Prekrasan prizor: Sinoć nebo nad Zagrebom obasjalo na stotine lampiona s božićnim željama



U BLAGDANSKOM duhu sinoć je noćno nebo nad Zagrebom obasjalo na stotine upaljenih lampiona. Za ovaj prekrasni prizor zaslužan je suvremeni umjetnik Krešimir Tadija Kapulica koji je jučer na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma, ispred Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU), izveo performans u sklopu kojeg je tristotinjak okupljenih upalilo lampione i pustilo ih prema nebu. Svaki lampion je prema umjetnikovoj ideji predstavljao božićnu želju pojedinca koji ga je upalio. Nakon što su lampioni s božićnim željama poletjeli u zrak, okupljene je zasuo umjetni snijeg, a kao vrhunac performansa slijedio je vatromet.

Među brojnim okupljenima su bili i glumci Marija Borić, Duško Modrinić, Edvin Liverić, sestre Jasna i Ivana Nanut, Nenad Korkut, dizajneri Denis Kovač, Goran Lelas, Mauro Massarotto (Sheriff&Cherry), Martina Vrdoljak Ranilović (I-GLE), fotografkinja Mare Milin, gimnastičar Mario Možnik, galerist Marko Murtić i mnogi drugi.



I lani je Kapulica napravio isti performans s lampionima, ali ih je tom prilikom bilo manje. Prošle godine, dok je na razglasu svirala "Life On Mars" Davida Bowieja, Krešimir Tadija Kapulica je na krovu Doma HDLU-a zaplesao sentiš s glumicom Marijom Borić. Upravo to bila je njegova želja koju je sa svojim lampionom pustio prema nebu iznad grada. "Često zaboravljamo kako sitnice u životu sve oko nas čine umjetničkim djelom i zajedno se moramo prisjetiti važnih i sretnih stvari u životu, sve ljepote i veselja. Nikada, ali nikada, ne smijemo odustati od svojih snova i želja koje s lampionima šaljemo u nebo, a koje će se sigurno vratiti natrag i biti ispunjene, poput ove moje", komentirao je tom prilikom Kapulica, a i danas zastupa to isto mišljenje.

O ovogodišnjem performansu kaže: "Bilo je puno više lampiona, što znači i više ljudi, više želja i više pozitivne energije! Cilj mi je da ovaj projekt preraste u tradiciju te se održava svake godine i proširi na područje cijele Hrvatske. Planiram iduće godine organizirati u nekoliko gradova paralelno puštanje lampiona u isto vrijeme da što više ljudi može uživati u ovoj akciji i da se sve naše želje susretnu na nebu!".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.