Priča kao iz filma: "Razmnožile su mi se po stanu i nisam se ih se mogla riješiti"

Foto: Shutterstock

Sadržaj nastao u suradnji s: Elanco

GOTOVO pa nezamisliv scenarij dogodio se 28-godišnjoj Martini iz Zagreba. Spavaća, ujedno i radna soba, koja je ovog toplog ljeta bila njena oaza, pretvorila se u mjesto u kojem tjednima nije bilo mira. Kad je shvatila o čemu se radi, voda joj je već došla do grla.

Ovo ljeto Martina je uglavnom radila od doma. To joj se sviđalo jer je u pauzama mogla provoditi vrijeme sa svojom mezimicom, mačkom Milom. Nakon posla, a prije odlaska na kavu s prijateljicama, često je znala otrčati nekoliko kilometara, kako za zdravlje, a tako i da se protegne od dugog sjedenja za stolom.

"Svaka dva do tri dana nakon posla išla sam trčati poslijepodne po šumskim stazama u blizini kuće kako bih se razgibala. U jednom momentu počela sam primjećivati ubode oko gležnjeva dok sam sjedila u sobi za radnim stolom. To me nije previše zabrinjavalo jer svjesna sam da se u prirodi svašta nalazi i ignorirala sam ubode. Mislila sam, možda su to ubodi od komaraca, a ljeti ih je šuma zaista puna", započela je priču ova Zagrepčanka.

Međutim, čak i kad se nije išla rekreirati, ubodi su se i dalje pojavljivali i pojačavali dok bi sjedila za stolom. Uvijek su bili na istom mjestu, oko gležnjeva obje noge. To joj je otvorilo prostor za sumnju, pa tako i tog dana koji je provela radeći iz svoje sobe.

"Bilo mi je neobično što uvijek imam ubode na istom mjestu i otprilike na istoj visini. Svako malo osjetila sam jedan i krenulo me svrbjeti kao da me komarac bode, ali nisam ga mogla nikako uočiti", kazala je. 

Foto: Shutterstock

Od svega što je zamislila, njih ipak nije očekivala

Sumnja joj je kroz par dana dosegla vrhunac, kao i ubodi koji su se iznova pojavljivali na nogama, i to samo kad bi ušla u svoju sobu. Jedan slučajan pogled na svijetli tepih kraj stola osvijestio je s čime ima posla. Martina je problijedila, kazala je.

"Sitne, crne, skakuće točkice. Primijetila sam na tepihu crne točkice koje su skakale na sve strane. Počela sam paničariti. Očito, to nisu bili komarci. Nisam znala s čime imam posla. Nisam se s tim nikad susrela! Krenula sam istraživati na internetu i nisam mogla doći sebi kad sam saznala", prisjetila se Martina. 

Naime, u tepihu su joj se nalazile buhe, štetočine koje se inače hrane krvlju svog domaćina i vrlo vjerojatno ih je njezina 5-godišnja mačka Mila na krznu unijela u stan. Mekano i toplo krzno mačaka i pasa u vrijeme toplijih mjeseci može postati savršen dom buha. Buhe i krpelji su štetočine koje se hrane krvlju ljubimaca i mogu uzrokovati zdravstvene probleme u rasponu od alergijskih reakcija do ozbiljnih bolesti. 

Martina je imala u svojoj sobi infestaciju buha. Naime, ženka buhe može položiti 40 do 50 jajašaca dnevno, a to može raširiti infestaciju u samo nekoliko dana. Upravo se to dogodilo njoj. Nije bila svjesna opasnosti koja se množila iz njezina tepiha svakim danom. 

"Ususret toplijem vremenu, moja mačka je počela češće izlaziti iz stana i odlaziti u vrt, kao što to radi svake godine. No, nisam obratila previše pozornost ove godine na zaštitu od nametnika i to me skupo koštalo", kazala nam je ova vlasnica, zaključujući koji je uzrok ove infestacije. Martina je svjesna da ju je manjak prevencije i brige za mačku koštao.

Teška borba protiv štetočina

Buhe su, uz krpelje, najčešći vanjski paraziti koji se zakače za kućne ljubimce. To su mali nametnici bez krila i hrane se krvlju, a mogu skočiti i do 30-tak centimetara. Odrasle buhe na domaćinu žive 2-3 mjeseca i proizvode do 40 jajašaca dnevno kojima kontaminiraju okoliš. Mogu posisati do 15 puta više krvi od svoje tjelesne težine. Mogu se pronaći u šumama i travnjacima te na raznim mjestima gdje se zadržavaju životinje, a najaktivnije su od proljeća do jeseni. Tako ih je i Martinina mačka unijela u dom - preko svog krzna.

