Postoji razlika između burgera i hamburgera, profesionalni kuhar objasnio nam je u čemu je stvar

Foto/Video: Sanja Padjen/Index

BURGERI su apsolutni hit na gastro sceni, kako svjetskoj tako i hrvatskoj. Međutim, velika većina ljudi ne zna da burger nije hamburger te da između ta dva pojma postoje značajne razlike. Chef Nikola Marković iz zagrebačkog 50 A Burger & Champagne Bara za Index je pojasnio što ćete dobiti ako naručite burger, a što ćete dobiti ako negdje naručite hamburger.

"Razlika je u tome kako je formirano meso, prije svega. Druga stvar je da se koristi ista kvaliteta mesa, ali mljevenog na drugačiji način. Hamburger se melje sitno, dok se burger melje krupno", objasnio nam je Marković.

"Prilikom pečenja, hamburger se formira u loptu te se zatim spušta na roštilj i pritišće se. Burger se formira tako što se unutra ne ostavlja nimalo zraka, da bi se pekao postepeno, a ne odjednom jer bi inače zrak ušao u sve te pore", kaže Marković.

"Burger se peče na višoj temperaturi, ali treba mu više da se ispeče zbog količine vlage i masnoće u mesu. Hamburger se peče na nižoj temperaturi, ali brže je gotov jer je tanji i jer je strukturno razdvojen te ima prostora za strujanje zraka", objašnjava.

"Obje stvari mogu biti jednako kvalitetne, ali manji je prostor za varanje kod burgera nego kod hamburgera", zaključio je.

Pročitajte više