Probali smo kobasicu od 50 kuna na Adventu u Zagrebu, pogledajte što smo dobili

Foto: Luka Šangulin/Index, Video: Dario Dalmacija/Index

NAKON što smo vas prošlog tjedna proveli kroz čitavu ponudu na najpopularnijoj adventskoj lokaciji u Zagrebu, Fuliranju, ovog puta smo si zadali nešto specifičniji zadatak - odlučili smo probati kakve se sve kobasice tamo nude.

Iako je ponuda zaista raznovrsna, većina posjetitelja Adventa vjerna je kobasicama (i kuhanom vinu, naravno) pa smo vam odlučili olakšati odabir i za vas pronašli najbolje od najboljeg.

Ovo je naš strašni sud...

The Garden Bar&Kitchen

Black Dog Garden (43 kune)

Ivana:

Black Dog Garden sastoji se od pohanih kroketa napravljenih od krvavice i restanog krumpira s umakom od zelene jabuke te s dinstanim kiselim zeljem. Ako inače ne volite krvavice, ništa što ja napišem vas sigurno neće natjerati da ovo probate, no ako nemate tu averziju, ovo je nešto što će vas oduševiti. Priznajem, kroketi će vas možda na prvu malo odbiti izgledom, ali okus je odličan. Posebno mi se svidio slatkasti okus jabuke koji se savršeno složio s mesom i ostalim dodacima. Porcija je pozamašna i sastoji se od dva kroketa pa ćete (ako niste jako gladni) jednu porciju moći i podijeliti s nekim.

Hrvoje:

Iako je bio prvi koju smo isprobali, Black Dog bi se neovisno o svemu isticao u moru kobasica koje smo isprobali. Inače, radi se o pohanom kroketu od krvavice i restanog krumpira, dinstanom kiselom zelju i umaku od zelene jabuke koji, iako ga isprva nisam mogao prepoznati, daje specifičan okus već ionako neobičnom hot dogu.

S druge strane, radi se o nečemu što je izuzetno specifično pa se možda neće svidjeti svima jer krvavice zaista nisu svačija šalica čaja. Bilo kako bilo, ja sam bio izuzetno zadovoljan.

Institut za kobasice

Bavarska (37 kuna)

Ivana:

Ako tražite klasiku i nešto u što se sigurno nećete razočarati, preporučujem bilo što s kućice Institut za kobasice. Mi smo ovog puta probali bavarsku kobasicu sa sweet mustardom i jalapeno papričicama i bili smo oduševljeni. Kobasica je mekana i sočna, a kad birate dodatke, preporučujem jalapeno jer će kobasici dati "taman" dozu ljutine. Ako na Advent dolazite probati isključivo kobasice, zaputite se na ovu kućicu i nemojte ni tražiti dalje.

Hrvoje:

Prošlog smo tjedna već bili na Institutu, a ovog puta odlučili smo otkriti što još nude. Moram priznati da su me ovog puta oduševili. Nisam siguran radi li se o izvrsnoj bavarskoj kobasici ili dodacima koji su savršeno odabrani, ali ovo je jedna od najboljih koje sam probao. Posebno me oduševio jalapeno koji će ubuduće postati moj "go to" dodatak.

Berlin

Berner (29 kuna) + Raclette Signature Burger (60 kuna)

Ivana:

Na Berlin kućici kušali smo dvije stvari: Berner kobasicu i burger s junetinom, kruškom, raclette sirom i pancetom. Ne znam što mi je od to dvoje bilo bolje. No, kako smo se u ovom tekstu fokusirali na kobasice, nastavit ću o Berneru (ali svakako probajte i burger!). Berner kobasica je punjena sirom i omotana špekom te obogaćena coleslaw salatom. Jako je ukusna, sir je odličan dodatak i daje na sočnosti kobasici, a špek daje i hrskavost. I vrlo je fotogenična, za sve one koji se žele obrokom pohvaliti i na Instagramu. ;)

Hrvoje:

U mom slučaju nije bilo dvojbe oko toga što mi se više svidjelo, bio je to Raclette Signature Burger, ali budući da ćemo o burgerima nekom drugom prilikom, Berner je bez sumnje jedna od boljih kobasičastih delicija s ovogodišnjeg Fuliranja. Osim svega što je Ivana spomenula, dodao bih još i to da je Berlin definitivno jedna od kućica koje ove godine morate posjetiti jer smo imali jaku želju isprobati sve iz njihove ponude, a osim Bernera, željeli smo isprobati i Kasekreiner, ali prepuni nam želuci taj luksuz nisu dopustili.

