Probali smo lažno meso: Taj grozni burger ne bismo kupili ponovno

Foto: Luka Šangulin/Index, Video: Dorotea Rnjak, Lorena Valentić/Index

U BURGER KING je danas došao Rebel Whopper, bezmesna verzija najpopularnijeg burgera u tom fast food lancu, klasičnog Whoppera.

Riječ je o takozvanom lažnom mesu. Pljeskavica u Rebelu je rađena od kombinacije soje, pšenice, biljnog ulja i raznih začina te je zapravo Burger Kingova verzija nešto razvikanijih Beyond Burgera koji se sastoje od proteina graška, kokosovog ulja i krumpirovog škroba. Odlučili smo provjeriti može li ta bezmesna verzija zamijeniti klasičnu mesnu pljeskavicu.

Na početku želim naglasiti da među nama nije bilo vegetarijanaca ni vegana, a niti stručnjaka za gastronomiju te se naša procjena temelji isključivo na amaterskom doživljaju je li ukusno ili nije.

Uzevši to sve u obzir, moram reći da moje amatersko nepce Rebel nikad ne bi mogao zavarati.

Razlika između ove vege-pljeskavice i prave mesne pljeskavice je očita na prvi pogled. Rebelova pljeskavica ne izgleda pretjerano primamljivo, sivkaste je boje i neprirodno savršenog okruglog oblika. Nažalost, mišljenje nisam promijenila ni nakon što sam kušala taj burger.

Teško je objasniti teksturu te pljeskavice koja je veoma žilava i mnogo više suha od one mesne, no u isto vrijeme iz nje cijelo vrijeme curi tekućina koja mi je (što se urednosti tiče) radila više problema dok sam jela taj burger od samih umaka koji se nalaze u njemu.

Okus nije ni blizu okusu mesne pljeskavice. Neki od vas će na ovo vjerojatno reći "Pa ok, ionako je namijenjena veganima", no nažalost i tu postoji problem. Radnici u Burger Kingu su nam na pitanje kako peku pljeskavice za Rebel odgovorili da se one peku na istim pločama na kojima se peku i one mesne. Ta informacija bi sigurno mogla biti problematična za većinu vegetarijanaca i vegana jer je neizbježno da na Rebelovu pljeskavicu dospiju tekućine iz mesnih pljeskavica koje se peku na istom mjestu.

Također, Rebel se poslužuje s majonezom tako da je i to nešto što bi mogao biti problem za vegane. 

Uzeli smo i klasični Whopper kako bismo usporedili i okus i izgled i sve one priče "ne bih ni znao da mi je netko podvalio Rebel umjesto klasičnog Whoppera" su odmah pale u vodu. Razlika u izgledu je očita, a razlika u okusu još očitija.

(Lijevo je klasični Whopper, a desno bezmesni Rebel Whopper)

Cijena? Ista kao kod klasičnog Whoppera - 27 kuna.

Doduše, Burger King na svojim stranicama jasno navodi da burger "nije veganski ili vegetarijanski jer se peče na istom brojleru na kojem se peče i goveđi odrezak, a sadrži i majonezu" pa uzevši u obzir to da je ta "vege" varijanta zapravo "ne-vege friendly" i da je cijena potpuno ista, teško mi je zamisliti da bi netko tko jede meso radije odabrao ovu varijantu nego klasični Whopper.

Iskrenosti radi, moram naglasiti da su naš fotograf Luka i snimateljice Dorotea i Lorena bili manje razočarani Rebelom nego ja. Njima je burger čak bio i ukusan (kad se uzmu u obzir i dodaci i pecivo), no svi smo se složili da je općeniti dojam sljedeći - umjetni je to burger koji ne bismo kupili ponovno, pogotovo ako se nudi ista mesna varijanta.

Moram naglasiti i da sam nešto ranije ove godine na zagrebačkom Burger Festu probala nešto slično - Beyond High burger u pecivu od konoplje - i ako bih uspoređivala te dvije bezmesne pljeskavice, ova Burger Kingova me daleko više razočarala.

Vjerujem da će mnogi od vas svakako poželjeti probati Rebel Burger jer je riječ o novom proizvodu koji Hrvati dosad nisu imali prilike kušati na mnogo mjesta i ovaj tekst vas u tome nikako ne bi trebao obeshrabriti, no ako očekujete fantaziju nakon koje ćete zaboraviti na meso - pripremite se na razočaranje.

Pročitajte više