu znam puno više, a ovi su me kroketi oduševili. Doduše, teško mi je procijeniti veličinu porcije jer namjera vjerojatno nije da ovo bude puni, već međuobrok. No, budući da sam probao samo dva komada (morao sam se zaustaviti jer čekalo nas je još puno hrane), ne mogu odrediti bi li me ovo zasitilo ili ne. S druge strane, možda to samo govori proždrljivac u meni pa mi se zbog savršenog okusa činilo da ovog nikada ne bi bilo dovoljno.

*E sad, kratka napomena prije nego što vam otkrijemo pobjednika. Nismo se mogli usuglasiti pa prvo mjesto dijele - jedna neočekivana kućica s Fuliranja koja nas je oduševila unatoč skepticizmu s kojim su neki od nas (Ivana) stigli na nju i jedan restoran koji na Adventu ima kućice na čak devet lokacija (stvarno su posvuda). Taj restoran nas je (unatoč svim prigovorima koje imamo na ponudu u centru grada) zaista ostavio bez negativnog komentara. A ujedno je i dokaz da ovo zaista nije reklama za Fuliranje ;)

1. Beg's plant based

Fuliranje

Santa's balls (60 kn)/Choco Chilli (60 kn)

Ivana:

Fuliranje je ove godine jedino mjesto u Hrvatskoj na kojem možete probati plant based ponudu Beg'sa. Dakle, njihov meni se u potpunosti temelji na plant based hrani. I, ne, nije riječ o klasičnim vege sastojcima u stilu soje i tofua, već o namirnicama koje (vrlo uspješno) oponašaju meso. Toliko uspješno da je njihov Choco Chilli jedno od najboljih jela koje smo probali na Fuliranju uopće. Riječ je o plant based chilliju con carne s tamnom čokoladom i jalapeno papričicama.

Među nama nije bilo vegetarijanaca i ja sam prva skeptična oko "oponašanja" mesa i općenito svega "vege" (vegetarijanci/vegani, to je što je, sorry), no Beg's to radi toliko dobro da nikad ne bih ni shvatila da u pitanju nije pravo meso. Zaista.

Još jedna stvar kojom me Beg's privukao na svoj plant based "dark side" je piće KAJ chai (rakija od kajsije, crni čaj i sok od limuna). Kakvo piće, jao, kakvo piće...

Hrvoje:

Priznat ću da mi je koncept plant based proizvoda sve donedavno bio, u najgorem slučaju, potpuna besmislica, a u najboljem tek simpatičan gimmick koji bih probao jednom, rekao "u redu je" i nikad mu se više vratio jer, ako želim jesti meso, jedem meso, a ne alternative.

Ta priča se promijenila, a ono što smo probali to definitivno potvrđuje jer svake godine imam jedno "najveće iznenađenje ovogodišnjeg Adventa", a ovogodišnje najveće iznenađenje je ono što smo probali kod Beg'sa. Meatballs i taco su next-level priča jer da sam ih probao potpuno izvan konteksta, ne vjerujem da bih registrirao da se ne radi o mesu. 

Tekstura, okus, sve je tu.

E sad, da ne bi ispalo da sam fasciniran isključivo činjenicom da "nešto što nije meso nevjerojatno podsjeća na meso", moram naglasiti i to da je ovo, plant based priča na stranu, jedna od najukusnijih stvari koje sam probao na Fuliranju, a uzevši u obzir činjenicu što Fuliranje predstavlja, to govori jako puno.

Uz sve to, morate probati njihov Kaj Chai koji kombinira fenomenalnu rakiju od marelice, limunov sok i crni čaj.

1. RougeMarin

Stross (i doslovno sve ostale lokacije u centru grada)

Češnjofka (38 kn)/Putar fokača (20 kn)/Germ knedla Lino Lada Gold (39 kn)

 

Ivana:

RougeMarinove kućice ćete na Adventu u Zagrebu pronaći doslovce na svakom koraku jer ih diljem grada ima devet. To sveukupnu ponudu u centru čini poprilično dosadnjikavom i nakon pola sata šetnje Adventom već sam bila u stilu: "Ok, je li dosta više RougeMarina uokolo?!"

No, hrana koju smo probali na njihovoj kućici na Strossu je bila izvrsna. Češnjofka je bila najbolja kobasica koju sam probala tog dana, a putar fokača je izvrstan odabir ako vam je dosta klasičnih adventskih jela. Također, od fokače (koja košta 20 kuna) se komotno mogu najesti dvije osobe. 

Što se tiče germ knedle, reći ću samo - izuzetna je šteta da prije nekoliko godina, kad smo probavali samo germ knedle, u ponudi nije bilo i ove jer bi definitivno odnijela pobjedu. Možda i najbolja germ knedla koju sam probala uopće ovih godina na Adventu u Zagrebu. Tijesto od batata, čokoladno punjenje i čokoladni preljev s lješnjacima - san snova.

Hrvoje:

Budući da je prva koju smo probali, glad je presudila, a češnjofka me oduševila. Batat, koji je očito veliki ovogodišnji adventski hit, prisutan je i ovdje, ovog puta u kifli, što možda neće drastično promijeniti okus, ali će diskretno obogatiti cijelu priču u kombinaciji s medom, estragonom i bučinim sjemenkama, a tu je i slaw od turšije. Generalno, češnjofka je ono što smo tijekom godina navikli viđati u ponudi i bilo koje druge godine ovo bi bila još samo jedna od kobasica, ali budući da je ponuda ove godine kriminalno loša svugdje osim na Fuliranju, ovo je jedan od rijetkih sjajnih trenutaka na koje smo naišli u šetnji širim centrom.

Fokača s dimljenim sirom i maslacem od začinskog bilja na papiru nije ništa posebno. Međutim, definitivno vas neće razočarati. Istina, neće vam ni otvoriti vrata u nove svjetove okusa, ali je točno to što treba biti. Ovo je ekipni snack koji će vam savršeno utažiti glad, i to za samo 20 kuna. Neću previše filozofirati jer ovo zaista nije komplicirana priča, ali je tako prokleto ukusna.

Germ knedla od batata (naravno) u kombinaciji s Lino Ladom je nešto što me najmanje oduševilo kod RougeMarina. Iako je jedina germ knedla koju smo probali, ovaj mali overkill čokoladom nije ono u čemu posebno uživam, ali vjerujem da će biti prava stvar za ljubitelje čokolade. Nismo imali prilike probati ostale germ knedle u ponudi, ali njihov mi se čupavac činio daleko zanimljivijom opcijom.

*Lajkajte Index Recepte na Fejsu za brdo jednostavnih i testirano odličnih recepata koje možete isprobati kod kuće svaki dan.

Index Recepti

Pročitajte više