Progovorile o užasnom ponašanju muških kolega: Pitao me jesam li se ševila, a onda...

Ilustracija: Guliver Image/Getty Images

NA RADNOM mjestu možete upoznati divne ljudi koji će vam postati prijatelji, a možete doživjeti i maltretiranje, mobing i zlostavljanje zbog kojeg ćete svakodnevno na posao ići u grču.

Kad je korisnica Twittera Alexis Conklin započela diskusiju o neprimjerenom ponašanju kolega i šefova, nije očekivala interes koji se probudio. Žene su joj počele pisati i otkrivati događaje zbog kojih je njima bilo mučno svakodnevno ići na posao.

"Počela sam raditi u prehrambenoj industriji kao konobarica tijekom fakulteta. Imalo je to svojih prednosti i mana kao svaki posao, no ono što sam primijetila da se ponavlja kod mene i mojih prijateljica su šefovi koji ne komuniciraju na primjeren način s podređenima. Isto vrijedi i za stalne mušterije i druge kolege", ispričala je za Bored Pandu.

Ispostavilo se da se to ponavlja i kod brojnih korisnica Twittera koje su iznijele svoja iskustva.

"Imala sam 21 godinu i kolegu koji je imao 65 godina te me pitao kamo me dečki vode kad me žele poševiti. Zatvorila sam se u WC i plakala, a kad sam se požalila kadrovskoj, rekli su mi da radim u industriji u kojoj dominiraju muškarci i da neće poduzeti ništa. Iste večeri sam dala otkaz."

"Seksualno me zlostavljao kolega, prijavila sam ga šefu muškarcu i tražila da više nikad ne radimo u istoj smjeni. Tog dana poslali su mi SMS poruku da sam otpuštena."

"Radila sam u pizzeriji i svi muški kolege, uključujući voditelja, smislili su šifre za moje grudi i stražnjicu. Kad sam shvatila, suprotstavila sam im se, no samo su se smijali. Kad sam se javila vlasnici, dala mi je otkaz i dovela svoju 17-godišnju kćer."

"Na poslu preko ljeta koji sam radila sa 16 godina šef me pokušao uloviti za stražnjicu. Udarila sam ga pa mi je prijetio otkazom. Rekla sam mu da ću zvati kadrovsku."

"Vlasnik lokala u kojem sam konobarila pitao me jednom jesu li mi grudi prave ispred mušterije, dodao da su moje najlonke droljaste, a kad sam ga pitala treba li mu što, odgovorio je: 'Voda i oralni seks.'"

"Ja sam muškarac, no doživio sam takve stvari, nadam se da je u redu da se uključim. Jednom me kolega dirao na neprimjeren način, a kad sam mu rekao da ne želim to, odgovorio je da je to šala i da ne budem takva pizda."

"Ja sam muškarac i seksualno me dvije godine zlostavljao kolega. Čak me uhodio."

"Na prvom poslu nakon fakulteta šef mi je bio lik koji je poznat kao ljigavac. To su bile 80-e, a on je zarađivao puno te su nam rekli da ga izbjegavamo. Nas su slali doma ako ne nosimo najlonke i štikle, ali on nas je mogao zlostavljati."

"Zgrabio me za stražnjicu u dvije prilike. Imala sam snimku toga. Šefovi su je pogledali i rekli da se to dogodilo greškom, da mu nije bila namjera to napraviti. Dala sam otkaz, a on nije snosio posljedice."

"Moj prošli šef dolazio je u dućan i gledao mi pod suknju dobacujući komentare, a kad sam dala otkaz, rekao je da me zaposlio zbog moje guzice i izgleda te dodao da bi me poje*bao."

"Bio mi je to prvi posao, imala sam 16 godine, a šef me stalno uspoređivao sa svojom ženom. Rekao je da je ona petica, ja devetka, a nitko za njega nije desetka."

"Seksualno me napastovao šef, a iako sam ga prijavila, u firmi nisu napravili ništa. Dala sam otkaz, a on je kasnije dobio otkaz jer se puno žena žalilo. Trebale su im godine da nešto naprave."

"Moj prvi šef dolazio je do mene i škakljao me. Vrištala sam i borila se jer me plašio, a njemu je to bilo smiješno. Što više vremena prolazi, to mi je jasnije koliko je njegovo ponašanje bilo pogrešno."

"Šef na praksi pitao me jesam li u otvorenoj vezi jer je zainteresiran za mene. Kad sam rekla ne, odbio me zaposliti na puno radno vrijeme. Mjesec dana kasnije dobio je otkaz zbog seksualnog zlostavljanja druge žene."

"Šef s kojim sam radila stalno je pričao seksualne šale kolegici koja nije baš znala engleski i smijala se jer nije imala pojma što on priča. Kad je pokušao isto sa mnom, ignorirala sam ga pa mi je rekao da si nađem nekog je*ača koji nije na baterije."

"Stariji šef stavio mi je ruku na donji dio leđa dok sam konobarila i šaptao mi na uho, a drugi kolega me iz čista mira pitao kad ćemo se je*ati."

"Morala sam podići tužbu jer mi na poslu nisu vjerovali da sam seksualno napastovana, iako je došlo još 12 anonimnih prijava."

"Kad sam imala 29, radila sam sa šefom koji je imao 32 te mi je slao poruke da sam seksi i prelijepa te da će ostaviti ženu zbog mene. Poslala sam screenshotove našem nadređenom, a ja sam istog trena prebačena na drugo radno mjesto, dok je on upozoren."

"Silovao me i opljačkao kolega, a nakon što je dobio otkaz, nisu mu zabranili ulazak u trgovinu. Dolazio je nakon toga maltretirati me."

"Radila sam u željezariji, a šef i kolege imali su grupni chat u kojem su pisali što bi mi radili. Šalili su se o snimanju pornića sa mnom. Prijatelj koji mi je to rekao odbio je dati mi screenshotove."

"Jednog dana imala sam kečke na poslu, a šef koji je imao 60-ak godina stao je iza mene i rekao: 'Volim kad tako nosiš kosu, zajaši ih, kaubojko.' Bila sam užasnuta."

"Muškarac sam i radio sam u kafiću. Zaposlena je žena koja nam je trebala unaprijediti poslovanje. Cijelo vrijeme mi je namigivala, dodirivala mi ruku i uštipnula me za stražnjicu. Imao sam 18 godina, a ona je imala 30-ak."

"Moj prvi šef, koji je imao 30-ak godina, saznao je da sam postala punoljetna te mi je počeo slati fotografije svog penisa. Srećom, kolegica je rekla drugim šefovima i otpustili su ga, no dala sam otkaz jer sam bila zgrožena."

"Ja sam muškarac, ali imam uznemirujuća iskustva. Jednom me šef pozvao u ured i dočekao potpuno gol na stolu. Rekao mi je da ga za veću plaću trebam namazati uljem. Tad mi to nije bilo toliko uznemirujuće, no danas kad se sjetim..."

"Šef me pitao pred muškim kolegama jesam li se sinoć je*ala, a dva dana kasnije me pozvao u svoj ured, došao do mene, rekao mi da sam lijepa i neke druge neprimjerene stvari. Bojala sam se vratiti se na taj posao."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.