Vodnjanka

Boškarin je in (45 kuna)

Ivana:

Na kućici Vodnjanka nećete pronaći klasičnu kobasicu, ali to nije razlog da ih zaobiđete. Ono što smo mi probali jest Boškarin je in, meso boškarina s džemom od luka, rikolom i matovilcem, ovčjim sirom te domaćom chilli majonezom. Sve je domaće, sve je istarsko i sve je jako, jako ukusno. Ako vam je dosta klasične street hrane, ovo je nešto što biste svakako trebali probati.

Hrvoje:

Fuliranje je već nekoliko godina odlično mjesto za istarske specijalitete pa nas nije posebno iznenadilo što smo i ove godine na istarskim kućicama pronašli neke od najboljih stvari u ponudi. Boškarin u tom pogledu nimalo ne zaostaje, a ova kombinacija okusa na koje, iskreno, nisam navikao uvijek je pravo osvježenje u dugoj seriji kobasica. Bilo kako bilo, prijašnjih smo godina znali naići na gotovo identične sastojke i premda bi se to trebalo podrazumijevati, ne možemo dovoljno naglasiti koliko je kvaliteta sastojaka presudna da steknete pravi dojam o tome koliko ovo može biti ukusno. Vodnjanka je definitivno mjesto na kojem ne morate brinuti o kvaliteti sastojaka.

Fermaj tovara

Domaća istarska kobasica u vinu (50 kuna)

Ivana:

Domaća kuhinja. To je najbolji opis domaće istarske kobasice u vinu s kućice Fermaj tovara. Zaboravite džemove, umake, pjenice, egzotične dodatke. Ovo je kobasica s dinstanim kupusom u lepinji kakvu biste dobili i da vam baka kuha neki obrok za niske zimske temperature. Apsolutne preporuke.

Hrvoje:

Nisam siguran bi li se kobasica s kiselim kupusom ikada našla na mom meniju da sam na Fuliranje došao mimo naših gastro avantura, ali to bi bila velika pogreška. Bez obzira na to koliko vam obično djelovao klasični combo kobasice, kiselog kupusa i kruha, moramo vam sugerirati da posjetite Fermaj tovara jer kvaliteta mesa je vrhunska. Često znamo naglašavati koliko je neka hrana koju smo isprobali "kao kod kuće", ali u slučaju FT-a, to ne mogu dovoljno naglasiti. Svaki zalogaj podsjeća vas na to koliko je ova kobasica dobra. Što se mene tiče, ovo je najbolja stvar koju smo danas isprobali.

B.A.B Piantina

Prasac u koritu (40 kuna)

Ivana:

Sve ono što sam napisala za Fermaj tovara vrijedi i za kućicu B.A.B Piantina i njihovu kobasicu s kiselim kupusom u ciabatti. Nema tu previše kompliciranja ni previše umotavanja (koje im nije ni potrebno) - ukusna hrana s domaćim okusom kakvu želite jesti kad padne snijeg i krene hladnoća. P. S. Probajte i njihov kuhani gin.

Hrvoje:

B.A.B. mi je bio za nijansu slabiji od Fermaj tovara, ali to ne znači da nismo uživali u svakom zalogaju. I dok je kod Fermaj tovara bolja kobasica, ovdje ćete dobiti izvrsnu ciabattu koja ukusnu kobasicu čini još boljom. Teško je tu pretjerano filozofirati o "ukusima koji se međusobno nadopunjuju" jer na kraju dana ipak govorimo o kobasici s kiselim kupusom, ali mnogo je toga bitno da dobijete nešto ovako ukusno.

Market Street Food

Flying Pechenica (36 kuna)

Ivana:

Market Street Food je novo ime kućice koja je prijašnjih godina bila poznata po hit jelu Street Sarma. Mi smo sada kod njih probali pečenicu u mekanom pecivu s kremom od krumpira, umakom od hrena, špekom i kiselim kupusom. Nešto neobičnija tekstura od ostalih kobasica, no sočno, a ujedno i hrskavo zahvaljujući špeku. Pecivo je mekano, a porcija pozamašna - nećete se razočarati.

