Producenti Igre prijestolja adaptiraju hit SF trilogiju, fanovi ne mogu dočekati

Foto: Press

KINESKA znanstveno-fantastična trilogija The Three-Body Problem osvojila je nagrade širom svijeta, ali i oduševila fanove sa svih strana planete, uključujući Baracka Obamu i Georgea R.R. Martina.

Sada kreatori HBO-ove Igre prijestolja dovode seriju na Netflix u adaptaciji na engleskom jeziku, piše CNN.

Verzija Netflixa obuhvatit će sve tri knjige koje je napisao Liu Cixin, a koje govore o alternativnoj kineskoj povijesti koja uključuje invaziju stranaca, tehnološke bitke i borbe za moć. Projekt će biti suradnja između SAD-a i kineskih produkcijskih timova.

"Prvi put kad sam pročitao trilogiju zauvijek mi je promijenila poimanje znanstvene fantastike", izjavio je u utorak Peter Friedlander iz Netflixa.

Adaptaciju će napisati i izvršno producirati David Benioff i D.B. Weiss, autori Igre prijestolja, i Alexander Woo, tvorac HBO-ove serije True Blood. Rian Johnson i Ram Bergman, dvojac koji stoji iza filmova Knives Out i Ratovi zvijezda: Posljednji Jedi, također su potpisani kao izvršni producenti.

"Trilogija Liua Cixina najambicioznija je znanstveno-fantastična serija koju smo čitali, vodeći čitatelje na putovanje od 1960-ih do kraja vremena, od života na našoj blijedoplavoj točkici do udaljenih rubova svemira", rekli su Benioff i Weiss u zajedničkoj izjavi. "Radujemo se što ćemo sljedeće godine svog života potrošiti na oživljavanje te priče za publiku širom svijeta."

Produkcija će biti prva od Benioffa i Weissa za Netflix otkako su showrunneri prošle godine potpisali ugovor sa streaming gigantom, navodno vrijedan 200 milijuna dolara.

Liu Cixin i Ken Liu, koji su knjige preveli na engleski jezik 2014., radit će kao savjetnici producenata u seriji kako bi "pomogli osigurati da duh knjiga ostane netaknut", rekao je Friedlander u izjavi.

Prvo djelo u trilogiji čije je ime referenca na problem triju tijela u orbitalnoj mehanici serijalizirano je 2006. godine, a potom je objavljeno kao knjiga 2008. Sljedeće dvije knjige, The Dark Forest i Death's End, objavljene su 2008. odnosno 2010. godine.

Trilogija je dobila brojne pohvale od kritičara, a obožavatelji su hvalili njezinu kombinaciju pedantne matematike i fizike, teorije znanstvene fantastike i filozofskih elemenata u krvavoj pozadini Kineske kulturne revolucije.

Dobila je nagradu Galaxy, najprestižniju kinesku nagradu za znanstvenu fantastiku, 2006. Nakon objavljivanja engleske verzije Kena Liua, on i Liu Cixin zajedno su osvojili međunarodnu nagradu Hugo za najbolji roman, što je bilo prvi put ikad da je azijski roman dobio nagradu.

Prijevod je seriji pomogao da postigne svjetski uspjeh, a Martin, koji je napisao Igru prijestolja, pohvalio ju je kao "prodornu knjigu" i "dostojnog kandidata" za Hugoovu nagradu.

A bivši američki predsjednik Obama rekao je za New York Times 2017. godine da je serijal bio "divlje maštovit i zbilja zanimljiv". "Opseg toga bio je golem", rekao je. "Dakle, to je bilo zabavno čitati, dijelom i zato što se moji svakodnevni problemi s Kongresom čine prilično sitnima - nisu nešto zbog čega treba brinuti. Vanzemaljci će uskoro napasti."

Bilo je i prethodnih pokušaja da se knjige prilagode velikom platnu; kineski trodimenzionalni film započeo je produkciju još 2015. godine, ali je u međuvremenu odgođen. I prošlog ljeta bilo je izvještaja o adaptaciji romana u animiranu televizijsku seriju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.