"Prva u povijesti": Zašto je ova fotografija srpske premijerke postala viralna?

Foto: Twitter

UOBIČAJENA fotografija dvaju svjetskih lidera kako se smiješe dok stoje sa svojim partnerima nazvana je "povijesnom" prekretnicom za prihvaćanje LGBT osoba u politiku.

Xavier Bettel, deklarirani gay premijer Luxemburga, sastao se sa srpskom premijerkom Anom Brnabić uoči državnog sastanka na kojem se razgovaralo o predloženom ulasku Srbije u Europsku uniju.

Brnabić je snimljena sa svojom partnericom Milicom Đurđić, a s njima su pozirali Bettel i njegov muž Gauthier Destenay, s kojim se oženio 2015. godine nedugo nakon izglasavanja zakona o istospolnim brakovima u Luksemburgu, prenosi news.com.au.

Fotografija je postala viralna na Twitteru otkako je objavljena prije nekoliko dana. "Napredak se često čini prespor", napisao je britanski novinar Benjamin Butterworth uz fotografiju. "Ali je stvaran i vrijedan slavljenja", dodao je.

Kad je Bettel postao premijer Luksemburga 2013. godine, bio je tek treći otvoreni gay šef vlada u svijetu, nakon islandske premijerke Jóhanne Sigurðardóttir 2009. godine i belgijskog premijera Elia Di Rupoa 2011. godine.

Ana Brnabić na čelo vlade izabrana je 2017. godine, postavši prva žena i prva otvoreno gay osoba koja je obnašala tako visoko funkciju u, kako zapadni mediji nazivaju Srbiju, duboko konzervativnoj balkanskoj zemlji, u kojoj istospolni brak još uvijek nije priznat.

U veljači ove godine Milica Đurđić rodila je njihova sina Igora.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.