Najčešći simptomi koji se primjećuju na životinji koja ima buhe su "prljavština" od buha na krznu, odnosno mala tamna zrnca koja izgledaju kao pijesak. To je zapravo njihov izmet. Ako se primijeti da se životinja često češe, opada joj dlaka, ima trakavicu, ali i blijede usne i desni, postoji mogućnost da se na njezinom krznu nalaze buhe. Posebno je potrebno obratiti pozornost na bazu vrata i repa. I doista, Martinina se mačka često češala, potvrdila je vlasnica. Srećom, to je bio jedini simptom.

Foto: Shutterstock

Tako je ova vlasnica ubrzo krenula u borbu protiv nametnika koji su se namnožili po sobi i nisu joj dali mira tjednima, a tako i njezinoj koži na kojoj su bili sve izraženiji ujedi. Naime, buhe vole ljudsku krv te skaču sa životinjskog krzna na čovjeka i obitavaju na površinama poput tepiha, tapeciranog namještaja i u tamnim prostorima.

Martina je, kazala nam je, skupo platila što nije na vrijeme zaštitila svog ljubimca, mačku Milu. 

Nije odustala. Istraživanjem je otkrila da je na tržište stigao novi lijek za liječenje od buha i krpelja u obliku tableta za žvakanje. Riječ je o tabletama AdTab koje dolazi u pakiranju od jedne tablete i primjenjuju se jednom mjesečno.

AdTab tablete služe kao terapija invazije i kao prevencija tijekom mjesec dana, što je Martini bilo iznimno bitno u datom trenutku jer je morala riješiti infestaciju i na svojoj mački, tj. krznu. AdTab ima aromu vanilije koju mačke rado prihvaćaju i nema otpornosti na uzimanje lijeka. Već jedna tableta za žvakanje ima brzo djelovanje te je ona isključivo za oralnu primjenu, a kako bi se osiguralo ispravno doziranje, tjelesna težina životinje se mora odrediti što je točnije moguće.

Tablete su dostupne bez recepta pa se mogu nabaviti veterinarskim ljekarnama i putem interneta, no preporuča se prije primjene savjetovati s veterinarom. Proizvodi ih Elanco, kompanija koja ima dugu povijest i globalni je lider u području očuvanja zdravlja životinja. Svakodnevno razvija proizvode i usluge za sprečavanje i liječenje bolesti, pomažući tako životinjama, vlasnicima i društvu.

Pobjeda nad štetočinama i za ubuduće - pametnije

Osim za mačke, AdTab je primjenjiv i na pse, koje nametnici također napadaju. Simptomi ujeda su slični, a buhe se najčešće mogu primijetiti na njihovu trbuhu, dnu repa i na glavi. Neki su ljubimci, kao i ljudi, osjetljiviji na ugrize ovih štetočina te im se javljaju alergijske reakcije.

"Morala sam čistiti sobu, ali i cijeli stan u par navrata kako bih bila sigurna da nema još lokacija gdje se nalaze ovi nametnici. To je trajalo skoro pa mjesec dana.", kazala nam je.

"Čistila sam sredstvima koja uništavaju nametnike. Svako malo sam iznova to morala raditi jer se vjerojatno neka buha našla u nekom kutku sobe do kojeg sredstvo nije stiglo", potvrdila nam je Martina i rekla da je njezina bitka trajala tjednima. 

"Svaka tri dana ponavljala sam postupak. Usisavala sam, koristila insekticide i posipala po kutevima, tepisima, kod lajsni parketa…", prisjetila se Martina, sve u nadi da će agonija ujeda prestati. 

I doista, nakon mjesec dana ugrizi su prestali, ožiljci oko gležnjeva ublažili. Martinina Mila je bila sigurna, dom očišćen od nametnika i napokon je vlasnica mogla mirno spavati. 

"Dogodine ću pripaziti na to da preveniram ovakve probleme na vrijeme", zaključila je Martina.

Ako vas zanima još detalja iz svijeta šetnje i kako se pobrinuti za vašeg ljubimca, posjetite Indexov specijal Zdrava šapa koji je napravio u suradnji s Elancom. Prijavite se na kreativni natječaj i osvojite poklon paket kojemu će se veseliti  vaš krzneni prijatelj ili član obitelji!

Prije primjene pažljivo pročitajte uputu o VMP! O rizicima i nuspojavama posavjetujete se s veterinarom.

Sponzorirani sadržaj donose Index i Elanco u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.