Potražili smo najbolji kruh u Hrvatskoj. Našli smo ga

Foto: M.B.

SOURDOUGH kruhovi (kruhovi od kiselog tijesta, kruhovi s divljim kvascem) omiljeni su među zahtjevnijim ljubiteljima pekarskih proizvoda. Dobar sourdough ima hrskavu koricu i prozračnu sredinu s puno velikih rupa.

Sad slijedi opis koji zvuči kao s Wikipedije, ali nije. Ako već znate o čemu je riječ i samo vas zanima je li nam bolja Korica ili Bread Club, preskočite na idući međunaslov.

Sourdogh se priprema od brašna, vode i soli uz dodatak divljeg kvasca. Divlji kvasac i duga fermentacija razlikuju sourdough od običnog kruha, dok vrsta brašna ovisi o željama pekara. Sourdough nije novost, dapače, stariji je od onog što danas zovemo "normalnim" kruhom.

Smatra se da je nastao u drevnom Egiptu oko 1500. godine pr. Kr. i da je bio uobičajen dok ga pekarski kvasac nije zamijenio prije nekoliko stoljeća. Kruh od kiselog tijesta zdravija je i hranjivija alternativa običnom kruhu: lakše se probavlja, ne uzrokuje nagli porast šećera u krvi, organizmu pruža više minerala i generalno je nutritivniji.

I ne manje važno: sourdough kruh neusporedivo je okusom kompleksniji i finiji od dosadnog bijelog kruha, pod uvjetom da imate zahtjevnije nepce.

Korica vs. Bread club

Najpopularnije craft pekare u Zagrebu su Korica i Bread Club. I jednoj i drugoj ide dovoljno dobro da su otvorene već na nekoliko lokacija. Ušetali smo u obje i kupili ono što nam se najviše svidjelo na policama.

Krenimo s baznom ponudom. Kupili smo njihove standardne sourdoughove: didov kruh u Bread Clubu (10 kn) i kruh od kiselog tijesta u Korici (18 kn).

Pobjednik je bio jasan. Tekstura oba kruha bila je dobra, fluffy i rupičasta. Didov kruh ima nešto više karaktera i kiseliji je, što se nama sviđa, ali ne mora biti svačiji cup of tea. Zato je korica, paradoksalno, u Bread clubu bila neusporedivo bolja nego u Korici. Dok je (barem danas) u Korici bila gumenasta, korica didovog kruha bila je hrskava. Didov kruh dopao nam se više od Koričinog standardnog kruha od kiselog tijesta.

Usporedbe radi, uzeli smo i kruh s maslinama (15 kn) iz Dubravice, za koji je prodavačica tvrdila da je njihov najbolji kruh i da misli da je od kiselog tijesta. Nakon dva craft kruha ponos Dubravice nije bio bogznašto, no i sama usporedba bila je bezveze i nismo znali gdje nam je pamet bila da smo uopće išli uspoređivati kruh s maslinama i normalne kruhove od kiselog tijesta. No dobro.

Korica

Kako smo već bili u pekarama, odlučili smo probati što se još nudi i financijski podržati hrvatsku craft-kruh scenu i nakupovali smo svašta. Baguette, focaccie, croissante, kukuruzna peciva. No, kao što bi rekao Ilko Ćimić, krenimo redom.

Baguette (10 kn) - dobar, iako je korica opet pomalo gumenasta.

Mliječni kruh (15 kn) - super, fluffy, mliječan kao što ime kaže. Polukruh, poludesert.

Bijeli kruh (13 kn) - bijeli kruh iz Korice običan je kruh i bog zna čemu služi. Zapravo, mislim da znamo: to je kruh za one koji zapravo žele kupovati u Mlinaru, ali žele da ih ljudi vide s vrećicom iz Korice.

Ni jednog kruha, nažalost, ne može se kupiti pola ili četvrt, što je za nas koji jedemo malo dosta velik problem jer sutradan to više nije to. Onda se prežderavamo bezveze i budemo debeli i čemu to?

Papirnata vrećica (2.50 kn) - valjda je popularna među ovima iz gornje rečenice, pa je zato pola kune skuplja nego u Bread clubu.

Cruffin - vratit ćemo se kasnije.

Bread club

Kukuruzni miješani (13 kn pola kruha) - mrak, jedan od favorita.

Croissant mortadela (22 kn) - ovaj croissant kupili smo jer smo čuli da ga ljudi hvale. Masno pecivo, masni namaz, masna mortadela - sve skupa masno i loše. Ali je barem jako skup. No nemojte ovu kritiku shvatiti preozbiljno: znamo barem pet ljudi kojima je ovaj croissant senzacija i moguće da je naš naprosto predugo stajao kad smo ga donijeli kući.

Focaccia s maslinama (17 kn) - debela fina focaccia, jeli smo je danima.

Pain de campagne (13 kn za pola kruha) - ovaj kruh je drugačiji od njihovog standardnog, ali, iskreno, zaboravili smo po čemu. Jako je fin i opet bismo ga kupili.

Vrećica (2 kn) - pola kune jeftinija nego u Korici! Ako planirate kupiti tisuću vrećica, uštedjet ćete 500 kn, što nije zanemariva cifra.

Cruffin

Na kraju teksta čuveni cruffin. Riječ je o hibridu croissanta i muffina. Koliko znamo, cruffin je nedavno Mr. Holmes Bakehouse iz San Francisca zaštitio i nitko taj naziv ne bi smio koristiti. Pojma nemamo, doduše, vrijedi li ta zaštita u Europi.

Čoko cruffin iz Korice košta 16.50 kn, a Cruffinut iz Bread Cluba 22 kn. Oba su bila mrak, ne znaš koji je bolji i zapravo nas zaboli za trejdmark Holmesa iz San Francisca, koji ionako nije izmislio cruffin, nego neki lik iz Australije još prije 8 godina. 

I to vam je to. Idite u Koricu, idite u Bread Club, kupite što vam se sviđa i nećete pogriješiti. Za razliku od bijelih kruhova punih industrijskih aditiva koji glume okus, teksturu, boju - u Korici i Bread Clubu what you see is what you get. Ti kruhovi neće od vas stvarati debele podbuhle lopturine zbog kojih su Hrvati najdeblja nacija Europske unije (da, uvjerljivo!), nego ćete bolje izgledati i bolje se osjećati.

Recept

Evo i top recepta za sourdough. Ako imate vremena i volje, a uvijek trebate imati vremena i volje, napravite ga sami.

 

Lajkajte Index Recepte na Fejsu za brdo jednostavnih i testirano odličnih recepata koje možete isprobati kod kuće svaki dan.

Index Recepti
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.