Preminuo animator Ralph Eggleston, autor brojnih omiljenih dječjih likova

Foto: Profimedia

RALPH EGGLESTON, Pixarov animator, umjetnički direktor i produkcijski dizajner koji je osvojio Oscara za svoj kratki film For the Birds, preminuo je u dobi od 56 godina.

Pixar Post je objavio da je Eggleston preminuo 28. kolovoza nakon borbe s rakom gušterače. "Pixar i svijet će zauvijek biti zahvalni", napisali su na službenom Pixarovom profilu u čast preminulog animatora. 

Egglestona je Pixar angažirao 1992. tijekom razvoja prvog računalno animiranog igranog filma koji je trebao postati Priča o igračkama, čime je započela njegova duga i iznimno uspješna karijera u studiju za animaciju. 

Radio je kao umjetnički direktor na Priči o igračkama, koja je 1995. objavljena uz pohvale kritike i velik uspjeh na blagajnama. Eggleston je osvojio svoju prvu nagradu Annie za najbolju umjetničku režiju za svoj rad na filmu.

Osvojio je Oscara za najbolji kratki animirani film

Radio je kao umjetnički direktor na filmovima A Bug's Life, Priča o igračkama 2, The Incredibles, Cars i Up (2009). Bio je pisac priča i vizualni programer u filmu Monsters, Inc., dizajner produkcije u filmovima Potraga za Nemom i WALL-E, te dizajner likova u filmu Ratatouille.

Pixar je 2000. objavio kratki film For the Birds, koji je napisao i režirao Eggleston. Trominutni film, duhovita priča o pticama na dalekovodu, kasnije je prikazan uz film Monsters, Inc. u kinima i osvojio je Oscara za najbolji kratki animirani film 2002. godine.

Njegov posljednji Pixarov rad bio je na filmu Soul iz 2020., gdje je radio kao razvojni umjetnik. Izvan Pixara, Eggleston je radio na nekoliko Disneyjevih klasika animacije uključujući Aladina, Kralja lavova i Pocahontas.

Pročitajte više