Priča o velikom hitu bivše Juge: Trudna zaručnica je abortirala i pobjegla u SAD

Screenshot: YouTube

DA JE MEĐU nama, Davorin Popović bi danas proslavio 73. rođendan. Legendarni frontmen grupe Indexi rođen je na današnji dan 1946. godine u Sarajevu, gdje je 2001. i umro. Pimpek, kako su ga zvali, i danas je jedan od simbola kulture grada Sarajeva, a pjesme koje je on otpjevao i danas se svakodnevno slušaju diljem bivše Jugoslavije. 

Jedna od najpopularnijih je "Bacila je sve niz rijeku", o kojoj godinama kruže priče i šuškanja. Dugo se govorilo da je pjesma posvećena Popovićevoj zaručnici koja je naprasno prekinula s njim, abortirala i otišla na studij u Ameriku.

Prema pričama, mnogo godina kasnije, na koncertu u Švedskoj, popularnom Pimpeku se učinilo da je vidi s pozornice te je ostavio mikrofon i odjurio u publiku. Međutim, nije ju našao i više je nikad nije vidio.

Kemal Monteno, autor stihova pjesme, kaže da je pjesma pola njegova, pola Davorova.

"To su dvije priče… Pola je Davorove, a pola je moje. Bio sam zaljubljen u djevojku iz Čapljine… Na plus osamdeset ja idem da je tražim, a ne znam ni gdje stanuje, ni ništa… Ja sam došao onim Ćirom do Čapljine, izašao na plus osamdeset, i hodam sam, k'o budala po gradu. I gledam, gledam ne bih li je sreo… Kad ja vidim u bašti, ona bosa u nekoj haljinici i neko cvijeće… Ja se sjetim te slike, njom počnem pjesmu i onda pređem na ovu Davorovu priču… Otud stihovi 'Stajala je usred bašte, k'o najljepši cvijet'", pojasnio je pokojni Monteno jednom prilikom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.