Prošlo je 15 godina od Zabranjene ljubavi: Evo gdje su danas njene zvijezde

Foto: RTL, Facebook

KAD je prije petnaest godina počela s emitiranjem, "Zabranjena ljubav" dobila je epitet "prve hrvatske sapunice", a uz veliku medijsku pažnju, a zatim i gledanost, imala je status i najbanalnije serije u tadašnjem TV eteru. Glumci su u početku većinom bili naturščici, a nevjerojatne zaplete i klišejizirane rečenice dotad smo vidjeli u američkim "Strastima" ili meksičkim sapunicama. 

Ipak, "Zabranjena ljubav" ubrzo je, zbog svih tih razloga, dosegnula kultni status, dobila vlastite Facebook grupe, remikseve, fotomontaže... Osim RTL-a, profitirali su brojni pojedinci - iako Akademija dramskih umjetnosti redovito s prijekorom gleda na mlade ljude koji svoju karijeru počinju kao amateri, i to još u sapunici, zavidan broj zvijezda ove serije upisao je glumu i danas su cijenjeni protagonisti domaće kulturne scene. 

Serija je, dakle, pravo TV čudo, a evo što danas rade neki od glavnih glumaca. Naglašavamo - NEKI, jer je kroz 805 epizoda (u nepune četiri godine!) udomila i ugostila još desetke profesionalnih glumaca, amatera i onih između.
 

Zoran Pribičević

Zoranov lik Danijel u samom je početku "Zabranjene ljubavi" bio okosnica radnje čitave serije. Bio je, naime, zaljubljen u vlastitu sestru (i to blizanku!), od koje je, zbog bizarne obiteljske priče, razdvojen odmah po rođenju. Nakon što se njegov rasplet riješio, a lik izlizao, scenaristi su Danijela "ubili" u drugoj sezoni", a Zoran se posvetio studiju glume na Akademiji dramske umjetnosti. Teški glumački teret "lika iz sapunice" nije dugo nosio, pa se pojavio u brojnim serijama, filmovima i kazališnim predstavama, a za ulogu u "Kraljeviću i prosjaku" bio je nominiran i za Nagradu hrvatskog glumišta. Sa suprugom Alenkom ima dvoje djece.

Anita Berisha

Anita je u seriji igrala Petru Novak, Danijelovu sestru blizanku, koja je, za razliku od njega, život provela u raskoši i bogatstvu. Uloga razmažene Petre donijela joj je popriličnu popularnost, pale su i vruće fotke za Klik, ali lijepa Anita, za razliku od većine kolega iz serije, nije poželjela postati profesionalnom glumicom. Nakon što je serija završila s emitiranjem, kratko je vodila dječju emisiju, a onda se povukla iz medija i bacila na svoju struku - ekonomiju. Danas se preziva Beljan te ima supruga i kćer.

Mario Valentić

Mario je jedan od rijetkih protagonista "Zabranjene ljubavi" koji je bio donekle poznat i prije početka emitiranja. Godine 2002. proglašen je, naime, Misterom turizma Hrvatske, a godinu dana kasnije i Misterom Hrvatske (na postolju se kao Miss te godine s njim našla Aleksandra Grdić). U seriji je glumio "šarmantnog gada" Bornu Novaka, Petrina polubrata, a u njoj je ostao do samog kraja. Marijeva medijska priča tad je tek zapravo i počela - pojavio se u seriji "Nad lipom 35", a potom 2008. i pobijedio u HRT-ovom "Plesu sa zvijezdama". Ni sapunice mu nisu ostale strane, pa je glumio i u "Dolini sunca", ali danas je ipak najpoznatiji po zdravom životu. Licencirani je instruktor, ljubitelj adrenalina i treninga u prirodi, ali osim sportskih i TV stranica, našao se ponekad i u žutoj kronici - ponajviše zbog razvoda od voditeljice Mirne Maras, s kojom ima sina.

Mirna Medaković

Bornina velika ljubav u seriji bila je osebujna Maja Vuković, a glumila ju je javnosti tada potpuno nepoznata Mirna Medaković. Nakon samo jedne godine provedene na setu, otišla je na prijemni za glumu, upala na Akademiju i zauvijek se pozdravila sa "Zabranjenom ljubavi". Ipak, njezina glumačka karijera tada je tek počela - "Počivali u miru", "Larin izbor", "Kud puklo da puklo" i "Budva na pjeni od mora" samo su neke od serija u kojima se pojavila. Tu su i brojne filmske i kazalište uloge, sinkronizacije crtića, ali i Mirnina najvažnija uloga - majčinstvo. Sa suprugom Hrvojem Stepincem 2017. godine dobila je blizanke!

Mario Mlinarić

Osim što s kolegom Valentićem dijeli ime, Mario je s Marijem dijelio i postolje - iste godine kad je Valentić proglašen Misterom Hrvatske, upravo je Mlinarić bio - prvi pratitelj! Na audiciju za "Zabranjenu ljubav" otišao je sasvim slučajno te dobio ulogu fotografa Jakova Barišića, koji je, usput rečeno, bio i biseksualac (tada jedini nestrejt frajer u nekoj domaćoj seriji). Nakon završetka snimanja, brzo se regrutirao u druge, uglavnom HRT-ove sapunice, a onda su uslijedili reality showovi - prvo je pobijedio u "Fear Factoru", a zatim sudjelovao u "Farmi". Tad je negdje krenula i njegova strast za adrenalinom i obaranjem svjetskih rekorda, a dovela ga je do statusa jednog od najtraženijih domaćih trenera te zvijezde showa "Života na vagi".

