Grožđe u ponoć, razbijanje tanjura... Ovo su bizarni novogodišnji običaji u svijetu

Foto: Shutterstock

POSLJEDNJI je dan stare godine i pred nama je najluđa noć u godini, a bez obzira hoćete li dočekati 2024. u toplini doma ili na nekoj ludoj zabavi, nadamo se da će vam biti za pamćenje. 

No dok će mnogi posljednje sate stare godine provesti uz ples, šampanjac i finu hranu, neki će Novu godinu pozdraviti uz pomalo neobične rituale. Naime, u zemljama diljem svijeta postoje razni zanimljivi rituali za doček Nove godine, a mi smo izdvojili one najbizarnije. 

Lupanje loncima u Novom Zelandu 

Novozelanđani među prvima ulaze u Novu, a to čine lupanjem loncima i poklopcima što je glasnije moguće, naravno za sreću.  

Razbijanje tanjura u Danskoj 

U Danskoj postoji neobičan ritual u kojem se nekorišteni tanjuri razbijaju ispred domova voljenih osoba. Dakle, ako se u toj zemlji u prvom danu nove godine probudite uz prizor brojnih razbijenih tanjura, znači da ste prilično popularni, ali i da je pred vama 365 dana sreće. 

 

Samo okruglo na Filipinima 

Filipinci u novogodišnjoj noći tradicionalno nose, skupljaju ili jedu okrugle predmete. Jedu okruglo voće i nose odjeću s uzorcima poput krugova ili točkica jer vjeruju da im taj oblik donosi sreću.  

Bacanje namještaja u Italiji 

Baš kao i Danci, Talijani također imaju tradiciju rješavanja pokućstva. Naime, ako u kući držite neke stare komade koji vam ne trebaju, sada je pravo vrijeme da ih se riješite. Talijani to čine bacanjem namještaja s balkona ili ravno kroz prozor, što baš i nije najpametnija ideja, zar ne? 

Prazni koferi u Kolumbiji 

Ako vas put nanese u Kolumbiju u ovo vrijeme, velika je vjerojatnost da ćete ugledati ljude kako šeću s praznim koferom. Prema kolumbijskoj tradiciji, nošenje praznog kofera na Staru godinu donosi sreću te otvara mnogo prilika za putovanja u novoj godini. 

Spaljivanje likova u Ekvadoru 

Slično kao što se u Hrvatskoj  za kraj maškara spaljuje pust, u Ekvadoru se u novogodišnjoj noći spaljuju likovi poznatih osoba. Obično je riječ o relevantnoj figuri, poput političara, koja predstavlja godinu na izmaku, a spaljivanje figure predstavlja čišćenje svega lošeg i pripremu za dobro. 

Grožđe u Španjolskoj 

Kad sat otkuca ponoć, Španjolci jedu 12 zelenih bobica grožđa koje bi im trebale donijeti sreću za svaki mjesec u godini. 

 

Samo ružičasto u Argentini 

Dok je u brojnim zemljama uvriježena tradicija nošenja crvenog donjeg rublja za sreću, Argentinci u novogodišnjoj noći nose ružičasto donje rublje vjerujući kako će time privući novu ljubav. Osim toga, kad sat otkuca ponoć, iskoračit će naprijed desnom nogom. 

Pročitajte više