Prijatelji i kolege opraštaju se od Lukasa Nole: "Grozno, ne znam naći riječi smisla"

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

HRVATSKU je danas potresla tužna vijest o smrti proslavljenog filmskog redatelja i scenarista Lukasa Nole, a brojni njegovi kolege, suradnici i prijatelji opraštaju se emotivnim riječima i izražavaju sućut njegovoj obitelji.

Među prvima se oprostio redatelj Dalibor Matanić, koji mu je posvetio objavu na Facebooku. "Strašno, čisti horor. Sućut Barbari, djeci i obitelji na smrti Lukasa Nole", napisao je Matanić.

U komentarima na objavu javili su se i redatelj Arsen Oremović, glumice Jasna Bilušić, Senka Bulić i Arijana Čulina, glumac Siniša Popović i brojni drugi. 

"Iskreno mi je žao. Grozno, ne znam naći riječi smisla, utjehe... Barek, klinci, Nena... Imajte snage...", napisala je Jasna Bilušić. "Iskrena sućut Barbari i obitelji. Počivao u miru", napisao je Siniša Popović.

"O Bože...", napisao je Ivica Propadalo.

"Bio si najbolji od najboljih. Lakoća s kojom si snimao, ljubav prema svima nama s kojima si radio, to su one presudne stvari u životu koje su me učinile boljom osobom i ljestvicu digle na nivo s kojeg se više ne može spustiti. Nedostajat će mi tvoja dobrota, tvoj humor i tvoje sulude poruke, falit će mi tvoja neizostavna podrška u svemu što radim, tvoja snaga i nepokolebljiv duh koji ću čuvati u srcu zauvijek. Lukas", poručila je glumica Lana Barić.

"Šteta što nikad nije dobio prostor i mjesto i vrijeme"

Objavu je Noli posvetio i pisac, redatelj i kritičar Anđelo Jurkas.

"Umro je Lukas Nola. Autor dva iznimno interesantna domaća filma. Sami i Nebo sateliti, uglavnom rado zanemarivanih i hraćkanih od strane one hrpetine rvackih filmskih strućljaka, kritike i 'znalaca' koji puno sve iz svojih fotelja znaju, ali tu najčešće sve znanje i njihov 'kvalitet' staje. Sa starta novog milenija Nebo sateliti su bili na rubu eksperimentalnog filma vizualno izazovna drama, drugačije od onih nacionalnih smeća kakvi su se rado postratnih godina snimali", napisao je Jurkas.

"Sami su i dalje najjače čuvanja tajna hrvatskog ljubavnog filma s otvorenim sex scenama glavnih glumaca i pričom za probirljive. Ne, nisu bili remek djela, ali su bili kontra dominantnih tokova državotvorne postratne levatske kinematografije i već su potom bili vrijedni pažnje i spomena. Ne gledao ih otada, možda bi danas izgledali drugačije, tužnije ili ružnije, ali tko ima pravo na vaganje sjećanja. Plus suprug je Barbare Nole jedne od najljepših i najdražih glumica srednje generacije s kojom je tako lijepo stršao od primitivluka sredine u kojoj ih se nalazilo. Šteta što nikad nije dobio prostor i mjesto i vrijeme za zakucavanje svog pravog hommagea Tarkovskom ili Lynchu kojima se činilo da duguje puno više nego seljakanjima ovih terena. Mir mu i obitelji", zaključio je.

Preminuo nakon teške bolesti

Ranije danas objavu na Instagramu Lukasu Noli posvetila je i glumica Tihana Lazović, koja se dirljivo oprostila od redatelja prisjetivši se kako joj je on dao prvu ulogu.

Podsjetimo, Lukas Nola preminuo je u 59. godini, nakon duge i teške bolesti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.