Andrej Dojkić

Andrej je kao tinejdžer bio fotomodel, radio je i u New Yorku, ali se zbog želje za glumom vratio u Hrvatsku i ubrzo dobio prvi glumački posao u "Zabranjenoj ljubavi". U seriji je glumio Aleksandra Barića, ljubavnika puno starije Viktorije Novak, koju je igrala Sanja Vejnović. Baš poput Mirne Medaković, seriju je napustio zbog upisa na Akademiju dramskih umjetnosti, ali riječ "sapunica" u životu ga je pratila i nakon RTL-ove serije, prvenstveno zahvaljujući medijski itekako praćenim vezama s glumicama Petrom Sanader i Ornelom Višticom. Možda je baš zbog medijske trakavice iz "ludih mladih dana" potpuno promijenio ploču - javnost je doznala da je s djevojkom Ines Cvjetović dobio kćer tek uoči njezina prvog rođendana. Posve razumljivo, puno više voli pričati o poslu, a i ima se čime pohvaliti, primjerice, ulogama u "Dobrim namjerama" i "Čistoj ljubavi" te filmu "The Match" Jakova Sedlara.

Lorena Nosić

Lijepa Lorena je sanjala da će postati balerina pa je završila Školu za klasični balet, a znatiželja ju je dovela na audiciju za "Zabranjenu ljubav" koja je, u vrijeme njezina dolaska, već proglašena hit serijom. U sapunici je glumila čak dva lika - prvo Sandu Mikšić, čisto onako "u prolazu", da bi se godinu dana nakon u seriji "ponovno rodila" kao Mirna Šarić, ambiciozna pjevačica i djevojka Borne Novaka. Nakon "Zabranjene ljubavi", pojavila se u "Običnim ljudima", a zatim pozdravila s glumom i postala voditeljica. "Večera za pet" te prve dvije sezone reality showa "Ljubav je na selu" njezini su do danas najgledaniji projekti.

Marija Kobić

Marija je bila najmlađa članica velike glumačke postave "Zabranjene ljubavi", a glumila je Ivu Lončar, plahu konobaricu čiji je "cijeli život prošao u potrazi za identitetom" (citat iz službenog opisa serije). Uloga je, čini se, bila inspirirana samom glumicom, jer je nakon tri godine na setu odlučila napustiti seriju i posvetiti se putovanjima po Srednjoj i Južnoj Americi. Otad je Marija proputovala gotovo čitav svijet, upisala filozofiju i religijsku kulturu na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove te postala istaknuti član Hrvatskog istraživačkog kluba. Osim toga, bavi se jogom i plesom, a poznata je i kao prava ekološka aktivistica, pa po gradu putuje isključivo - biciklom.

Filip Riđički

I Filipov je lik u seriji imao svoju zabranjenu ljubav - Matija Lončar nije smio biti s Lanom Kos (koju je glumila Petra Kurtela), jer je njegov brat bio optužen za ubojstvo njezina oca! Rasplet Matijine sudbine možda je čak nevjerojatniji od zapleta - odlučio je otići na fakultet u London, upoznao djevojku, preselio se u Australiju i dobio blizance. U stvarnom životu, Filip je napustio seriju, upisao Akademiju i s vremenom postao traženi glumac. Trenutno je zvijezda serije "Crno-bijeli svijet", ali i vlastitog benda Lika Kolorado, kojeg su neki mediji prozvali novom "indie senzacijom".

Petra Kurtela

Ako je koji lik "Zabranjene ljubavi" prošao kroz nevjerojatne sapuničarske transformacije, onda je to svakako Lana Kos. Na početku serije "iz normalne obitelji", negdje po sredini trudna, zatim okorjela narkomanka, onda i prostitutka, a na kraju - u komuni u Međugorju. Kad je cijeloj toj Laninoj drami došao kraj, i Petra je upisala Akademiju te postala glumica, s najviše uspjeha na kazališnim daskama, primjerice, u "Trnoružici" Ivana Lea Leme. Dokazala se i na filmu - glumila je u "Sieranevadi" poznatog redatelja Cristija Puiua, inače nominiranoj za Zlatnu palmu u Cannesu. Sa suprugom Igorom Banovićem ima sina Relju, a obožavaju je i domaći modni kreatori, u čijim se kampanjama nerijetko pojavljuje.

Antonija Šola

Tad pjevačica u nastajanju, Antonija je u seriji glumila problematičnu Tinu Fijan, ali se u projektu pojavila i kao autorica, napisavši naslovnu pjesmu "Srce nije kamen" koju pjeva Toše Proeski. Pjesma je postala veliki hit i započela njezinu suradnju s makedonskom zvijezdom i drugim poznatim izvođačima iz čitave, pa se nakon zadnje klape "Zabranjene ljubavi" potpuno dala u glazbu - kao autorica i pjevačica. Otad je izdala pet studijskih albuma, snimila nebrojeno spotova, ali i magistrirala sociologiju te hrvatsku kulturu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.