Prijović je u Zagrebu pokazala ogromnu glazbenu prevlast Srbije nad Hrvatskom

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Aleksandra Prijović polako privodi kraju kampanju apsolutne dominacije nad hrvatskom glazbenom scenom, a to je prigodno označeno ovim videom koji se proširio društvenim mrežama i koji je gen Z verzija Miše Kovača dok gleda Elvisovu My Way izvedbu...

Naravno, radi se o deepfake snimci koja kruži društvenim mrežama jer se prekaljenoj profesionalki ne bi moglo dogoditi nešto ovako opasno. Ali osim političkih konotacija, što i da je snimka stvarna?

Prvakinja među pjevačicama za koje svi tvrde da ih ne slušaju prodala je više karata za Arenu nego bilo tko u povijesti, dovela creme de la creme regionalne scene da budu viđeni na pozornici događaja godine, potrošila 17.000 eura na hotel i pokazala manje-više svima koliko je ogromna razlika između hrvatske i srpske industrije zabave.

Glazbena prevlast Srbije nad Hrvatskom

Asimilacija Hrvatske u regionalnu scenu završava tako što nas 20 godina monopola interesnih grupa (detaljnije objašnjeno ovdje) dovodi do toga da srpska pjevačica koja ima 28 godina proda 16.500 karata pet puta zaredom (ukupno 82.500 karata), dok naši najpopularniji izvođači ispod 40 godina poput Gršeta (28 godina) i Matije Cveka (Seksi Cvele ima 30 godina) slave prelazak na veće dvorane poput Doma sportova koji prima nešto više od 5000 ljudi.

Poslije ovog dvojca slijedi znatan pad u brojkama - najprofitabilnija hrvatska pjevačica ispod 40 godina je Mia Dimšić koja za Novu godinu u Osijeku svira podnevni koncert za djecu, a nedavno je prodala oko 1000 karata u Lisinskom, što treba uzeti s rezervom jer je dječje tržište zamršeno. Naime, budući da roditelji imaju naviku voditi djecu na ovakve nastupiće, jedno dijete znači minimalno dvije prodane karte.

Drugim riječima, Aleksandra Prijović zapravo simbolizira potpunu prevlast Srbije nad Hrvatskom u pogledu pop kulture, slično kao što to čine i popularnost mema iz Zadruge na društvenim mrežama, prikaz stvarne slušanosti na Billboard listama ili obrasci ponašanja i lingo djece koja odrastaju na svemu ovome sad kad nema posrednika i više ih se ne može ograničavati da počnu upijati sve ovo tek u tinejdžerskim godinama.

Sa svim ovim u vidu, fejk video nastao u internet dokolici je poetičan geronimo trenutak u kojem se eksplicitna i opipljiva fizička stvarnost sastala s onom implicitnom koju možemo samo osjetiti, nagađati da postoji i - prešutjeti da je stopostotno točna.

Večeras je peta Arena.

IDEMO, BEOGRAD!

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.