Hrvoje:

Još jedna od onih kućica koje se trude ponuditi nešto novo i malo drugačije od konkurencije.  Na svu sreću, Market je uspio u svom naumu i njihova se pečenica definitivno izdvaja od ostatka. Doduše, nisam pretjerano lud za hrenom, ali složit ću se da u ovoj kombinaciji cjelokupnom okusu daje nešto posebno i na kraju nisam imao zamjerki.

Good Food

Please me, Cheese me Santa (35 kuna)

Ivana: 

Kad sam probala ovu kobasicu, prva asocijacija mi je bila - McDonald's među kobasicama. Nije u rangu nekih maštovitijih kobasica koje smo probali, no to ne znači da nije i ukusno. Ako ste osoba koja će radije odabrati fast food od nekih kompliciranijih jela - ovo je stvar za vas. Ako volite i mnogo sira na svemu, ovo će vam biti sasvim dobro.

Hrvoje:

Teško je da bih ovu kobasicu mogao izdvojiti u moru sličnih, ali svi ostali sastojci hot dog Good Fooda čine onim klasičnim hot dogom koji će zadovoljiti mase. U slučaju da tražite neku gastronomsku egzotiku, ovaj hot dog vjerojatno neće biti ono što tražite, ali budite sigurni da vas Please me, Cheese me neće razočarati. Pogotovo ako spadate u skupinu onih koji vjeruju da sir sve može učiniti boljim. Posebno kada vruća kobasica malo otopi sir i sve se pretvori u jednu kremastu i ukusnu mješavinu okusa.

Nonina tajna

Vepar (35 kuna)

Ivana:

Pomalo odvojeni dio Fuliranja prema Tomislavcu krije jednu tajnu koju bi zaista bila šteta zaobići. Kućica Nonina tajna nudi kobasice koje peku u mnoštvu mediteranskog bilja s otoka Lošinja, a mirise bilja ćete osjetiti čim se približite kućici. Iako ne izgleda "glamurozno" kao ponuda u nekim drugim kućicama, Nonina tajna bi vas itekako mogla iznenaditi. Preporučujem da ne "kvarite" okus kečapom i majonezom, već da probate kobasicu bez ičega. Mi smo probali kobasicu od divljači, točnije od veprovine, i bila je izvrsna!

Hrvoje:

Priznajem da sam u trenutku kada smo isprobali Vepra bio sit, a to se često zna negativno odraziti na hranu koju isprobavamo. A ako nam se i punih želudaca svidi, radi se o nečem posebnom. Vepar nam se svidio i to je već samo po sebi ogroman kompliment njihovoj kobasici od divljači. Jedina je zamjera ono što je napisala i Ivana, Vepar bi itekako mogao profitirati od umaka koji su maštovitiji od kečapa i majoneze.

*Bonus

Biomania

Organsko vino (25 kuna)

Ivana:

Sve ove kobasice morali smo nečim i zaliti pa smo kušali organsko vino na kućici Biomania. Nešto je skuplje od klasičnog kuhanog vina, ali ako želite probati nešto drugačije (a da nije pivo ili žestica), isplati se dati pet ili deset kuna više. Nije kiselo kao neka druga kuhana vina koja sam probala na Adventu i ima specifičnu aromu koja vas tjera da pijete još.

Hrvoje:

Nisam siguran što bi točno značilo da je vino organsko, ali nije ni bitno - svidjelo mi se. Biomania je definitivno jedno od mjesta koje me ove godine najviše iznenadilo jer uspjeli su u nemogućem, privući me u vegetarijansku kućicu. To stvarno nije mala stvar  

GINgle Bells

Kuhani gin (27/25 kuna)

Ivana:

Kao veliki pobornik gina, ovdje neću duljiti - odlično je (a može li uopće ne biti?) i samo probajte. I da, možete birati razne začine za gin, od cvijeća do papra raznih vrsta. 

Hrvoje:

Ja sam pripadnik stare škole pa volim konkretne stvari, bez previše fensi-šmensi ukrasa. To mi je malo upropastilo uživanje u kuhanom ginu prepunom cvijeća. Na svu sreću, moguće ga je izbjeći i vi ste ti koji birate što ćete ubaciti u gin. Sve ovo na stranu, prije ovog Fuliranja nisam bio veliki fan gina, ali Gingle Bells je to uspio promijeniti.

Pročitajte više