Branimir Štulić zatražio zabranu prodaje vinilnog reizdanja albuma Ravno do dna

Screenshot/Foto: YouTube/discogs.com

NEPOSREDNO nakon što je objavio novi album s 42 pjesme, Branimir Johnny Štulić zatražio je putem svog odvjetničkog tima "zabranu prodaje neautoriziranog vinil reizdanja albuma 'Ravno do dna'".

Želimir Babogredac, direktor Croatia Recordsa, potvrdio je ranije ovog mjeseca da je trostruki vinil otišao u tisak.

"Upoznati ste s činjenicom da se uprkos presudi Ustavnog suda Hrvatske Croatia Records i dalje, isključivo na osnovu fizičkog posjedovanja zaplijenjenih zvučnih zapisa, uporno poziva na ekskluzivno vlasništvo nad imovinskim i autorskim pravom Branimira Štulića, uskraćujući mu pritom sva zakonska i ljudska prava u pogledu svog autorskog djela", započeli su Johnnyjevi odvjetnici u dopisu objavljenom na YouTube kanalu Petrović Petar.

Ugovori s Jugotonom vrijedili šest mjeseci i pet godina

Napisali su i da je glazbenik "izuzetno pogođen činjenicom da se njegova navedena prava od strane Croatia Recordsa i dalje svjesno, arogantno i namjerno iskorištavaju bez osnove", a dodali su da mu se time čini moralna, imovinska i duševna šteta.

"Samim tipskim ugovorima naslijeđenim od Jugotona, koji su prestali vrijediti, Croatia Records nije mogla steći prava na iskorištavanje autorskih djela Branimira Štulića bilo putem Interneta bilo elektronskom prodajom (koji su očito dominantni oblici iskorištavanja njegovog djela od strane Croatia Records u posljednjih par desetljeća), jer su sklopljeni ugovori izrijekom vremenski ograničeni, štoviše, mi smo iz dosad viđenih i analiziranih ugovora zaključili da su ta prava prestala", objasnili su.

Istaknuli su da su Štulićevi autorski ugovori u Jugotonu vrijedili šest mjeseci, a izvođački pet godina, "pa su tako i jedni i drugi istekli davno prije uvođenja prava izvođača u hrvatski pravni sustav".

Navode i da Štulić "opravdano smatra da mu pripada pravo na visoku materijalnu naknadu". "Ovim putem pozivamo na izričitu zabranu prodaje neautoriziranog vinil reizdanja albuma 'Ravno do dna'", zaključili su Štulićevi odvjetnici. 

"Nisam imao puno gorih izvedbi"

Inače, Ravno do dna je album uživo koji je snimljen u zagrebačkom Kulušiću 21. listopada 1981. godine. Na njemu je zabilježen dio atmosfere s dva od sedam koncerata odsviranih uzastopno, u tjedan dana.

Prošle je godine sa Štulićem o tom trostrukom albumu razgovarao Vladimir Matijanić, a frontman Azre je u tom intervjuu rekao da nije imao "puno gorih izvedbi".

Početkom ove godine Croatia Records je izgubio spor na Ustavnom sudu Republike Hrvatske, čime je potvrđeno da privatizaciju Jugotona nije proveo na pravilan način, nego je otuđio vrijednu diskografsku imovinu i na njoj desetljećima zarađivao milijune kune.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.