Prva godina bez Rajka: Evo zašto je Dujmić bio jedan od najvećih hrvatskih glazbenika

PRIJE točno godinu dana, 4. kolovoza 2020., preminuo je veliki hrvatski skladatelj i nekadašnji vođa Novih Fosila Rajko Dujmić.

On je 29. srpnja prošle godine doživio tešku prometnu nesreću u Starom Lazu, pokraj Ravne Gore, gdje je imao vikendicu.

Nažalost, šest dana nakon, u riječkoj bolnici, podlegao je zadobivenim ozljedama.

Dujmić je kroz svoju dugogodišnju karijeru napisao brojne hitove, a od Novih Fosila stvorio je senzaciju.

Njihov prvi veliki hit objavili su 1976. gostujući na Splitskom festivali s Diridondom, kojom su oduševili slušatelje diljem bivše Jugoslavije. Doduše, radilo se o pjesmu Zdenka Runjića, ali upravo im je Dujmić dao najveći broj pjesama po kojima ih danas i prepoznajemo.

Obožavale su ih i publika i kritika, a uslijedio je i niz hitova koji su im osigurali status jednog od najpopularnijih sastava u bivšoj državi, ali i popularnost na međunarodnoj razini, što dokazuju i turneje po Sovjetskom Savezu, SAD-u, Kanadi i širom Europe.

Šuti, moj dječače plavi, Ti si moja kiša blaga, Najdraže Moje, Plava košulja, Saša, Tonka, Ključ ispod otirača, Milena i još mnoge druge, sve su to autorska djela Rajka Dujmića, koji je bendu dao prepoznatljiv zvuk i osigurao im brojne platinaste i dijamantne naklade.

Slijede brojne uspješnice, ali bend 1983. napušta nezaboravna Đurđica Barlović, koju zamjenjuje ništa manje omiljena Sanja Doležal, koja obilježava drugu etapu njihovih velikih uspjeha.

Fosili 1986. osvajaju nagradu publike, odnosno treću nagradu Stručnog žirija na Međunarodnom festivalu u Dresdenu, a album Za dobra stara vremena dobiva Grand Prix JRT-a za najbolji album u kategoriji pop-glazbe 1986. godine.

Dujmić je bio plodan autor i izvan Fosila, pa je sa Zrinkom Tutićem napisao nezaboravan hit Moja domovina, brojne najavne špice domaćih emisija, skladao je za kazalište i film, a njegove su pjesme poslužile i kao inspiracija za mjuzikl Za dobra stara vremena.

Rajku u čast večeras će na HTV2 u 22:19 biti prikazana epizoda dokumentarne serije Zauvijek skladatelj - Rajko Dujmić.

Pročitajte više